Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативна терапия при тенис лакът

Алтернативна терапия при тенис лакът

Алтернативна терапия при тенис лакът - изображение

Какво е тенис лакът и какво може да го причини?

Терминът „тенис лакът“ включва всяко травмиране на сухожилията намиращи се във външната страна на лакътя, под влияние на пренатоварване на мускулите на ръката, предмишницата и китката, водещи до болка в лакътната става. Състоянието не е обвързано обезателно с игра на тенис, но често е проблем именно при тенисисти. Медицинският термин за тенис лакът е латерален епикондилит. По същество представлява дегенеративен процес и постоянното движение на областта силно затруднява лечението. Възпалението е симптоматично за травмата.

Тенис лакът

За основна причина се приема прекомерно натоварване на ръцете, при което настъпва микроскопични разкъсвания на сухожилни влакна, свързващи мускулите на предмишницата с костите на лакътя.

Трите най-характерни симптома на тенис лакът включват:

  • болка във външната част на лакътя, която постепенно се влошава;
  • болка при захващане или усукване на задната част на ръката, между рамото и лакътя;
  • отслабена хватка.

По-сериозни симптоми, изискващи обезателно консултация с лекар са затопляне на областта на лакътя, треска, неспособност за движение на лакътя, деформация на лакътя, усещане за счупена кост.
Най-често това състояние се развива при хора, които работят предимно с ръцете си, както и при практикуване на спортове, при които лакътя взема активно участие като тенис, скуош, бадминтон. Може да настъпи още при водопроводчици, художници и други. Понякога настъпва спорадично, без известна причина.

Най-често засегната е доминиращата ръка.

Повече за заболяването може да прочетете в:

Ако не се предприемат своевременни мерки за лечение, състоянието може да се влоши значително и да стане изключително болезнено да се движи ръката. При по-тежки случаи, дори движението в китката може да бъде болезнено, а в краен случай, използването на рамото може да бъде напълно силно затруднено. Дори при успешна терапия е възможно да настъпи рецидив, ако не бъдат отстранени провокиращите фактори!

Как се поставя диагнозата?

Най-добрият начин за диагностика на тенис лакът (латерален епикондилит) е посредством физикален преглед, включващ специфични тестове за чувствителност и болка.

Рентгенографията не е най-подходящият метод, тъй като уврежданията са в рамките на сухожилията и няма да бъдат видими на рентгеновата снимка, но обикновено е необходима, за да се изключи фрактура, артрит или друг вид увреждане на ставите и костите, което може да предизвика подобни симптоми.

Може да направите един лесен тест за тенис лакът и у дома: Застанете зад стабилен стол, поставете ръцете си върху най-горната част на облегалката и се опитайте да повдигнете стола от пода. Ако усетите остра болка във външната страна на лакътя, може да се касае за тенис лакът.

Какви са начините за лечение?

Конвенционалното лечение на тенис лакът е преди всичко консервативно (с медикаменти), но понякога се налага и оперативна интервенция. Около 80-90 % от пациентите успяват да се справят с проблема без операция.

Има и някои алтернативни средства и методи за лечение, които може да бъдат прилагани с цел облекчаване на състоянието и насърчаване на оздравителните процеси.

Първата стъпка от лечението на тенис лакът е почивка! Необходимо е да се преустанови извършването на движенията (дейността), за които се смята, че са основна причина за поява на този проблем.

Диета и билки

диета и билки при тенис лакът

Правилното хранене и употребата на някои билкови продукти може значително да ускори лечението.
Още от зората на медицината, хората са използвали билките като средства за лечение. За щастие, в съвременния свят може лесно да си набавите желаните билки в разнообразни форми (изсушени, екстракт, тинктура, таблетки, прах и други). Подходящи билки и естествени средства са:

Топли печени картофи може да се използват под формата на компрес около ставата – увийте ги в кърпа и приложете върху ставата.

Прилагането на лапа от джинджифил също е подходящо, тъй като джинджифилът оказва силно противовъзпалително действие. За да усилите действието, пийте чай от джинджифил три пъти на ден.

Кора от бяла върба – съдържа салицин, който има силно болкоуспокояващо действие и може да бъде ефективно средство при тенис лакът, синдром на карпалния тунел, ревматизъм, артрит и други.

