Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Естествени средства в терапията на остеоартроза и остеоартрит

Естествени средства в терапията на остеоартроза и остеоартрит

Естествени средства в терапията на остеоартроза и остеоартрит - изображение
 1. Каква е разликата между остеоартрит и остеоартроза?
 2. Кои са причините за остеоартроза и остеоартрит?
 3. Кои са признаците на остеоартроза и остеоартрит?
 4. Как се лекува остеоартрит и остеоартроза?
 5. Какви естествени средства за превенция и лечения на остеоартроза и остеоартрит може да се използват?
 6. Добавки за превенция и лечение на остеоартрит и остеоартроза
 7. Храни и билки за превенция и лечение на остеоартрит и остеоартроза
 8. Акупунктура за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит
 9. Практики на ума и тялото за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит
 10. Лед или топлинна терапия за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит
 11. Трaнскутанна електрическа нервна стимулация (ТЕНС) за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит
 12. Мануална терапия при остеоартроза/остеоартрит
 13. Ултразвук за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит
 14. Кои са най-честите грешки, които правят хората, когато чуят диагнозата остеоартроза и остеоартрит?

Артритът представлява ставно нарушение, причиняващо болка, скованост и възпаление на една или няколко стави в организма. Остеоартроза и остеоартрит са видове артритни заболявания, причинени от износване или увреждане на ставите.

Каква е разликата между остеоартрит и остеоартроза?

Остеоартрит е форма на артрит, настъпваща, когато хрущяла, покриващ костните краища започва да се износва, а след това подлежащите кости започват да се трият една в друга. Това неминуемо води до възпаление, сутрешна скованост, оток и болка в засегнатите стави. В по-тежки случаи може да настъпи деформация на ставите.

Остеоартрозата (артроза) представлява хроничната форма на остеоартрит. Представлява дегенеративно заболяване на ставите, свързано с промени в ставния хрущял. Характерно за нея е, че възпаление липсва или е съвсем слабо изявено. На преден план при остеоартрозата са разрушителните промени в ставата и нарушенията в нейния обхват на движение. Остеоартрозата е свързана със загуба на еластичността и функцията на ставния хрущял, при което настъпва триене и увреждане на костните краища. Това рефлектира върху цялостната функция на ставата, а също така на сухожилията, мускулите и синовиалната течност.

Артрозни процеси засягат по-често коляното (гонартроза), тазобедрената става (коксартроза), ставите на гръбначния стълб. Артрозните процеси в гръбначния стълб често се развиват в областта на шията (цервикална спондилоартроза) или в долната част на гърба (лумбална спондилоартроза). Артроза може да се наблюдава още в ставите на пръстите, глезените, китките и раменете.

Кои са причините за остеоартроза и остеоартрит?

Остеоартритът и остеоартрозата може да бъдат първични и вторични.

Първичен остеоартрит/остеоартроза настъпва, когато съдържанието на ставна течност намалява с възрастта, отслабва защитата на ставните хрущяли и се ускоряват  дегенерационните процеси.

Вторичен остеоартрит/остеоартроза настъпва в резултат на травма, медицинско или вродено състояние. Медицинските причини може да включват заболявания като захарен диабет, системен лупус еритематодес, затлъстяване и хормонални смущения. Вродени състояния като дисплазия на тазобедрената става или луксация също може да доведе до остеоартрит и остеоартроза.

Наднорменото тегло и намалената физическа активност са сред факторите, допринасящи за развитието на артроза. Чести, повтарящи се движения, микротравми, прекомерен натиск върху хрущяла в резултат на тежки упражнения, циркулаторни нарушения също може да предизвикат износване на ставата. Някои от случаите на артроза са резултат от работата и ежедневните дейности - артроза на тазобедрената става при пощальони, лумбална артроза при работници в складове, цервикална спондилоза при шофьори. Сред причините за остеоартрит попадат и някои медицински състояния като:

 • Отравяне с тежки метали – олово, алуминий, никел, живак
 • Отравяне с пестициди или хербициди
 • Страничен ефекта на някои лекарства или хранителни добавки
 • Прекомерна употреба на кофеин и никотин
 • Метаболитни продукти – урея, пикочна киселина.

