Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни методи за лечение на остеоартрит

Алтернативни методи за лечение на остеоартрит

Алтернативни методи за лечение на остеоартрит - изображение

Хората с най-често срещаната форма на артрит – остеоартрит, често прибягват, освен медикаментозното лечение, до други допълнителни терапии. В проучване, публикувано през 2007 година е разкрито, че повече от 80% от хората с остеоартрит използват и допълнителни методи за лечение на заболяването си. Най-често използваните такива са изложени по-долу.

Глюкозамин

Използван дълги години в Германия и в другите части на Европа, глюкозамина рязко набра популярност и в Щатите. Скорошно проучване потвърждава неговата ефективност – поне като болкоуспокояващ. Проучване с повече от 200 пациента с остеоартрит, публикувано в Британския журнал Lancet, съобщава, че хората третирани с глюкозамин имат по-малко симптоми и по-слабо увреждане на X-лъчите, в сравнение с тези, на които било приложено плацебо. Изследване от 2006 година, публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че глюкозамина може да понижи в различна степен болката в колената, причинена от остеоартрита.

Въпреки че ефектът на глюкозамина върху увреждането на ставите все още се обсъжда, много експерти смятат, че това средство намалява болката и е безопасно. Дозата е по 500 мг три пъти дневно – за първите няколко седмици. Може да минат от 4 до 8 седмици преди да усетите подобрение. За съжаление както повечето лекарства, така и глюкозаминът не действа при всички хора. Ако не почувствате подобрение до 8-10 седмици е най-добре да прекратите употребата му.

Хондроитин и Sam-e

Други два препарата на пазара, хондроитин и S-аденосилметионин (Sam-e), не са толкова добре проучени и приети в Съединените Щати както глюкозамина. Повечето изследвания за тези препарати не дават ясни доказателства за тяхното действие.

Билки

Някои билки (джинджифилът, безстълбената иглика и парливата коприва) се използват като лекарства за намаляване на артритната болка, но за съжаление няма достатъчно доказателства в подкрепа на тяхното действие.

Винаги преди да прибегнете към използването на някои от тези билки се консултирайте с вашия лекар за евентуални алергии и странични ефекти!

Хомеопатични средства

Хомеопатията се основава на използване на малки (най-често недоловими) количества от медикамент, който в по-големи дози може да причини заболяване при здравите хора. Няма все още научни доказателства за действието им. Направените проучвания и изследвания на тези средства не позволяват да се направи точно заключение за действието и ефективността им в борбата с остеоартрита.

Витамини и рибено олио

Сведенията, че антиоксидантните витамини могат да предотвратят артрит са малко. Рибеното олио (съдържащо омега-3 мастни киселини) може да намали болката и оттоците при някои хора с ревматоиден артрит. Рибеното олио не се препоръчва при остеоартрит. Риби, които са богати на омега-3 мастни киселини са сьомгата, херингата, сардините, скумрията.

Акупунктура

Това е древен Китайски занаят. Чрез вкарване на иглички, с дебелина на човешки косъм, в кожата по точно определени направленич, наречени меридиани, практикуващите вярват, че могат да увеличат прилива на „qi” – жизнена енергия.

Въпреки че експертите не могат да разберат как акупункурата дейстива, някои хора изпитват по-малко болка в ставите след прилагането на тези техники. Скорошно, добре-контролирано проучване за влиянието на акупунктурата върху остеоартрита, показва положителни данни за намаляването на болката в колената.

Магнитна терапия

Магнитната терапия набра популярност, но отново научните сведения за положителните ефекти са малко. Магнитите, които се продават са с различна сила, но няма доказателство, че магнит с дадена сила е по-добър от друг.

Диетите

Много проучвания са посветени за откриването на хранителни алергии, които причиняват артрит, но все още няма ясни доказателства. Най-често се препоръчва елиминирането на зеленчуците от семейството на кучешкото грозде – бели картофи, домати, патладжан, чушки. Тютюнът също е от това семейство (разбира се има много по-важни причини да откажете цигарите). Някои хора с артрит също така смятат, че млечните продукти влошават състоянието им.

Упражнения и контрол на телесното тегло

Упражненията и контрола на телесната маса ( можете да проверите вашият индекс на телесната маса тук) са сред най-ефективните терапии за подобряване на симптомите при остеоартрит (и другите видове артрит). Целта е да се избягва наднормено тегло и да се подобри общото състояние на сърдечно-съдовата система, да се подобри мускулния тонус. Ходенето, колоезденето и плуването са най-добрия избор. Водата също оказва положително действие; ако е възможно, температурата на водата трябва да е между 83 и 88 градуса по Фаренхайт или дори по-висока.

В проучване с 33 възрастни с артрит било установено подобрение на техните симптоми след 3 месечен курс по тай-чи. (tai-chi); друго изследване установило подобрен баланс и увеличена сила на мускулите на корема.

Ако имате артрит е добре да изградите фитнес програма, като се посъветвате най-добре със специалист. Той може да ви предложи и ефективна диета ако е необходимо.

Много проучвания установяват, че топлите душове, особено рано сутрин, също оказват благоприятно действие. При артрит на ръцете, най-лесното упражнение е да стискате гъба в съд с вода (леген) или да се потопите изцяло в топла вода.

За Framar.bg: http://www.doctorbg.com

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаЛеченияЛюбопитноСпортХранене при...Здравни съветиНовиниМедицински изследванияСпециалистиБотаникаНаучни публикацииВидеоПсихологияНормативни актовеОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиИсторияАнкетиСнимкиЛайфстайлЗаведения