Куркума, джинджифил и люцерна. Тези билки са с мощни противовъзпалителни и аналгетични (намаляващи болката) свойства. Може да са необходими около два месеца, за да настъпи пълният ефект. И все пак, дори да усетите бързо облекчение на болката, не бързайте да натоварвате областта, преди да настъпи пълно възстановяване. Подходящи билки са още дафинов лист и босвелия серата.

Цисус (Cissus quadrangularis) е често препоръчвана добавка на билкова основа, която намира приложение в лечението на тенис лакът.

В допълнение към домашните средства, правилното хранене не само помага за облекчаване на симптомите, но и ускорява процеса на зарастване.

Яжте целина. Пиенето на сок от целина и консумацията на големи количества от нея в пресен вид са изключително полезни за намаляване на болката и възпалението. Може да си приготвяте всеки ден смес от чаша с топла вода с 8-10 капки екстракт от целина.

Лененото семе и риби, като скумрия и сьомга, са богат източник на омега-3 мастни киселини и поради това, следва обезателно да присъстват в ежедневното меню.

Храни като спанак, броколи, зеле, пълнозърнести храни, ядки, боровинки и зелен чай трябва също да бъдат включени в ежедневното меню.

Ананасите са богати на витамин С, който помага в изграждането на колаген. Освен това съдържа бромелаин, който има добре изразено противовъзпалително действие и може да намали болката в лакътя. Може да го консумирате в суров вид или да използвате пресен сок.

Храни като мляко, сирене, яйца са богат източник на витамини и минерали, които са особено важни при наличие на тенис лакът и други мускулно-скелетни нарушения.

Ечемикът също има противовъзпалителни свойства и може да се използва за облекчаване на болката при тенис лакът.

Избирайте храни, бедни на мазнини и богати на протеини (като пилешко месо), които подпомагат изграждането и възстановяването на сухожилията.

Диметил сулфоксид (DMSO)

диметил сулфоксидДиметил сулфоксид (DMSO) често се препоръчва за локално приложение с цел намаляване на болката и възпалението. Терапевтичните ефекти от диметилсулфоксид включват противовъзпалително действие, антибактериално, антивирусно, противогъбично и насърчаване на оздравяването на ранните.
Диметилсуллфоксид може да се смеси с лют червен пипер (капсаицин) за облекчаване на болката или с алое за повишаване на защитните сили на тъканите.

Лед

Една от най-добрите домашна терапия средства срещу тенис лакът е приложението на лед върху засегнатия лакът, по 6 пъти на ден за около 10-15 минути, като никога не прилагайте леда директно върху кожата, а го увийте в тънка кърпа или марля.

Масаж

Масаж с масло от невен или масло от авокадо помага за осигуряване на ефективно облекчение на болката. Масажът два пъти на ден може значително да намали симптомите при тенис лакът.

Йога и упражнения

Йога упражнения като Паванмуктасана, Триконасана, Сарвангасана, Ваджрасана и Нади шодхана пранаяма са полезни за превенция и лечение тенис лакът.

Някои леки упражнения могат да помогнат по време на възстановителният период. Кои са те, може да прочетете в: Упражнения при латерален епикондилит (тенис лакът).

Хомеопатия при тенис лакът

хомеопатияХомеопатията предлага няколко мерки, които да помогнат за намаляване на болката и възпалението и, в крайна сметка, може да допринесат и за облекчаване на всички симптоми.

Стъпка 1. Вземете Арника Монтана 30 СН, ако усетите внезапна остра болка в лакътя.

Стъпка 2. За хроничен тенис лакът вземете Рус Токсикодендрон 30 СН. Този препарат действа най-добре за облекчаване на болка в лакътя, която се влошава при преминаване от покой към движение ма ръката и постепенно с раздвижването отново отслабва. Показан е и, ако болките в лакътя се влошават през нощта в леглото, придружени от безпокойство и честа смяна на позицията си за облекчение.

Стъпка 3. Ако болката в лакътя се влошава при раздвижване на ставата, но не отслабва след това се препоръчва Бриония 30 СН. Хората, за които е подходяща Бриония обикновено описват болката като силна, разкъсваща и влошаваща се при движение. Допълнителни индикации за Бриония са някои индивидуални особености - човек изпитва силна жажда за студена вода, има желание да бъде оставен на мира, ядосан е.