Кои са признаците на остеоартроза и остеоартрит?

Най-характерният признак на артрит и артроза е болка, скованост и ставна деформация. Често двете състояния са свързани и едното

Един от основните симптоми при остеоартроза е болка в ставата, настъпваща през деня и усилваща се по време на натоварване или движение. Най-често първите изменения в ставите и симптоми се развиват между 40 и 50 годишна възраст, като варират в зависимост от засегнатата става, степента на нарушение и натовареност. В началните етапи от развитието на остеоартроза, обикновено симптоми липсват, но с напредване на процеса може да настъпи:

 • Скованост в ставите след събуждане или след неподвижност;
 • Дискомфорт в ставите при промени в околната температурата;
 • Болка в ставите при движение, например болки в коляното при слизане по стълбите;
 • Дискомфорт в ставите при лек натиск;
 • Наличие на шипове (остеофити) по костните краища, образуващи ставата;
 • Изпукване или хрущене на ставата при натоварване;

При наличие на възпаление (остеоартрит), настъпва зачервяване или подуване на ставата.

Как се лекува остеоартрит и остеоартроза?

Конвенционалното лечение на остеоартрит и осетеоартроза включва употреба на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), хондропротектори (продукти насочени към подобряване на здравината на ставния хрущял). При обостряне на процеса може да се включи поставяне на шина или укрепваща превръзка. При по-тежки случаи може да са необходими кортикостероидни инжекции или хирургична операция, за да се подобри мобилността на ставата?

Какви естествени средства за превенция и лечения на остеоартроза и остеоартрит може да се използват?

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло създава механично напрежение върху ставите и води до преждевременното им изхабяване. Поддържането на здравословно тегло е от първостепенна важност за здрави стави. При настъпили вече артрозни изменения по ставите, загубата на килограми ще облекчи значително симптомите и ще забави процеса.

 

 

 

Упражнявайте се редовно

Може да бъде трудно да се упражнявате, особено в случаите, при които има болка, но физическата активност помага за укрепване на мускулите и по този начин облекчава ставите. В началото е трудно, но постепенно ще забележите, че симптомите и последиците от артрозата отслабват. Важно е да се придържате към упражнения или спорт, които са подходящи за конкретния случай. Ако имате артроза на коляното (гонартроза) трябва да избягвате спортове като каране на ски и бягане. При артроза на лумбалните прешлени не се препоръчват каране на колело, тенис и голф. При всички случаи на артроза, плуването може да бъде полезно, тъй като при него се натоварват равномерно мускулите на цялото тяло, без да има директно натоварване на ставите. Още съвети и упражнения при артроза може да откриете в:

Добавки за превенция и лечение на остеоартрит и остеоартроза

Комбинацията от глюкозамин и хондроитин се препоръчва за възстановяване на износения и разкъсан хрущял. По същество, те представляват градивни елементи на ставния хрущял. Странични ефекти от употребата на глюкозамин и хондроитин не са наблюдавани, но съществуват някои специални предупреждения при употребата им. И двете могат да повлияят кръвосъсирването, поради което е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, ако приемате добавки или лекарства с ефекти върху съсирването на кръвта (варфарин, хепарин). Също така, хората с алергии към черупкови организми не трябва да приемат глюкозамин.

Хиалуронова киселина. Тя е естествена част от междуклетъчната течност и участва в образуването на съединителната тъкан. Важна е за клетъчния метаболизъм и смазва ставите. Освен това хиалуроновата киселина предотвратява целулита.

Омега-3 мастните киселини в рибеното и лененото масло са мощни противовъзпалителни средства, които могат да защитят ставните компоненти от увреждане.

