Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales сем. Paeoniaceae (Божурови) Бял божур

Бял божур

сем. Paeoniaceae (Божурови)

Бял божур - изображение

Бял божур (Paeonia lactiflora) е вид тревисто многогодишно, цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Божурови (Paeoniaceae). Известен е още с имената Китайски божур, Обикновен градински божур, а на латиница като Paeonia albiflora, Chinese peony, Common garden peony.

В Китай Paeonia lactiflora е по-малко ценен като декоративно растение, отколкото сортовете Дърво божур (Paeonia rockii) и планинския божур (Paeonia suffruticosa).

Устройство на бял божур

бял божурБелият божур е от 50 до 70 см. висок и със същата широчина на растеж. Листата са 9-триделни, от 20 до 40 см. дълги. Цветните пъпки се появяват в края на пролетта. Те са големи и кръгли, уханни, като при отваряне придобиват форма подобна на купа, с големина от 8 до 16 см. в диаметър. Венчелистчетата са на брой от 5 до 10, бели, розови или пурпурни на цвят, със жълти тичинки. В началото на цъфтежа си, белият божур цъфти в розово, като при пълното разцъфтяване цветът му преминава в снежно бял. Цъфти през май-юни.

Разпространение на Бял Божур

Родното място на белият божур е Централна и Източна Азия от Източен Тибет през Северен Китай до Източен Сибир. Когато за пръв път е въведен в Европа, става известен с името Paeonia albiflora. В Англия е разпространен в средата на 18 век, и е родоначалник на повечето съвременни сортове божур.

Използваема част на Бял Божур

В медицината се използват корените на растението. Различни проложения намират и неговите семена, листа и стъбла.

Химичен състав на Бял божур

бял божурВ корените на растението се откриват съставки като: бензолна киселина, калций, мед, галска киселина, глюкоза, лимонена киселина, магнезий, калий, танин, цинк.

Листата на много сортове божур са с високо съдържание на олеанова и урзолова киселина.

Белият божур съдържа още фенолни съединения, цис-епсилон-виниферин, транс-ресвератрол, транс-ресвератрол-4-О-бета-D-глюкопиранозид, транс-епсилон-виниферин, гнетин Н и суфрутикозо А, В, пеонифлоринови естери, флавоноиди, антоцианини като пеонидин-3,5-ди-О-глюкозид, пеларгонидин-3,5-ди-О-глюкозид, цианидин-3,5-ди-О-глюкозид, пеонидин-3-О-глюкозид, цианидин-3-О-глюкозид, пеонидин-3-О-глюкозид-5-О-арабинозид, цианидин-3-О-глюкозид-5-О-галактозид и пеларгонидин-3-О-глюкозид-5-О-галактозид, аспарагинова киселина, ситостерол, гликозиди - пеонифлорин, албифлорин.

Лечебни свойства и приложение на Бял божур

бял божур корениБелият божур притежава противовъзпалителни, диуретични и имуномодулиращи свойства.

Коренът на китайския божур е бил използван преди повече от 1500 години в китайската медицина. Той е част от „Four Things Soup” – тонизиращо средство за жената, лечебно средство при гинекологични проблеми, при крампи, болки и виене на свят.

Корените се събират през есента от култивирани растения, които са на възраст 4 - 5 години и се варят, или могат да бъдат изсушени на слънце за по-късна употреба. Същото се случва и с корените на дивите растения божур.

Лечебни свойства на бял божур:

сушен корен на бял божурКоренът е аналгетик, болкоуспокояващ, притежава антибактериално, противовъзпалително, антисептично, спазмолитично, стягащо, газогонно, диуретично, ускоряващо менструалния поток действие. Действа още отхрачващо, антипиретично, хипотензивно, тонично и успокояващо нервите. Най-важната съставка като лекарство в корена е пеонифлорин, която има силна спазмолитична активност насочена към чревния тракт, също така намалява кръвното налягане, понижава телесната температура при треска и предпазва от стрес и развитие на язви. Приема се вътрешно при лечение на менструални смущения, травми, високо кръвно налягане, предменструално напрежение и чернодробни нарушения.

Заболявания и състояния, при които се употребява белият божур:

 • миома;
 • пневмония;
 • като средство за премахване на бръчки;
 • хроничен хепатит;
 • белодробно сърце;
 • хормонални дисбаланси;
 • превенция на сърдечно-съдови заболявания;
 • епилепсия;
 • подагра;
 • остеоартрит;
 • треска;
 • синдром на поликистозните яйчници;
 • предменструален синдром;
 • вирусен хепатит;
 • цироза на черния дроб;
 • стомашно разстройство;
 • мускулни спазми;
 • атеросклероза;
 • синдром на хронична умора;
 • за предизвикване на повръщане;
 • невралгии;
 • кашлица;
 • настинка;
 • коремни спазми;
 • главоболие;
 • кръвоизливи;
 • нервни разтройства;
 • менструални проблеми.

Взаимодействия на белия божур с други билки и медикаменти:

Белият божур може да увеличи риска от кървене, когато се приема в комбинация с аспирин, антикоагуланти (средства за разреждане на кръвта) като варфарин (Coumadin) или хепарин, антитромбоцитни лекарства като клопидогрел (Plavix) и нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен (Motrin, Advil) или напроксен (Naprosyn, Aleve).

Той може да взаимодейства с тамоксифен, лекарство, което намалява растежа на кръвоносните съдове; лекарства, които разширяват кръвоносните съдове; наркотици с хормоналната активност; лекарства, които влияят на имунната система, както и лекарства, използвани за лечение на рак, възпаления, вирусни инфекции, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Белият божур може да забави усвояването на противогърчови средства (например Dilantin). Може да намали необходимостта от приложението на стероидни лекарства. Повишава риска от кървене, когато се приема с билки и добавки, чиято употреба също е предпоставка за увеличение риска от кървене. Множество случаи на кървене са били наблюдавани при съвместната употреба на гинко билоба и божур, и по-малко случаи при употребата му с чесън и ниска палма.

Китайският божур може да взаимодейства с антиоксиданти, ферулинова киселина, ресвератрол; билки и добавки с хормоналната активност; билки и добавки, които намаляват разширението на кръвоносните съдове; билки и добавки, които понижават холестерола, включват се в лечението на вируси, разширяват кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане, стимулират имунната система или намаляват възпалението.

Начин на приложение на бял божур:

Една кафена лъжица наситнени корени от бял божур се поставят за 5 минути в 500 милилитра гореща вода. Прецежда се и се пие три пъти дневно по 80 милилитра след ядене.

Чай, направен от изсушени смачкани листенца от различни видове божур, е бил използван като средство при кашлица и за лечение на хемороиди и разширени вени.

В кулинарията корените се консумират варени, заедно с бульона. Стъблата също се варят. Семената се приготвят на прах и се добавят към чайове. Но преди консумацията му, винаги се консултирайте с билкар или подходящ специалист.

Внимание!

Билката трябва да се приема под лекарско наблюдение. Да не се употребява по време на бременност и кърмене.

4.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаИсторияХранене при...Здравни проблемиИзследванияКлинични пътекиСпортФизиологияОрганизацииРецептиПсихологияСнимкиИнтервютаОбразование