Стъпка 4. Вземете Рута Гравеоленс 30 СН, ако усетите тъпа или разкъсваща болка в лакътя или, ако усещате костите на ръката и рамото си така, сякаш са насинени. Рута е подходящ при влошаване на болките в студено и влажно време, придружено от слабост на ръката. Действа добре и при случаи на разтягане на сухожилия и ставни връзки.

Стъпка 5. Редувайте Рута 30 СН с Рус Токсикодендрон 30 СН или Бриония 30 СН, в зависимост от проявените симптоми. След като изберете подходящо за Вас средство (Рус Токсикодендрон или Бриония) вземете една доза и изчакайте 30 минути. След това вземете дозата Рута и изчакате поне 30 минути, след което повторете първият избран продукт. След като болката е утихнала, преустановете приема. Ако болката се върне, тогава може да повторите схемата.

Стъпка 6. Ако не настъпи облекчение в рамките на 24 часа след приложение на някоя от изброените стъпки, консултирайте се с квалифициран хомеопатичен лекар, който може да назначи най-подходящите препарати и схема на терапия в зависимост от конкретните Ви индивидуални особености.

Акупунктура

Световната здравна организация поставя тенис лакът в списъка от заболявания, които успешно реагират на лечение посредством акупунктура – форма на алтернативна медицина, при която малки игли се въвеждат в точно определени точки, с цел да се балансират енергийните пътища (общо 12 на брой) по протежение на тялото.

Arm Three Miles (LI-10)

точка LI-10

 

Намира се по външната повърхност на предмишницата, около 3 см под гънката лакътя, когато лакътната става е сгъната на 90 градуса. Акупунктуристите използват тази точка за облекчаване на болка в рамото, лакътя и китката.

 

 

Pool at the Crook (LI-11)

точка LI-11Според принципите на Китайската медицина, големите стави в тялото имат потенциал да се превръщат в място на блокирана енергия. Точката LI-11 се намира от външната страна на сгъвката на лакътя, около 2,5 см над LI-10. Когато има блокиране на енергия в тази точка, мястото може да е с повишена чувствителност. Смята се, че тази точка е сред основните за облекчаване на топлината и за отпускане на сухожилията в случаи на тенис лакът и други условия, засягащи ръката.

Elbow Bone (LI-12)

Точка LI-12

 

LI-12 се намира точно над сгъвката на лакътя. Използва се за отпускане на сухожилията, облекчаване на сковаността и болката при тенис лакът.

 

 

 

 

 

Cubit Marsh (LU-5)

Точка LU-5

 

Намира се в гънката на лакътя, от външната страна на сухожилието на бицепса. Според Китайската медицина този канал (lung meridian) е регулатор на водата в тялото. Стимулирането на тази точка помага за балансирането на течностите във възпаления участък. Точката се използва при условия, които включват ограничено движение на лакътя и болка в горната час на ръката.

 

 

Превенция

Най-добрият начин да се предотврати повторно развитие на тенис лакът е да се установи точно коя активност е отговорна за увреждането на сухожилията. Ако при определено движение или дейност усетите болезненост, е необходимо да прекратите своевременно или да намерите начин да продължите дейността си така, че да не се провокира болезненост.

При започване на всякакъв вид работа или дейност поставяща акцент върху движението на лакътя е добре да се извърши подходящо разтягане. Това ще осигури подходящ тонус на мускулите и ще подпомогне дейността им.

Избягвайте повтарянето на еднотипни движения. В случаите, когато не може да бъде избегнато извършването на такива движения е полезно след преустановяването им да се извърши правилно охлаждане – студен компрес.

Когато спортувате, се уверете, че извършвате движенията правилно. Например, неправилната позиция на гърба при игра на тенис, допринася за развитието на тенис лакът.

Всяко оборудване и екипировка по време на спортна дейност трябва да бъде поставена правилно, за да се гарантира правилно натоварване на всяка част на ръката.

Като подходящи алтернативни терапии при тенис лакът се съобщават още:

  • Ботулинов токсин
  • Топлинна терапия
  • Лазерна терапия

Предложените тук средства и методи са с информативна и образователна цел и нямат за цел да заменят консултация и лечение от квалифициран специалист!

Източници:
http://www.earthclinic.com
http://www.naturalremedies.org
http://www.home-remedies-for-you.com
http://elbowrevive.com
http://www.livestrong.com
http://www.livestrong.com

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛеченияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияСпортНаучни публикацииНовиниХранене при...ВидеоПсихологияНормативни актовеОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиИсторияСпециалистиАнкети