Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Алтернативни методи за лечение на остеоартрит

Алтернативни методи за лечение на остеоартрит

Алтернативни методи за лечение на остеоартрит - изображение

Хората с най-често срещаната форма на артрит – остеоартрит, често, освен медикаментозното конвенционално лечение, търсят и други, алтернативни терапии. В проучване, публикувано през 2007 година е разкрито, че повече от 80% от хората с остеоартрит използват и допълнителни методи за лечение на заболяването.

Хранителни добавки при остеоартрит

Глюкозамин

Жена държи лекарствена капсула Глюкозаминът може да осигури леко облекчаване на болката при някои пациенти с остеоартрит на коляното, тазобедрената става и гръбначния стълб.

Глюкозаминът е естествено съединение, което се намира в здравия хрущял и особено в околоставната течност. За приготвянето на хранителни добавки, глюкозаминът се събира от черупките на черупчести мекотели. Може да се открие в няколко химични форми, но най-често използваният при артрит е глюкозамин сулфат. В лабораторни тестове глюкозаминът е показал противовъзпалителни свойства и способност да насърчава възстановяването на увредените хрущяли.

Въпреки че ефектът на глюкозамина върху увреждането на ставите все още се обсъжда, много експерти смятат, че той действа болкоуспокояващо. Проучване с повече от 200 пациента с остеоартрит, публикувано в Британския журнал Lancet, съобщава, че хората третирани с глюкозамин имат по-малко симптоми, в сравнение с тези, на които било приложено плацебо. Изследване от 2006 година, публикувано в изданието "New England Journal of Medicine", показва, че глюкозаминът може да понижи в различна степен болката в колената, дължаща се на остеоартрит.

Обикновено, за да настъпи подобрение на симптомите на остеоартит може да са необходими 4 до 8 седмици. За съжаление, както повечето лекарства, така и глюкозаминът не действа еднакво добре при всички хора. Ако не почувствате подобрение до 8-10 седмици е най-добре да прекратите употребата му.

Хондроитин

Остеоартрит на коляно и тазобедрена ставаХондроитинът е основен компонент на хрущяла, който му помага да задържа водата. Той се синтезира в тялото по естествен път, но може да се приема и под формата на добавка. За производството на добавка се извлича от хрущяла на животни като крави, прасета или акули, а също така може да се произведе и в лабораторни  условия. В хранителните добавки, хондроитинът най-често е под формата на хондроитин сулфат. В много европейски страни дори е одобрен като лекарство за остеоартрит. Често се комбинира с глюкозамин.

Хондроитинът може да осигури допълнително облекчаване на болката при някои хора с остеоартрит на коляното и ръката. Ползата обикновено е скромна (около 8 до 10% подобрение) и работи бавно (до 3 месеца).

Изследване от 2011 година, публикувано в списанието "Arthritis and Rheumatism", показва, че хондроитин сулфатът умерено облекчава болката и подобрява функцията при хора с остеоартрит. В проучването е използвана добавка, получена от риба, която е приемана ежедневно в доза от 800 мг в продължение на 6 месеца. Пациентите съобщават за известно подобрение след 3-месечно лечение. Отбелязана е и по-кратка продължителност на сутрешната скованост.

Тъй като не са докладвани странични ефекти, дължащи се на хондроитин, той може да бъде опитан като алтернатива на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за пациенти, които не могат да приемат такива и които се нуждаят от дългосрочно лечение. И макар, хондроитинът и НСПВС да не са сравнявани съвсем изчерпателно, други проучвания на НСПВС при пациенти с остеоартрит на ръката показват подобно подобрение на болката и функцията на ръцете, както е установено при хондроитин. НСПВС облекчават болката по-бързо от хондроитин сулфат, но могат да причинят по-сериозни нежелани реакции, като повишен риск от стомашно-чревно кървене, инфаркт или инсулт и взаимодействия с други лекарства, особено при пациенти в старческа възраст.

Хомеопатични средства срещу остеоартрит

Хомеопатични лекарства

Хомеопатията се основава на използване на малки (най-често недоловими) количества от медикамент, който в по-големи дози може да причини заболяване при здравите хора. Няма все още научни доказателства за действието им. Направените проучвания и изследвания на тези средства не позволяват да се направи точно заключение за действието и ефективността им в борбата с остеоартрита.

Бриония алба - бриония алба е от голяма полза при лечението на остеоартрит на колянната става, където болката в коляното се усилва при ходене, а пациентът се чувства по-добре, докато е в покой. Болката е съпроводена със скованост и подуване на коленете. Ставите са зачервени, топли и подути.

Калкареа карбоника - подходящи за калкареа карбоника са пациенти със затлъстяване и слаби хора. Той е много ефективен за остеоартрит на колянната става. Пациентите, на които се препоръчва това лекарство, се оплакват от подуване и болка в коленете, влошаващи се при изправяне от седнало положение и ходене. Калкареа карбоника е подходящо средство и за болка в ставите на коляното, което се влошава, като се стои във вода.

Калкареа флуорика - полезно хомеопатично средство при хронични заболявания на ставите. Болката се подобрява от топлина и движението.

Калиум карбоникум - хомеопатично средство, което също е ефективно при остеоартрит. Подходящо е за случаите, при които се съобщава за болка, която се простира от бедрото до коляното. Усилва се при натиск и се подобрява след движение и затопляне. Възможно е, заедно с болка в коляното да се проявява и болка в гърба. Болката е остра и режеща.

Апис мелифика - Ефективно хомеопатично средство при остри състояния на ставите. Коленете са подути, а кожата в областта е лъскава, чувствителна и болезнена. Топлината може да влоши състоянието, а студът го облекчава.

