Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Традиционна медицина Пролотерапия - алтернативна терапия при болки в гърба и ставите

Пролотерапия - алтернативна терапия при болки в гърба и ставите

Пролотерапия - алтернативна терапия при болки в гърба и ставите - изображение

Нарушенията в живота на хората, страдащи от болки в ставите и гърба, могат да бъдат сериозни - от пропуски в работата до намалена подвижност. Пролотерапията използва естествената лечебна способност на организма за облекчаване на хроничната болка, укрепване на увредените тъкани и възстановяване на функцията. Представлява процедура, при която в меките тъкани на увредена става или област се инжектира естествено вещество с дразнещо действие. Поддръжниците смятат, че това може да осигури значително облекчение при болки в ставите или гърба.

Лечението води началото си още от 30-те години на миналия век, когато Dr. Earl Gedney, остеопат, хирург, я използва успешно за лечение на тежки травми на ръцете си. Скоро след това лекарите Hackett и Hemwall усъвършенствали терапията и днес тя е широко прилагана от редица лекари като начин за дългосрочно справяне с болката.

Как работи пролотерапията?

Пролотерапията включва инжекция, която съдържа естествено дразнещо средство. Може да включва:

  • захар (декстроза или глюкоза) самостоятелно или в комбинация с глицерин и фенол
  • натриев морфуат (пречистено производно на масло от черен дроб на треска)
  • сарапин (стерилен воден разтвор на разтворими соли от растението Sarracenia purpurea и Бензил алкохол 0.75% или физиологичен разтвор.

Инжекция в колянната ставаОбикновено избраното вещество се комбинира с локален анестетик (лидокаин, прокаин или мартеин).

Смята се, че дразнещото действие насърчава лечебния отговор на тялото, създавайки локализирано, временно възпаление. Възпалението активира фибробластите (клетки, които произвеждат колаген) и привлича тромбоцитите и стволовите клетки в областта. Тромбоцитите осигуряват множество видове растежни фактори, за които е доказано, че стимулират образуване на нови кръвоносни съдове, активират повече фибробласти и доставят повече стволови клетки в засегнатата област, за да заздравят мястото на инжектиране. Веднъж активирани, защитните и възстановителни сили на организма ще започна да укрепват и поправят повредените тъкани. Когато се касае за става, укрепването на връзките в областта, спомага за стабилизирането на ставата с течение на времето и отшумяване на болката.

Рентгенографии на коленни стави преди и след пролотерапия

Известни са различни видове пролотерапия: пролотерапия с декстроза, плазмена пролотерапия, включваща автоложна, обогатена на тромбоцити плазма (наричана "PRP") или костен мозък и/или мастна тъкан от собственото тяло, които съдържат зрели стволови клетки (известни като биоцелуларна пролотерапия).

В кои случаи може да се прилага пролотерапия?

Лекарите я използват най-често при пациенти с болки в гърба, свързани с навяхвания, разтягане на връзки и сухожилия. Подходящи за пролотерапия са хора с болки в гърба, които:

  • имат болка или слабост на сухожилия или стави, продължаващи повече от 6 седмици;
  • получавайте само временно облекчение от мануална или физикална терапия;
  • претърпели са операция без последващо облекчение на болките в гърба;
  • имат болки в ставите, които се усилват при натоварване и намаляват при почивка.

Приложение намира и в областта на коленните, тазобедрените и раменните стави и връзки. Показания за пролотерапия могат да бъдат: ишиас, болка в гърба, скъсан менискус, разтегнати сухожилия и връзки, болки в шията, нарушения на ротаторния маншон, тенис лакът, болка в гърдите, болки в краката и други. В някои случаи хората с хронични заболявания, като дегенеративно заболяване на междупрешленните дисковете или артрит, могат да използват пролотерапия за облекчение на болката.

Какво включва процедурата по пролотерапия?