Някои микроелементи могат значително да помогнат за предпазване на хрущяла от артрозни изменения. Такива са мед, сребро, кобалт, флуор, цинк, манган. 

Витамин В комплекс, Витамин С, витамин РР, фолиева киселина са особено подходящ комплекс от микроелементи, укрепващ имунната система, подмладява кожата и притежава анти-стрес ефект.

Билки за превенция и лечение на остеоартрит и остеоартроза

Някои храни са способни да намалят възпалението и отока, които са основните причини за болката при остеоартрит. Подходящи са хрян, горчица, чесън, лук, магданоз, кресон, целина, кисели краставички, лимон, ядките.

Куркума

Куркумата е била използвана в продължение на години в традиционната китайска и аюрведична медицина. Тя е известна с противовъзпалителните си свойства и може да бъде ефективна за намаляване на възпалението в ставите. За разлика от други билки препоръчвани при остеоартрит, куркумата е по-ефективна при прием през устата, отколкото да се прилага локално.

 

Авокадо

Ежедневната консумация на авокадо може да забави процеса на развитие и намаляване на симптомите на остеоартроза. Авокадото увеличава съдържанието на колаген в мускулите, намалява възпалението и възстановява целостта на нарушените тъкани. Съдържа голям брой полиненаситени мастни киселини, които осигуряват енергия на сърдечната мускулатура, предпазват кръвоносните съдове от атеросклеротични изменения и подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини А и Е. Също така, в авокадото е открит глутатион - вид аминокиселина, която може да предотврати някои злокачествени промени в клетките и фитостерол – вещество, което понижава нивата на лошия холестерол в кръвта.

За профилактика и лечение на артроза се препоръчва приемането на поне четвърт авокадо на ден. Добре узрялото и годно за консумация авокадо е доста меко при лек натиск.

Екстракт от авокадо в комбинация със соеви несапонифициращи се вещества представлява комбинация от масло от авокадо и соево масло, която може да бъде особено полезна в случаите на остеоартрит, особено тези на коляното и тазобедрените стави.

Котешки нокът

Котешкият нокът е билка, добивана от изсушена кора на дървесна лоза открита в Перу. Смята се, че тя има силни противовъзпалителни свойства. Традиционно, котешкият нокът се използва за усилване на имунната защита на организма, но няколко проучвания са установили, че намалява отока на ставите при остеоартрит.

 

 

 

 

Босвелия

Босвелия или индийски тамян е билка, която е добре известна сред привържениците на алтернативната медицина с противовъзпалителните си и антисептични свойства. Действието на билката се основава на блокирането на левкотриените – вещества, които при определени условия или заболявания могат да атакуват здрави стави и да предизвикат артрозни промени в тях. Може да се открие под формата на таблетки, а също така и като локални кремове.

Капсаицин

Капсаицина (транс-8-метил-ванилил-6-нонемид) е вещество, което се извлича от люти чушки. Намира приложение като локално обезболяващо средство при различни състояния, характеризиращи се с болка. Може да се прилага под формата на крем или маз за директно приложение върху ставата. Препоръчва се кремът да се прилага четири пъти на ден, в продължение на 12 седмици. Освен облекчаване на болката, други ефекти на капсаицина включват подобряване на обхвата на движение на ставите.

Дяволски нокът

Дяволският нокът е лечебно растение, открито в Африка, което притежава противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Действието на дяволския нокът се отдава на съдържащите се в него иридоидни гликозиди. Приложението на екстракт от дяволски нокът води до значително намаляване на болката, като ефекта е по-отчетлив при наличие на умерени увреждания, отколкото при тежки ставни изменения.

 

 

Джинджифил

Джинджифилът е една от подправките, която все по-често намира място в различни рецепти за алтернативно лечение. Съединенията, които придават острия вкус на джинджифила са тези, които са отговорни и за неговите противовъзпалителни свойства. Редица проучвания сочат, че джинджифила има способността да намали отока на ставите и болката при остеоартрит.

