Маслина (европейска)

Маслина европейска (Olea europaea) представлява вид вечнозелено маслиново дърво, което принадлежи съответно към семейство Маслинови (Oleaceae). В исторически план тя е най-старото култивирано дърво и един от най-студоустойчивите видове.
Някои археологически данни показват, че маслините може би са били опитомени в източния средиземноморския регион преди 10000 години. Други данни сочат, че Olea europaea за първи път е култивирана в Крит и Сирия преди повече от 5000 години. Около 600 г. пр.н.е. отглеждането на маслини се разпространява в Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Тя е била тясно свързана с религията, културата, медицината и кулинарията на народите в продължение на хиляди години.
Маслини, чиито кожа и месеста част са черни на цвят, са боядисани и опасни за консумация. Хубавите маслини и годни за консумация никога не са с абсолютно черен цвят.
Устройство на маслина
Изображение: Javier martin, Public domain, via Wikimedia Commons
Маслината се развива под формата на дърво или храст и рядко надвишава 15 метра височина. Стволът й е усукан и груб. Силно разклонени, клонките й имат зеленикаво-черно до сребристо-зелено оцветяване. По-старите от тях са с грапава кора, която е светло или тъмносива, докато по-младите са гладки или леко оребрени.
Има стребристо сиво-зелени листа, дълги от 4 до 10 см и от 1 до 3 см широки. Те са срещуположно разположени, с гладки листни ръбове. Горната им повърхност може да бъде лъскава тъмно зелена, а долната лющеща се сребристо белезникава.
Цветовете й са малки, кремави до жълтеникаво-бели, много ароматни и произвеждащи голямо количество прашец. Прорастват от пазвите на листата, имат 4 перести венчелистчета, с дължина около 3 мм и две тичинки. Събрани са в продълговати съцветия тип грозд. Цъфтежът се наблюдава през пролетта.
Плодът на маслината е костилков, голям средно до 2,5 см (дължина 15-30 мм и ширина 6-20 мм), с дебелина на месестата част до 1 см. Има кръгла или овално-продълговата форма. Костилката е тъмно кафява на цвят, елипсовидна по форма, с дължина 10-15 мм, със заострени или заоблени върхове. Маслините се берат когато кожицата им е оцветена от зелен до лилав цвят.
Разпространение на маслина
Изображение: freepik.com
Маслината се установява в голяма част от Африка, Средиземноморския басейн от Португалия до Леванта, Арабския полуостров, в южна Азия на изток до Китай, както и на Канарските острови, остров Мавриций и Реюнион. Видът се отглежда на много места и е считан за натурализиран в Испания, Алжир, Франция (включително Корсика), Гърция, Турция, Кипър, Малта, Хърватия, Словения, Албания, Крим, Египет, Израел, Иран, Ирак, Италия, Аржентина, Йордания, Мароко, Палестина, Сирия, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Ява, Норфолските острови, Калифорния и Бермудските острови.
В България се отглежда в най-южните райони на страната - около град Ивайловград и град Свиленград.
Използваема част на маслина
Употребява се плодът на маслиновото дърво и полученият зехтин от него.
Химичен състав на маслинa
Маслината съдържа витамини от групата В, витамин А, витамин D, витамин Е, витамин C.
- листата на маслиновото дърво съдържат - терпеноиди, секоиродоиди, флавоноиди, хининови алкалоиди;
- маслото от маслина съдържа - глицериди на маслената киселина, горчиви и дъбилни вещества, витамини (А, В1, В2), калций.
Колкото по-зряла е маслината, толкова повече зехтин съдържа.
Лечебни свойства и приложение на маслина
Изображение: David Brühlmeier, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
За да бъдат в състояние да оцелеят при горещ и сух климат, маслиновите дървета имат малки листенца със защитно покритие и космата долна страна, която забавя транспирацията. За да произведе повече плодове, дървото се подрязват. Маслините узряват през есента и в началото на зимата. С увеличаване на съдържанието на масло в тях, те променят цвета си от зелен на виолетов до почти черен. Първо се берат зелени маслини.
Поради съдържанието на елеуропеин, маслината не може да се консумира директно след откъсването й от дървото. Елеуропеинът в нея й придава изключително горчив вкус. Тя подлежи на обработка, последвана от осоляване, мариноване или изсушаване.
Често маслините се консумират като предястие. Те възбуждат апетита, предпазват от заболявания на стомаха като язва и гастрит. Добавят се към алкохолни коктейли, като в тях асимилират част от токсичните вещества, с което помагат да се избегне махмурлука. В търговската мрежа маслините се предлагат обработени и гарнирани по различен начин, отговарящи на различните вкусови предпочитания на клиентите. Включват се в множество кулинарни произведения, като основна или гарнираща съставка.
Свойства на маслината
- слабително
- подобрява храносмилането
- подтиска обилното потене
- болкоуспокояващо
- спазмолитично
- ранозаздравяващо
Състояния и заболявания, които се повлияват положително при консумацията на маслини и зехтин или външно приложение на маслиновото масло
- главоболие
- болки в сърдечната област и гърба
- високо кръвно налягане
- маточни кръвоизливи
- левкорея
- астма
- очни заболявания
- косопад
- кожни наранявания и обриви
- спазми и заболявания на нервите - втрива се масло
- херпеси
- копривна треска
Начини на употреба
- външно - гаргара от листа
- вътрешно - директна консумация на плода
- в медицината и фармацията - маслинено масло (за приготвянето на мехлеми, емулсии, лосиони и пр.)