Инжекции в рамотоАко лицето приема противовъзпалителни лекарства, трябва да преустанови приема им 2 до 3 дни преди процедурата, тъй като приемането на противовъзпалителни средства може да попречи на ефективността на процедурата.

В деня на процедурата е важно човек да се храни добре. Често лекарите препоръчват на лицето, подложено на пролотерапия, да наблегне на богата на протеини храна.

По време на процедурата кожата предварително се обработва със спиртен или друг стерилизиращ разтвор. След това може да се приложи локален анестетик върху кожата, за да намали дискомфорта в мястото на инжектиране. В крайни случаи, когато лицето изпитва значителна болка или дискомфорт, може да се използва допълнителна седация.

Самата процедура включва въвеждане на дразнещия разтвор с помощта на дълга, тънка игла в няколко различни точки около целевата област на гърба или ставата. Броят на използваните инжекции зависи от засегнатия участък или ставите. За настъпване на ефект може да са нужни няколко инжекции в мястото на увреждането или отслабената област на сесия и няколко сесии в продължение на 3 до 6 месеца. Инжектирането трябва да бъде точно, така че дразнещото вещество да се постави в зоната или зоните, които се нуждаят от възстановяване.

Има ли рискове и нежелани реакции от пролотерапия?

Съществуват малко доклади за странични ефекти от пролотерапията. Един от най-сериозните възможни странични ефекти е инфекция в мястото на инжектиране. Потенциалната инфекция може да се прояви чрез треска и болка и обикновено се подава на лечение с антибиотици.

Друг нежелан ефект може да бъде временното подуване или болка, след инжектирането. Непосредствено след процедурата може да настъпи временно влошаване, преди да започне подобрението.

И, тъй като пролотерапията все още не е проучена в дълбочина, е възможно да има странични ефекти, които все още не са открити.

Както при всяка процедура, способностите на лекаря, който я извършва оказва влияние и върху ефикасността. Също така, индивидуалната реакция на организма към терапията може да варира.

Възстановяване след пролотерапия

За да се намали болката и подуване на мястото на инжектиране, което се наблюдава при повечето пациенти в продължение на 2-3 дни след процедурата може да нанесете лед върху зоната 3-5 пъти на ден за по 20 минути всеки според нуждите.

Може да правите умерени разходки, но избягвайте напрегнато упражнение или работа с вдигане на тежест.

Мерки за безопасност и противопоказания, свързани с пролотерапия

Доктор с химикалИ все пак, не всички случаи са подходящи за процедурата. Понякога, при сериозни хронични заболявания, може да не настъпи ефект, така че лекарят може да предложи други алтернативи.

Понякога може да е необходимо рентгеново изследване или друг вид образна диагностика, за да се подпомогне преценката относно необходимостта и възможността за извършване на процедурата, като се вземат предвид местоположението и тежестта на травмата.

Въпреки че съществува от началото на 20-те години на миналия век, нейната цялостна ефективност все още се поставя под съмнение. Голяма част от медицинските специалисти смятат, че това е безопасна алтернатива или допълнително лечение за болки в гърба и ставите. Критиците, от друга страна, са скептични относно ефикасността на пролотерапията. Те цитират липсата на значителни изследвания, за да подкрепят твърденията на своите поддръжници. Размерите на изследванията често са малки, което поставя под съмнение надеждността на констатациите. В повечето случаи критиците насърчават хората да обсъждат всички възможности, преди да използват пролотерапия.

Още по темата:

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320330.php
https://www.spine-health.com/treatment/injections/what-prolotherapy-treatment-chronic-back-pain
http://www.prolotherapy.com/
http://regeneratehealthmc.com/prolotherapy/
www.ultimatemedgroup.com/prolotherapy/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиСпортБотаникаЛюбопитноЛеченияПсихологияЛайфстайлХранене при...СнимкиВидеоНовиниИсторияФизиологияКлинични пътекиСпециалистиЗаболявания (МКБ)Изследвания