Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж Мануална терапия

Мануална терапия

Мануална терапия - изображение

Мануалната терапия е специализирана форма на физическа терапия, която се практикува без използване на специални устройства или машини. Практикуващите използват единствено ръцете си, за да въздействат върху мускулната тъкан и ставите така, че да намалее болката, причинена от спазъма на мускулите, да облекчи мускулното напрежение и ставната дисфункция. Името на терапията произлиза от латинската дума „manus“, която означава ръка.

Мануалната терапия в различните си форми съществува още от древни времена, когато е прилагана на войниците преди важни битки. При мануалната терапия лечението се осъществява посредством „притискане“ и „наместване на костите и меките тъкани в областта на гръбнака и крайниците. Като цяло, мануалните физиотерапевтични техники използват следните видове движение:

Работа с меките тъкани - може да помогне за отпускане на мускулните влакна, подобряване на кръвообращението, разхлабване на съединителната тъкан и за облекчаване на болката в меките тъкани.

Мобилизация – манипулация, която използва движения с различна скорост (бавно към бързо), сила (по-малка към по-голяма) и разстояния (наречено „амплитуда“), за да се възстанови положението на костите и ставите в болното място. Това може да помогне за отпускане и разхлабване на тъканите и да подобри гъвкавостта и движението в ставите.

Кога може да се прилага мануална терапия?

Болка в гърбаНаличните данни показват, че мануалната терапия е от полза при лечение на редица състояния, засягащи опорно-двигателния апарат, включително болки в кръста, синдром на карпалния, остеоартрит. Тя е доказано ефективна за намаляване на болка в гърба, свързана със ставни проблеми, като например сакроилиачна ставна дисфункция или остра болка в гърба свързана с увреждания на меките тъкани, като мускулна треска или разтегнато сухожилие. Мануална терапия се прилага при хора в зряла възраст, като дори е добре да са над 30 години, за да са с напълно укрепнала костно-ставен апарат.

Скованост и болка в ставитеМоже да бъде полезна за лечение на намалена ставна подвижност и обхват на движение при някои мускулно-скелетно нарушения. Това ограничение на движението може да доведе до дискомфорт, болка и промяна във функцията, позата и движението. Мануалната терапия включва възстановяване на мобилността при скованост на ставите и намалява мускулното напрежение, за да възвърне на пациента способността за естествено движение, без болка.

Преди началото на мануалната терапия или някакъв вид физическа терапия, практикуващият обикновено извършва пълна оценка на кръвоснабдяването и нервите в областта, както и костна и мускулна оценка, за да се реши дали е налице повишен риск от усложнения от използването на тези техники за управление на болки в гърба.

Често хората бъркат мануалната терапия с масажа, което е абсолютно грешно. Масажът има релаксиращо и отпускащо действие, което е страхотно като допълнение към лечението на редицата заболявания. Мануалната терапия е с изцяло лечебна цел и релаксът се явява като вторичен ефект. Понякога дори може да не се усети веднага.

Мануалната терапия работи най-добре, когато се използва в комбинация с физически упражнения и активност. Упражненията трябва да бъдат предписани от физиотерапевт и обикновено се извършват между отделните лечебни сесии.

Ако не се налага специално лечение, може да се подлагате на мануална терапия с профилактична цел 1-2 пъти годишно. Така ще поддържате здравословното си състояние в кондиция и ще предотвратите редица усложнения, до които води съвременният начин на живот.

Все още не са установени механизмите, чрез които се осъществява терапевтичният ефект при мануалната терапия, но се предполага, че се касае за каскада от неврофизиологични отговори от страна на периферната и централната нервна система, които водят до конкретни клинични резултати.

Кога не трябва да се прилага мануална терапия?

Мануалната терапия не трябва да се прилага при дискова херния, остеопороза, възпалителни процеси на ставите, навяхвания и счупвания. Особено противопоказно е при състояния, нуждаещи се от покой на ставите и връзките.

Мануалната терапия задължително трябва да бъде назначена или препоръчана от специалист. Самоназначението и произволното избиране на терапевт носи риск, не само от липса на ефективност, но може и да предизвика влошаване. Преди да започнете курса процедури, трябва да ви бъдат направени поредица изследвания и снимки, потвърждаващи нуждата от мануална терапия.

Никога не започвайте процедури по мануална терапия при човек, който не ви е погледнал изследванията и снимките. За да се прави правилно, трябва много внимателно да се познава здравословното състояние на пациента – засегнатите участъци от гръбначния стълб и процесите, които се случват в организма. Мануалните терапевти са специалисти, които имат специално образование и квалификация, а не просто хора, които "разтриват" добре.

Източници:
http://www.spine-health.com/treatment
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc
http://www.inspirephysio.net/treatments

Още по темата:

3.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниКлинични пътекиЛеченияСпортХранене при...БотаникаСнимкиИзследванияИсторияИнтервютаЛайфстайлПсихологияВидеоФизиологияСпециалистиЗаболявания (МКБ)Заведения