- в хранителната индустрия - за производство на зехтин
Отвара от зехтинови листа против високо кръвно налягане - 1 с.л. нарязани листа се заливат с 1 чаша вряла вода. Ври няколко минути, прецежда се и се приема на няколко пъти през целия ден.
Зехтинът
Изображение: freepik.com
След смилане на маслините на паста, от тях се изстисква сок. Чрез центробежно сепариране от сока се извлича маслиновото масло - зехтинът. Зехтинът е класифициран съгласно метода на производство и съдържанието на олеинова киселина в него. Virgin или зехтинът получен чрез студено пресоване, съдържа до 2% олеинова киселина. Рафинираното маслиново масло се получава чрез използване на топлина или екстракция с разтворител и изисква по-нататъшна обработка до получаване на олио (съдържа до 3,3% олеинова киселина). Остатъчната маслинова маса се използва като източник на негодно за консумация промишлено масло (съдържащо повече от 3,3% олеинова киселина), а също така като храна за животни и като тор. Отпадъчните продукти от производството на маслиново масло може да се използват като източник на съединения за направата на лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания.
Полезните качества на маслиновото масло са били приписвани на състава му - мастна киселина, наличие на фенолни съединения, които имат антиоксидантни, съдоразширяващи, антитромбоцитни и противовъзпалителни ефекти.
Зехтинът е богат на ненаситени мастни кисели, поради което предпазва от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, понижава холестерола и риска от инфаркт на миокарда. Олеиновата киселина в него предпазва от развитието на рак на гърдата. Облекчава главоболие, поради съдържанието на вещество в зехтина с действие подобно на ибупрофена.
Зехтинът се използва като масло за готвене, в салатни сосове, и като консервант за храни. Намира приложение в козметиката и във фармацевтичната индустрия. Безопасната доза за възрастни е две супени лъжици маслиново масло на ден. Фактите показват, че хората, чиито диети включват зехтин имат намален риск от развитие на рак на гърдата и рак на дебелото черво. По същия начин диета, богата на зехтин (и с ниско съдържание на наситени мазнини), се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, високи нива на холестерол и високо кръвно налягане.
Други приложения на маслината
Маслинови дръвчета се засаждат с декоративна цел, като противопожарни просеки, като преграда срещу вятъра и с цел контролиране ерозията на почвата в средиземноморския климатичен район.
Дървесина на маслиновото дърво се използва в производството на мебели в Южна Африка. Тя и костилките са отлично твърдо гориво.
Интересно за маслината
Изображение: freepik.com
Гърците са обожествявали маслиновото дърво. Маслинената клонка за тях е олицетворение на плодородието и мъдростта. Тя е известна и като символ на мира и победата. В началото на Олимпийските игри победителите са били увенчавани с венци от маслинови клонки.
За египтяните маслината е символ на плодородието.
Християните вярвали, че гълъб с маслинена клонка в човката ще извести примирието между Бога и хората.
Маслиновото дърво расте много бавно, затова някои народи са го приемали за безсмъртно. Оттам идва и почитта към него. Смята се, че някои дървета са на повече от 1000 години. Често е наричано "вечното дърво".
За Авицена маслината е била лекарство при почти всички заболявания.
Горещият темперамент на мъжете от средиземноморието, според поверие, се осланя на консумацията на маслини, които почти ежедневно присъстват в менюто им.
Маслината в козметиката
Консумацията на зехтин, според австралийски учени, помага за заличаване на фините бръчки и гънки по лицето. Това негово свойство се дължи на олеиновата киселина в състава му, която прониква в клетките на кожата и ги изпълва. Екстракт от маслини присъства в много козметични миещи средства и кремове.
Внимание!
Прашецът от цветовете на маслиновото дърво е една от най-важните причини за сезонна респираторна алергия в средиземноморските страни. Били са описани и случаи на контактен дерматит и хранителна алергия към маслиновите плодове и зехтина.
Заглавно изображение: Rosa-Maria Rinkl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
СУОНСЪН МАСЛО ОТ РИГАН капсули 150 мг * 120
ПРОМОДЕРМАКС крем 50 мл
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ЛИСТА НА МАСЛИНА капсули 500 мг * 120
ПРОМОДАВИНЕС ДЕДЕ ДЕЛИКАТЕН ШАМПОАН ЗА КОСА 250 мл
МАСЛО ОТ РИГАН ОРГАНИК 30 мг 30 мл НАТУРАЛ ФАКТОРС
ПРОМОЛАНДЖЕЛИКА ОФИЦИНАЛИС ПОДХРАНВАЩ ШАМПОАН ЗА КОСА С ЕКСТРАКТ ОТ ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ И МАСЛО ОТ МАСЛИНА 250 мл
ПРОМОБОЧКО БЕБЕШКИ ХИДРАТИРАЩ КРЕМ С ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ И МАСЛИНА С ПОДХРАНВАЩО ДЕЙСТВИЕ 240 мл
ДОЛИВА КРЕМ ЗА РЪЦЕ 100 мл.
РИОР ПОДХРАНВАЩ КРЕМ ЕКСКЛУЗИВ ЗА СУХА И ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 50 мл
ВАКСОЛ спрей за уши 10 мл.
АЛОКСИ ХИДРАТИРАЩ БАЛСАМ 300 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Lamiales
- Сем. Oleaceae (Маслинови)
- Червена мъртва коприва
- Косопад
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Йони масаж и вагинален оргазъм - древна тантра практика
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Костилките от маслини прочистват червата
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Масаж на дланите за спокойствие и красота
- Миноксидил
- Фрезия
Коментари към Маслина (европейска)