Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Oleaceae (Маслинови) Маслина (европейска)

Маслина (европейска)

Сем. Oleaceae (Маслинови)

Маслина (европейска) - изображение

Маслина европейска (Olea europea) представлява вид вечнозелено маслиново дърво, което принадлежи съответно към семейство Маслинови (Oleaceae). В исторически план тя е най-старото култивирано дърво и един от най-студоустойчивите видове.

Някои археологически данни показват, че маслините може би са били опитомени в източния средиземноморския регион преди 10000 години. Други данни сочат, че Olea europaea за първи път е култивирана в Крит и Сирия преди повече от 5000 години. Около 600 г. пр.н.е. отглеждането на маслини се разпространява в Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Тя е била тясно свързана с религията, културата, медицината и кулинарията на народите в продължение на хиляди години.

Маслини, чиито кожа и месеста част са черни на цвят, са боядисани и опасни за консумация. Хубавите маслини и годни за консумация никога не са с абсолютно черен цвят.

Устройство на маслина

маслиново дърво

 

 

Маслината се развива под формата на дърво или храст и рядко надвишава 15 метра височина. Стволът й е усукан и груб. Силно разклонени, клонките й имат зеленикаво-черно до сребристо-зелено оцветяване. По-старите от тях са с грапава кора, която е светло или тъмносива, докато по-младите са гладки или леко оребрени.

 

 

 

 

маслинови листа

 

Има стребристо сиво-зелени листа, дълги от 4 до 10 см и от 1 до 3 см широки. Те са срещуположно разположени, с гладки листни ръбове. Горната им повърхност може да бъде лъскава тъмно зелена, а долната лющеща се сребристо белезникава.

 

 

маслинови цветове

 

Цветовете й са малки, кремави до жълтеникаво-бели, много ароматни и произвеждащи голямо количество прашец. Прорастват от пазвите на листата, имат 4 перести венчелистчета, с дължина около 3 мм и две тичинки. Събрани са в продълговати съцветия тип грозд. Цъфтежът се наблюдава през пролетта.

 

 

маслинаПлодът на маслината е костилков, голям средно до 2,5 см (дължина 15-30 мм и ширина 6-20 мм), с дебелина на месестата част до 1 см. Има кръгла или овално-продълговата форма. Костилката е тъмно кафява на цвят, елипсовидна по форма, с дължина 10-15 мм, със заострени или заоблени върхове. Маслините се берат когато кожицата им е оцветена от зелен до лилав цвят.

 

Разпространение на маслина

Маслината се установява в голяма част от Африка, Средиземноморския басейн от Португалия до Леванта, Арабския полуостров, в южна Азия на изток до Китай, както и на Канарските острови, остров Мавриций и Реюнион. Видът се отглежда на много места и е считан за натурализиран в Испания, Алжир, Франция (включително Корсика), Гърция, Турция, Кипър, Малта, Хърватия, Словения, Албания, Крим, Египет, Израел, Иран, Ирак, Италия, Аржентина, Йордания, Мароко, Палестина, Сирия, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Ява, Норфолските острови, Калифорния и Бермудските острови.

В България се отглежда в най-южните райони на страната - около град Ивайловград и град Свиленград.

Използваема част на маслина

Употребява се плодът на маслиновото дърво и полученият зехтин от него.

Химичен състав на маслина

Маслината съдържа витамини от групата В, витамин А, витамин D, витамин Е, витамин C.

 • листата на маслиновото дърво съдържат - терпеноиди, секоиродоиди, флавоноиди, хининови алкалоиди
 • маслото от маслина съдържа - глицериди на маслената киселина, горчиви и дъбилни вещества, витамини (А, В1, В2), калций

Колкото по-зряла е маслината, толкова повече зехтин съдържа.

Лечебни свойства и приложение на маслина

За да бъдат в състояние да оцелеят при горещ и сух климат, маслиновите дървета имат малки листенца със защитно покритие и космата долна страна, която забавя транспирацията. За да произведе повече плодове, дървото се подрязват. Маслините узряват през есента и в началото на зимата. С увеличаване на съдържанието на масло в тях, те променят цвета си от зелен на виолетов до почти черен. Първо се берат зелени маслини.

Поради съдържанието на елеуропеин, маслината не може да се консумира директно след откъсването й от дървото. Елеуропеинът в нея й придава изключително горчив вкус. Тя подлежи на обработка, последвана от осоляване, мариноване или изсушаване.

коктейл с маслина

Често маслините се консумират като предястие. Те възбуждат апетита, предпазват от заболявания на стомаха като язва и гастрит. Добавят се към алкохолни коктейли, като в тях асимилират част от токсичните вещества, с което помагат да се избегне махмурлука. В търговската мрежа маслините се предлагат обработени и гарнирани по различен начин, отговарящи на различните вкусови предпочитания на клиентите. Включват се в множество кулинарни произведения, като основна или гарнираща съставка.