Рута гравеоленс - хомеопатично лекарство за остеоартрит на колянната става. Основните индикаторни симптоми за неговата употреба са болка в колената, която се влошава при свиване на коленете и при слизане по стълбите. Болката в коленете, която се подобрява при разтягане на крайниците, също може да се повлияе от рута гравеоленс.

Каустикум - ефективно хомеопатично лекарство при остеоартрит на колянната става, където болките в коляното са свързани с много скованост и "пукане". Болките намаляват при въздействие с топлина и се влошават при излагане на студен въздух.

Сулфур - сулфур също може да бъде изключително полезен при лечението на пациенти с остеоартрит на колянната става. Подходящ е за болка в коляното, която се влошават при изкачване на стълби. Скованост и болка, които се влошават при покой, също могат да се третират с това лекарство. Добро средство за лечение на пациенти, които се оплакват от прекомерна топлина в краката наред с болки в коляното.

Акупунктура срещу остеоартрит

Това е древен китайски метод за лечение, включващ вкарване на иглички с дебелина на човешки косъм в кожата по точно определени направления, наречени меридиани. Практикуващите вярват, че могат да увеличат прилива на „qi” – жизнена енергия.

Въпреки че експертите не могат да разберат как акупункурата действа, някои хора съобщават за намаляване на болката в ставите след прилагането на тези техники. Скорошно контролирано проучване за влиянието на акупунктурата върху остеоартрита, показва положителни данни за намаляването на болката в колената.

Повече за акупунктурата може да научите в статията: Акупунктура

Диета при остеоартрит

Въпреки, че диетата няма да доведе до излекуване на остеоартрита, тя има важно значение за управление на здравословно тегло, намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите. Препоръчителни диетични промени за подпомагане на болката на коляното от остеоартрит:

Избягвайте готвенето на месо при висока температура: Установено е, че приготвянето на месо на много висока температура, например на скара или пържене, може да доведе до образуване на възпалителни компоненти, наричани крайни продукти за гликация. Те могат да увеличат риска от заболявания като диабет, рак и артрит. Препоръчва се също така да се намали приема на преработени меса, готови за консумация, тъй като те също могат да бъдат приготвени при високи температури.

Използвайте повече зехтин: Олеокантал е компонент в зехтина, който има противовъзпалителни свойства. Казват, че 3,5 супени лъжици зехтин могат да осигурят облекчение на болка както това от 200 милиграма ибупрофен. Но консумирането на такова количество зехтин не се препоръчва, тъй като това носи и значителен брой калории. Удачен вариант е да използвате зехтин вместо други мазнини като масло или маргарин.

Повишете приема на витамин С: Освен че е важен за поддържането на добър имунитет, витамин С е от съществено значение  и за здравословните нива на колаген и съединителни тъкани, които са необходими за здрави стави. Храните, богати на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди, чушки и зеле могат да помогнат за осигуряването на оптимални количества витамин С.

Добавете повече плодове и зеленчуци към вашата диета: Повечето зеленчуци и плодове са наситени с антиоксиданти, витамини и минерали и лекарите препоръчват да ги включите във всяко хранене за най-добри ползи. Проучванията показват, че храни като лук, ябълки и някои плодове могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Включете омега-3 мастни киселини: Тези мастни киселини са известни с благотворното си влияние върху здравето на ставите, като могат да намалят възпалението и сковаността. Можете да увеличите приема на омега-3 мастни киселини чрез включване на риби като скумрия, риба тон и сардини или като приемате добавки.

Упражнения и контрол на телесното тегло

Поддържането на здравословно тегло е особено важно за облекчаване на симптомите на остеоартрит, тъй като това може да намали напрежението върху ставите. Придържайте се към здравословна диета, яжте умерено, следете ежедневния калориен прием, упражнявайте редовно и си помогнете да се справите с болезнените състояния, произтичащи от коляното за остеоартрит.

Целта е да се избягва наднормено тегло и да се подобри общото състояние на сърдечно-съдовата система, да се подобри мускулния тонус. Ходенето, колоезденето и плуването са най-добрия избор. Водата също оказва положително действие; ако е възможно, температурата на водата трябва да е между 28-30 º С или дори по-висока.

В проучване включващо 33 възрастни с артрит било установено подобрение на техните симптоми след 3 месечен курс по тай-чи. Друго изследване установило подобрен баланс и увеличена сила на мускулите на корема.

Ако имате артрит е добре да изградите фитнес програма, като се посъветвате най-добре със специалист. Той може да ви предложи и ефективна диета за намаляване на теглото, ако е необходимо.

Много проучвания установяват, че топлите душове, особено рано сутрин, също оказват благоприятно действие. При артрит на ръцете, най-лесното упражнение е да стискате гъба в съд с вода (леген) или да се потопите изцяло в топла вода.

Билки срещу остеоартрит

Някои билки, които имат добре изразени противовъзпалителни свойства могат да бъдат изключително полезни в лечението на остеоартрит чрез намаляване на болката. Повече за тях и употребата им при заболявания на ставите може да прочетете в:

Естествени средства в терапията на остеоартроза и остеоартрит!

Винаги, преди да прибегнете към използването на билки с лечебна цел, се консултирайте с Вашия лекар за евентуални алергии и странични ефекти!

Още по темата:

3.6, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/glucosamine-chondroitin-osteoarthritis.php
https://www.zliving.com/health/can-your-diet-help-reduce-osteoarthritis-knee-pain-121145/
https://www.linkedin.com/pulse/homoeopathy-osteoarthritis-knee-joint-ks-gopi

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияХранене при...ЛюбопитноСпортЗдравни съветиНовиниИзследванияСпециалистиБотаникаНаучни публикацииВидеоПсихологияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиИсторияАнкетиЗаболявания (МКБ)СнимкиЛайфстайл