Коприва

Локалното лечение с листа от коприва, прилагано всеки ден, в продължение на 1 седмица намалява болката и подобрява движението на ставата.

Върба

Екстракт от кора на върба е билка, използвана от древни времена за лечение на възпалителни състояния. Известни са данни, че още от времето на Хипократ, дъвченето на върбова кора е подпомагала редица възпалителни заболявания. Кората от върба може да предизвика облекчение на болката при остеоартрит, особено при засягане на коляното и тазобедрените стави. Може да се приема под формата на таблетки, чай или екстракт, като е особено важно да бъде определена точната доза, тъй като предозирането може да предизвика обрив.

Алое вера

Алоето е една от най-често използваните билки в алтернативната медицина. Гел от алое вера е популярно средство за кожни наранявания и охлузвания, но освен това може да се прилага и локално, върху болезнените стави при остеоартрит, което значително ще подобри състоянието.

 

Евкалипт

Подобно на алое вера, евкалиптът може да се открие във форми за локално приложение за превенция и лечение на болка в ставите при артрозни изменения. Листата на евкалиптовото дърво съдържат дъбилни вещества, които могат да предизвикат намаляване на отока и болката с артрозен произход.

 

 Зелен чай

Зеленият чай е една от най-популярните напитки в света и често е прилагана за намаляване на различни възпаления в тялото. Зеленият чай може да се използва за лечение на остеоартроза под формата на таблетки, тинктури или напитки.

Вратига, американска трепетлика и бял равнец е билкова комбинация, която успешно може да се прилага за превенция и лечение на остеоартрозни изменения.

Както при всички вещества, притежаващи определени въздействие върху организма, така и билковите продукти, при неправилно приложение или в неподходящи дози, може да предизвикат нежелани ефекти. Рядко билка или добавка, приемана в предписаната доза ще предизвика стомашно разположение или главоболие. Такива ефекти, обаче, може да се дължат на различни добавъчни съставки като синтетични пълнители или свързващи вещества. Поради тази причина, използвайте само качествени и лицензирани хранителни добавки или екстракти. Ако е възможно, се консултирайте с Вашия лекар или лицензиран лекар-натуропат, преди да предприемете алтернативен план на лечение.

Акупунктура за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит

Акупунктурата представлява древна китайска практика включваща поставяне на тънки игли в определени точки на тялото, с цел облекчаване на болката. Някои клинични проучвания сочат, че акупунктурата може да премахне болката при остеоартрит и да подобри функцията на ставата, в някои случаи, дори, по-добре от някои лекарства.

 

Практики на ума и тялото за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит

Някои практики, които се фокусират върху взаимодействието между ума и тялото може да помогнат на хората с остеоартроза.

Тай Чи и йога са терапии, включващи леки упражнения и разтягания, комбинирани с дълбоко дишане.
Йогата може да подобри еластичността на ставите и да укрепи мускулите. Тай Чи също може да облекчи симптомите на остеоартроза. Има данни, че хората с артроза на коляното или тазобедрената става се чувстват значително по-добре след практикуване на тай чи два пъти седмично, в продължение на три месеца. 

Лед или топлинна терапия за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит

Много хора съобщават за облекчение на болката при остеоартроза чрез прилагането на топлина у студ. Топлината увеличава кръвообращението в ставата и релаксира мускулатурата, която обикновено е напрегната в резултат на болката. Студът намалява подуването и болката.

 

 

Трaнскутанна електрическа нервна стимулация (ТЕНС) за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит

Транскутанната нервна електрическа стимулация използва малко устройство за производство на слаби електрически импулси, които стимулират нервите в близост до увредената става. Използва се предимно за лечение на хронични състояния, свързани с болка. Смята се, че десетки импулси са в състояние да попречат на сигналите за болка да достигнат до мозъка, което да облекчи симптомите на остеоартроза. Няки видове ТЕНС действат като стимулират организма да освободи неврохимикали с болкоуспокояващ ефект (ендорфини).