Свойства на маслината:

 • слабително
 • подобрява храносмилането
 • подтиска обилното потене
 • болкоуспокояващо
 • спазмолитично
 • ранозаздравяващо

Състояния и заболявания, които се повлияват положително при консумацията на маслини и зехтин или външно приложение на маслиновото масло:

 • главоболие
 • болки в сърдечната област и гърба
 • високо кръвно налягане
 • маточни кръвоизливи
 • левкорея
 • астма
 • очни заболявания
 • косопад
 • кожни наранявания и обриви
 • спазми и заболявания на нервите - втрива се масло
 • херпеси
 • копривна треска

Начини на употреба:

 • външно - гаргара от листа
 • вътрешно - директна консумация на плода
 • в медицината и фармацията - маслинено масло (за приготвянето на мехлеми, емулсии, лосиони и пр.)
 • в хранителната индустрия - за производство на зехтин

Отвара от зехтинови листа против високо кръвно налягане - 1 с.л. нарязани листа се заливат с 1 чаша вряла вода. Ври няколко минути, прецежда се и се приема на няколко пъти през целия ден.

Зехтинът

зехтинСлед смилане на маслините на паста, от тях се изстисква сок. Чрез центробежно сепариране от сока се извлича маслиновото масло - зехтинът. Зехтинът е класифициран съгласно метода на производство и съдържанието на олеинова киселина в него. Virgin или зехтинът получен чрез студено пресоване, съдържа до 2% олеинова киселина. Рафинираното маслиново масло се получава чрез използване на топлина или екстракция с разтворител и изисква по-нататъшна обработка до получаване на олио (съдържа до 3,3% олеинова киселина). Остатъчната маслинова маса се използва като източник на негодно за консумация промишлено масло (съдържащо повече от 3,3% олеинова киселина), а също така като храна за животни и като тор. Отпадъчните продукти от производството на маслиново масло може да се използват като източник на съединения за направата на лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Полезните качества на маслиновото масло са били приписвани на състава му - мастна киселина, наличие на фенолни съединения, които имат антиоксидантни, съдоразширяващи, антитромбоцитни и противовъзпалителни ефекти. 

Зехтинът е богат на ненаситени мастни кисели, поради което предпазва от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявани, понижава холестерола и риска от инфарк на миокарда. Олеиновата киселина в него предпазва от развитието на рак на гърдата. Облекчава главоболие, поради съдържанието на вещество в зехтина с действие подобно на ибупрофена.

Зехтинът се използва като масло за готвене, в салатни сосове, и като консервант за храни. Намира приложение в козметиката и във фармацевтичната индустрия. Безопасната доза за възрастни е две супени лъжици маслиново масло на ден. Фактите показват, че хората, чиито диети включват зехтин имат намален риск от развитие на рак на гърдата и рак на дебелото черво. По същия начин диета, богата на зехтин (и с ниско съдържание на наситени мазнини), се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, високи нива на холестерол и високо кръвно налягане.

Други приложения на маслината

Маслинови дръвчета се засаждат с декоративна цел, като противопожарни просеки, като преграда срещу вятъра и с цел контролиране ерозията на почвата в средиземноморския климатичен район.

Дървесина на маслиновото дърво се използва в производството на мебели в Южна Африка. Тя и костилките са отлично твърдо гориво.

Интересно за маслината

маслинова клонкаГърците са обожествявали маслиновото дърво. Маслинената клонка за тях е олицетворение на плодородието и мъдростта. Тя е известна и като символ на мира и победата. В началото на Олимпийските игри победителите са били увенчавани с венци от маслинови клонки.

За египтяните маслината е символ на плодородието.

Християните вярвали, че гълъб с маслинена клонка в човката ще извести примирието между Бога и хората.

Маслиновото дърво расте много бавно, затова някои народи са го приемали за безсмъртно. Оттам идва и почитта към него. Смята се, че някои дървета са на повече от 1000 години. Често е наричано "вечното дърво".

За Авицена маслината е била лекарство при почти всички заболявания.

Горещият темперамент на мъжете от средиземноморието, според поверие, се осланя на консумацията на маслини, които почти ежедневно присъстват в менюто им.

Маслината в козметиката

Консумацията на зехтин, според австралийски учени, помага за заличаване на фините бръчки и гънки по лицето. Това негово свойство се дължи на олеиновата киселина в състава му, която прониква в клетките на кожата и ги изпълва. Екстракт от маслини присъства в много козметични миещи средства и кремове.

Внимание!

Прашецът от цветовете на маслиновото дърво е една от най-важните причини за сезонна респираторна алергия в средиземноморските страни. Били са описани и случаи на контактен дерматит и хранителна алергия към маслиновите плодове и зехтина.

Още по темата:

3.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиПроизводителиЛюбопитноИсторияНовиниИзследванияКлинични пътекиЛеченияСпортФизиологияРецептиСнимкиВидеоТестовеНормативни актовеПрезентацииХранене при...Алт. медицинаХрани и ястияСпециалистиДиетиЕ-тата в храните