Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Калоферче

Калоферче

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Калоферче - изображение

Калоферче (Tanacetum balsamita), наричано още кануфер или балсамна хризантема, принадлежи към семейство Asteraceae (Сложноцветни). В Русия го наричат още канупер, кануфер, колуфер, сарцинска мента. То  е  ароматно, тревисто многогодишно растение. Tanacetum balsamita се среща и под името "Листът на Библията", защото в преходните векове хербаризираното (изсушено) листо от него е било използвано като разделител на Библията.

Устройство на калоферче

растение калоферче

 

 

Балсамната хризантема достига на височина до 1,2 м, а понякога и до 2 метра. През пролетта започва растежа си с израстването на листна розетка и цветоносно стъбло. Листата на билката са с овална форма и назъбен листен ръб.

 

 

 

 

цветове на калоферче

 

 

Цъфти през лятото с жълт цвят. Цветчетата имат форма на кошнички и са групирани по няколко в подобно на чадърче съцветие.  Семената на билката узряват през юли.

 

 

 

Разпространение на калоферче

калоферче

 

Отглежда се в Европа, Азия, Америка. Вирее по скалите в диво състояние, но поради действията му и активните вещества, които съдържа, се отглежда и в градини. Растенията са студоустойчиви. Расте на всички видове почви, като единственото му условие е те да са влажни и богати на тор.

 

Използваема част на калоферче

Употребява се надземната част на растението - листа и цветове. Калоферчето е изключително ароматно. Събира се по време на цъфтежа. Изсушаването трябва да се извършва на проветриво място, защитено от слънчева светлина. След изсушаване билката запазва своя цвят и аромати.

Химичен състав на балсамна хризантема

съцветие калоферче

Калоферчето притежава богат резерв от полезни вещества. По тази причина се използва за разнообразни биологични и терапевтични дейности (подправка, билков чай, етерично масло). Едни от тези съединения са етерично масло, фенилпропанови производни, флавоноиди (мощни антиоксиданти), танини и олигоелементи.

Лечебни свойства и приложение на калоферче

Калоферчето се използва като подправка за различни видове храни, торти, напитки, както и в сладкарски изделия още от древността. Пресните листа могат да се добавят към салати, тестени изделия и различни напитки. Цветовете могат да бъдат прибавени към конфитюри, сладка и консерви. Комбинира  се успешно с яйца, морски дарове и агнешко. Tanacetum balsamita се е използвало като тоник от аптекарите и е било една от билките, добавяна за ароматизиране на бирата през Средновековието.

Свойства на кануфер:

  • апетитовъзбуждащо;
  • пургативно (очистващо, слабително).

Употребата му се препоръчва при: миома на матката, хемороиди, липса на апетит, глисти, мастопатия, кръвоизливи, кисти, колит, гастрит, невроза. Успешно се комбинира и с други билки.

Етерично масло от калоферче

етерично масло от калоферчеЕтеричното масло от листата и цвета на балсамната хризантема е най-важният активен принцип на това растение. Листата съдържат редица физиологично активни вещества като калций, калий, магнезий, фосфор и желязо, вит.С (аскорбинова киселина). Етеричното масло съдържа карвон, камфор, α- и β- туйон и др. Карвонът е антисептик, стимулант на централната нервна система, противотуморен агент, инсетицид. Камфорът притежава аналгетично, болкоуспокояващо, антиоксиданто, стимуларащо ЦНС, противотуморно и антисептично действие.  α- и  β- туйонът имат антибактериален, пестициден, инсектициден ефект. Етеричното масло може да се изолзва в ароматарепията с аромалампа, както и като масажно средство смесено с базово масло. Има много добър ефект при кожни заболявания – екзема, обриви, пъпки, акне. Притежава следните ефекти:

  • антиалергичен;
  • седативен;
  • кардиотоничен;
  • газогонен;
  • хепатопротективен.

Начин на употреба:

запарка от калоферче

  • запарка - около 5 грама от чудотровната билка се задушават в 300 милилитра вряща вода. След това се прецежда и се употребява по 100 мл три пъти дневно;
  • етерично масло - прилага се при гореспоменатите състояния, въз основа на ефектите му.


Внимание!

При прекомерна употреба калоферчето проявява токсичен ефект.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org
http://www.seedaholic.com
Mohammad-Bagher Hassanpouraghdam, Seied-Jalal Tabatabaie, Hossein Nazemiyeh, Lamia Vojodi, Mohammad-Ali Aazami, Atefeh Mohajjel Shoja; „ CHRYSANTHEMUM BALSAMITA (L.) BAILL.: A FORGOTTEN MEDICINAL PLANT“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаИсторияНовиниХранене при...Здравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияИзследванияКлинични пътекиФизиологияСпортЛайфстайлДиетиСнимкиРецептиПсихологияПроизводителиПрезентацииЗаведения