Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Слънчоглед

Слънчоглед

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Слънчоглед - изображение

Слънчоглед (Helianthus annuus) представлява едро и стройно растение, със семковидни плодове, които изпълват питата след прецъфтяването му. Принадлежи към семейство Сложноцветни ( Asteraceae, Compositae).

Устройство на слънчоглед

Слънчогледът има силна коренова система, която се състои от осев корен, достигащ до дълбочина 3-4 метра. Страничните корени се разполагат на повърхността на дълбочина до 50 см.

Стъблото на растението е неразклонено, достигащо до 2 метра височина, с диаметър в основата 2-4 см. При декоративните сортове е разклонено, с височина около 2,5 и повече метра. Стъблото е изпълнено с рехава тъкан.

Листата са големи, със сърцевидна форма и ширина от 22 до 30 см. Развиват се до 50 листа на едно стъбло. Отначало са разположени срещуположно, след това се разпределят последователно на стъблото.

 

Цветовете са събрани в съцветие кошничка, състоящо се от тръбести и езичести такива. Диаметърът на съцветието е от 15 до 40 см. Плодът е семка, състояща се от твърда люспа и плътно семе.

 

 

Разпространение на слънчоглед

декорация със слънчогледиРодният ареал на разпространение на растението е Северна Америка. 1510 година е пренесен на територията на Европа, като отначало се е отглеждал като декоративно растение, а впоследствие като земеделска култура.

Слънчогледът е разпространен на територията на цялата ни страна, като се среща в диво и култивирано състояние.

 

Използваема част на слънчоглед

 • семена - за добив на масло;
 • листа и семена - настойка;

Химичен състав на слънчоглед

Слънчогледът съдържа следните вещества: фитостероли, линолова киселина, олеинова киселина, минерали, витамини, магнезий, селен.

Лечебни свойства и приложение на слънчоглед

слънчогледКак действа растението?

 • слабително действие на маслото;
 • против треска (вкл. и блатната треска - малария)
 • при запушване на хранопровода;
 • при силна суха кашлица.

Форми на употреба на слънчоглед:

 • вътрешно - настойка;
 • в сферата на медицината и фармацията - за производството на масло;
 • в козметичната индустрия - за поддържане на косата;
 • в хранителната индустрия - при производството олио;
 • за производството на бои за рисуване;
Състояния и заболявания, при които се прилага слънчогледът и неговите продукти: висок холестерол, високо кръвно наляге, сърдечо-съдови заболявания, с цел ускоряване на метаболизма.

Начин на употреба:

 • при блатна треска (малария) - 1 пита се нарязва и се слага в ракия (1:3), престоява 5 дни, като ежедневно се разбърква. Пие се няколко пъти на ден, по половин чаена чаша.
 • при силна кашлица - няколко лъжици семе се изпича и счуква и се сварява с 500 мл вода за 5-10 мин. Течността се подслажда и пие в продължение на половин месец.

 

Изключително много слънчогледът е застъпен във флоралната декорация. Прилага се в цветни аранжировки като рязан цвят, както и в изкуственото декориране на интериор и екстериор на къщи и по-големи сгради. Често е част от цветните мотиви на платове, уреди и съдове в домакинството, мебели, канцеларски материали и други.

 

Още по темата:

3.1, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаПроизводителиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛеченияРецептиСнимкиНовиниТестовеВидеоНормативни актовеХрани и ястияАлт. медицинаДиетиХранене при...Е-тата в храните