По време на терапията, върху кожата се поставят електроди, свързани с кабел към стимулатор.

Мануална терапия

Мануална терапия, известна още като хиропрактика, представлява терапевтичен метод, фокусиран върху заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система. Въпреки че, няма конкретни научни доказателства, че хирорактиката може да спре увреждането на ставите при остеоартроза, някои изследвания, обаче показват, че може да е от полза за:

 • увеличаване на обхвата на движение на гръбначния стълб;
 • отпуска мускулатурата;
 • подобрява координацията на движение;
 • намаляване на болката.

Наред със същността и правилното приложение на техниката, специалистите, практикуващи тази терапия (мануален терапевт) трябва да притежават широки диагностични умения, а също така да препоръчват терапевтични и рехабилитационни упражнения, както и консултации относно начина на живот и хранене. Според източници от научната литература, хиропрактиката в комбинация с добавки глюкозамин и упражнения значително подпомага терапията на остеоартроза.

Най-честата терапевтична процедура, извършвана от лекарите по хиропрактика е известна като „гръбначна манипулация”. Целта на манипулацията е да възстанови подвижността на ставите чрез прилагане на контролиран натиск с ръцете.

Мануалната терапия рядко причинява дискомфорт. Въпреки това, някои пациенти съобщават за усещане на лека болка, която отзвучава в рамките на 12-48 часа.

Мануалната терапия не се препоръчва при остри състояния на ставите, свързани с оток и възпаление!

Ултразвук за превенция и лечение на остеоартроза и остеоартрит

Ултразвуковата терапия използва високо енергийни звукови вълни. Те могат да подобрят притока на кръв към увредените тъкани и да подпомогнат регенерацията им. Тази техника трябва да се прилага само от професионален терапевт. Още за този вид терапия може да научите в темата Ултразвукова терапия.

Кои са най-честите грешки, които правят хората, когато чуят диагнозата остеоартроза и остеоартрит?

Грешка 1

Най-неподходящото нещо, което можем да направим при остеоартрит е да засилим натоварването на увредената става. В резултат на това се ускоряват разрушителните процеси, които постепенно обхващат и костите. Затова, трябва да се подхожда с повишено внимание към засегнатата област. Упражненията са полезни, но само когато са съобразени с конкретното местоположение, функция и степен на увреждане на ставата. Всяко упражнение или действие, което предизвиква болка, трябва да се избягва. 

Грешка 2

Остеоартрозата често се бърка с други заболявания като остеопороза, подагра или ревматоиден артрит и съответно, се прилага неподходящо лечение, което да задълбочи проблема.

Грешка 3

Неправилното прилагане на лазерна, ултразвукова, електрическа или магнитна терапия може да се окаже опасно, ако не бъде извършено от съответния специалист и обезателно след консултация с лекар! Предприемането на такъв тип терапия по собствена инициатива може да утежни състоянието. Физиотерапевтичните процедури при остеоартроза трябва да се прилагат в периодите на ремисия (когато ставата няма признаци на възпаление).

Грешка 4

Някои хора се опитват да лекуват остеоартроза с продължително гладуване. Освен че е неефективно, това може да бъде и изключително вредно, тъй като недостига на хранителни вещества се отразява и на здравината на ставния хрущял.

Грешка 5

Много хора свързват заболяването с консумацията на определени храни или лошо качество на водата. Други обвиняват конкретни физически упражнения или спорт. Все още конкретната причина за остеоартроза не е изяснена напълно. Смята се, че може да има връзка с нарушено развитие на крайниците, плоско стъпало, луксация, фрактура или тежко физическо натоварване. Не бива да се търси причината за болестта в активния начин на живот и спорта. Много хора спортуват и нямата проблеми със ставите. Живейте живота си пълноценно, но не пренебрегвайте елементарните мерки за безопасност при някои екстремни спортове и увлечения.

4.4, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...СпортНовиниЛеченияБотаникаЗаболявания (МКБ)СнимкиИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЛайфстайл