Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Полезни свойства и приложения на кокосово масло

Полезни свойства и приложения на кокосово масло

Полезни свойства и приложения на кокосово масло - изображение

Кокосовото масло набира все по-голяма популярност и употреба, не само в тропическите страни, където изобилстват кокосовите насаждения, но и в САЩ, Канада, Европа и Австралия. Хората по целия свят откриват чудесата, които това масло може да създаде и все повече го търсят и използват.

Състав на кокосовото масло

Повече от 90% от кокосово масло представлява наситени мазнини със следи от няколко ненаситени мастни киселини, като мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Декоративното кокосово масло не се различава от това.

Наситени мастни киселини: Повечето от тях са триглицериди със средна верига, за които се предполага, че се усвояват добре в организма.

  • Уаурова киселина - главната съставка, съставляваща над 40% от общото количество, последвана от капринова киселина, каприлова киселина, миристинова киселина и палмитинова киселина. Човешкото тяло превръща лауриновата киселина в монолаурин. Лауриновата киселина е полезна за справянето на вируси и заболявания.
  • Капринова киселина - взаимодейства с някои ензими, секретирани от други бактерии, които впоследствие го превръщат в мощен антимикробен агент, монокаприн.
  • Каприлова киселина, капронова киселина и миристинова киселина - богати на антимикробни и противогъбични свойства.

Ненаситени мастни киселини:

  • Полиненаситени мастни киселини - линолова киселина.
  • Мононенаситени мастни киселини - олеинова киселина.

Полифеноли: Кокосът съдържа галова киселина, известна още като фенолна киселина. Тези полифеноли са отговорни за аромата и вкуса на кокосовото масло. Натуралното кокосово масло е изключително богато на тези полифеноли.

Производни на мастни киселини: Бетаини, етаноламид, етоксилати, мастни естери, мастни полисорбати, моноглицериди и полиолови естери.

Производни на мастни алкохоли: мастни хлориди, мастен алкохол сулфат и мастен алкохол етер сулфат.

Витамини и минерали: Витамин Е, витамин К и минерали, като желязо.

Кокосовото масло се получава чрез пресоване на мазнината от бялата вътрешна част на кокосовия орех. Около 84% от калориите му идват от наситени мазнини. За сравнение, 14% от калориите на зехтина са от наситени мазнини. "Това обяснява защо кокосовото масло е твърдо при стайна температура, с дълъг срок на годност и способност да издържа на високи температури на готвене", казва диетологът Lisa Young, PhD. И именно това е и причината кокосово масло да има лоша репутация сред някои здравни специалисти.

Но има и допълнителни факти - наситените мазнини от кокосово масло са съставени предимно от триглицериди със средна верига, а за тях се твърди, че тялото ги обработва по различен начин от дълговерижните мазнини в течните растителни масла, млечните продукти и тлъсти меса.

Ползи за здравето от кокосово масло

Едни от най-мощните здравословни ползи от кокосовото масло включват неговите действия върху косата и кожата.

Грижа за косата с кокосово масло

Кокосово масло за здрава косаЗнаете ли защо жените в тропическите крайбрежни региони притежават дълги и блестящи коси? Да, заради кокосовото масло. Жените в тези региони на света използват това масло за косата си почти ежедневно. То стимулира здравословния растеж на косата и придава изключителен блясък. Кокосовото масло е много ефективно срещу загубата на протеини, която, ако е по-значителна, може да доведе до сериозно увреждане на здравия и красив вид на косата. Поради тази причина често може да го откриете в състава на продукти за грижа за косата.

Грижа за кожата с кокосово масло

Грижа за кожата с кокосово маслоЗнаете ли, че кокосовото масло повлиява отлично на кожата? То е изключително подходящо за масаж, тъй като действа като ефективен овлажнител за всички видове кожа. За разлика от минералните масла, при кокосовото масло няма вероятност от нежелани странични ефекти, което го прави безопасно за предотвратяване на сухота и лющене на кожата.

Кокосовото масло намира приложение и в терапията на различни кожни проблеми, включително псориазис, дерматит, екзема и други кожни инфекции. Поради тази причина то често може да се открие като основната съставка на различни продукти за грижа за тялото като сапуни, лосиони и кремове. Наред с това, забавя появата на бръчки и отпускане на кожата, което обикновено придружава стареенето. Този ефект е свързан с неговите добре познати антиоксидантни свойства.

Кокосовото масло помага за отслабване

Кокосово масло за отслабванеКокосово масло е полезно и за отслабване. То съдържа мастни киселини с къса и средна верига, които са полезни в борбата с наднорменото тегло. Изследванията показват, че спомага за намаляване на мазнините в областта на корема при жените, а също така е по-лесно за храносмилане спрямо други ядивни масла и спомага за здравословното функциониране на щитовидната жлеза и ендокринната система.

Хората, живеещи в тропически крайбрежни райони, които използват ежедневно кокосово масло като основна мазнина за готвене рядко страдат от затлъстяване или наднормено тегло.

Кокосовото масло подобрява имунитета

НастинкаКокосово масло е подходящ природен продукт за подпомагане на имунната защита на организма, тъй като съдържа антимикробни липиди, лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина, които имат противогъбични, антибактериални и противовирусни свойства. Човешкото тяло преработва лауриновата киселина в монолаурин, който, според редица изследвания, е ефективен срещу вируси и бактерии, свързани със заболявания като херпес, грип, цитомегаловирус и дори ХИВ. Кокосовото масло помага в борбата с вредните бактерии като Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori и вредни протозои като Giardia lamblia.

Кокосовото масло подобрява храносмилането

Кокосовото масло спомага за по-добра функция на храносмилателната система и по този начин предотвратява различни проблеми, свързани със стомаха и червата, включително синдром на раздразнените черва (IBS). Наситените мазнини, които се съдържат в него притежават антимикробни свойства и спомагат за неутрализирането на различни бактерии, гъбички и паразити, които могат да нарушат дейността на стомаха и червата. Кокосовото масло подобрява усвояването на други хранителни вещества като витамини, минерали и аминокиселини.

Кокосовото масло заздравява зъбите

Калцият е важен компонент на нашите зъби. Тъй като кокосовото масло подобрява абсорбирането на калций от организма, то допринася и за здрави зъби. Също така, има превантивен ефект срещу зъбен кариес. Според някои от последните проучвания има отношение и към намаляване на образуването на зъбна плака и причинените от нея гингивит (възпаление на венците).

Кокосовото масло предотвратява кандидоза

Инфекцията с кандида, известна още като системна кандидоза, е заболяване, причинено от прекомерен и неконтролиран растеж на дрожди, наречени Candida albicans. Кокосовото масло облекчава възпалението, причинено от кандида, както външно, така и вътрешно. Способността му да задържа влагата, предпазва кожата от напукване или лющене. Капринова киселина, каприлова киселина, капронова киселина, миристинова киселина и лауринова киселина в него помагат за елиминирането на Candida albicans.

Освен това, за разлика от други медикаменти за лечение на кандида, ефектът на кокосовото масло е постепенен, а не внезапен, което осигурява на организма време за адаптиране на организма и предотвратяване на реакция на Jarisch Herxheimer (симптоми на ендотоксичен шок, генерирани по време на елиминирането на тези гъбички). Важно при лечението на това заболяване е, че дозировката на кокосово масло първоначално не трябва да е висока и да се повишава постепенно.

Кокосовото масло подобрява здравето на вътрешните органи

Наличието на триглицериди със средна верига в кокосовото масло спомага за предотвратяване на чернодробни заболявания, тъй като тези вещества лесно се превръщат в енергия, когато достигат до черния дроб. По този начин намаляват натоварването му и предотвратяват натрупването на мазнини.

Кокосовото масло има превантивен ефекти срещу заболявания на бъбреците и жлъчните пътища и помага при разтваряне на камъни в бъбреците. Смята се, че е от полза за поддържане на здравето на панкреаса и лечение на панкреатит.

Кокосовото масло подобрява здравето на сърцето

Това е спорна тема. Според някои изследвания, кокосовото масло не е добро за сърцето поради наличието на наситени мазнини, докато други, показват, че кокосовото масло е полезно за сърцето. Според тях, лауриновата киселина, присъстваща в кокосовото масло, спомага за активното предотвратяване на различни сърдечни проблеми като високи нива на холестерол и високо кръвно налягане. Кокосовото масло не води до повишаване нивата на LDL холестерола и намалява честотата на увреждане на артериите и атеросклероза. Проучване предполага, че приемането на кокосово масло може да помогне за поддържането на здрави липидни профили при жени преди менопаузата.

И така, накрая, кокосовото масло е добро или лошо за сърцето? Е, ако го консумирате, редовно проверявайте холестерола си. Ако установите повишаване, ще е по-добре да го спрете. Във всеки случай консултирайте се с практикуващ лекар, преди да започнете да консумирате кокосово масло. Никога не експериментирайте, когато става въпрос за сърцето Ви!

Други ползи от кокосовото масло

Кокосово масло носи и редица други здравни ползи:

Облекчаване на стреса - действа успокояващо и помага за отстраняването на стреса. Прилагането му към скалпа в комбинация с лек масаж, помага за премахването на умствената умора.

Диабет - помага за контролиране на кръвната захар и подобрява инсулиновата секреция. Също така, насърчава ефективното използване на глюкозата от кръвта, като по този начин предотвратява и лекува диабет.

Кости - подобрява способността на тялото да абсорбира важни минерали. Те включват калций и магнезий, които са необходими за правилния растеж и развитие на костите. Това го прави много полезно за жени, които са предразположени към остеопороза.

Повишава енергията - кокосовото масло често се използва от спортисти, културисти и тези, подложени на диета. Причината за това е, че е значително по-нискокалорично от други масла, масленото съдържание лесно се превръща в енергия и не води до натрупване на мазнини в сърцето и артериите. Помага за повишаване на енергията, издръжливостта и подобрява производителността при спортистите.

Болест на Алцхайер - съществува твърдение, че кокосовото масло може да намали менталните нарушения от болестта на Алцхаймер, като осигури алтернативен източник на енергия за мозъка. Но все още това са само твърдения, за които няма научни изследвания.

Употреба и съхранение на кокосово масло

За разлика от повечето други масла, кокосовото масло има по-висока точка на топене - около 24 до 25 градуса по Целзий. Поради това, често при стайна температура е в твърдо състояние и се разтопява при значително повишение на температурата.

Ако използвате кокосово масло за локално приложение - особено за косата, трябва да го разтопите (ако е твърдо), като го поставите за известно време на слънце или накиснете бутилката в топла вода. Друг вариант за разтопяване на кокосовото масло е като поставите малка част в купа и я загреете леко на котлона (не използвайте микровълнова печка). Така разтопено, го нанесете върху кожата или косата си. Ако искате да го използвате за вътрешно, просто заменете мазнината за готвене в рецептите с кокосово масло.

Как се използва кокосово масло в кухнята?

Кокосово масло в тиганЗа паниране или пържене - някои масла не са безопасни за готвене при високи температури, кокосово масло е чудесна алтернатива. Следващия път, когато пържите картофи, яйца или парче пиле, използвайте кокосово масло. Вкусът е страхотен и ползите за здравето на кокосовото масло са още по-добри.

На сандвич или тост вместо масло - не забравяйте, че не е нужно да преминете напълно към кокосово масло, защото тогава ще загубите други предимства на по-традиционните масла и млечни продукти.

Картофен чипс - загрейте фурната на висока температура. Нарежете картофи на тънки резенчета, разбъркайте ги леко с кокосово масло и ги наредете върху хартия за печене. Печете около 15 минути или докато чипсът придобие лек кафеникав загар. Добавете сол на вкус и сервирайте с любим сос.

Смути - добавете една супена лъжица кокосово масло към любимата си рецепта за смути и увеличете енергията.

Ако след консумирането на кокосово масло, усетите гадене или стомашен дискомфорт, преустановете приема му, тъй като това може да е призна за непоносимост или алергична реакция.

И, въпреки полезните свойства, които му се приписват, не бива да се забравя, че то е висококалорично и трябва да се използва в малки количества към диетата. Не измествайте с него другите здравословните източници на мазнини, заедно със зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни!

Как се използва кокосово масло в грижата за кожата?

Освен в кухнята, кокосовото масло намира приложение и като многофункционален козметичен продукт, който можете да използвате, за да хидратирате кожата си, да се борите с изтощената коса и да намалите преждевременните признаци на стареене:

Околоочен крем - кожата под очите е изключително нежна и деликатна, което я прави склонна към образуване на фини бръчки, подпухналост и тъмни кръгове. Ако не желаете да давате значителни финансови средства за козметични кремове, просто разтъркайте между пръстите малко количество кокосово масло, за да го затоплите и разтопите и нанесете внимателно в зоната около очите си.

Хайлайтер - нанесете малко количество на скулите върху грима, за да придадете сияен вид на лицето.

Омекотяващ лосион - използвайте малко количество като овлажняващ лосион след бръснене или епилация.

Ексфолиант за лице - смесете кокосово масло с хималайска кристална сол и нанасяйте върху лицето си всяка нощ. Измиването не е задължително.

Балсам за устни - нанесете директно върху напуканите устни или създайте ароматизирана версия като добавите подходящи етерични масла.

Хидратиращ лосион по време на бременност - нанасяйте върху корема, за да подпомогнете овлажняването на кожата на нарастващия корем.

Крем за зърна по време на кърменето - кокосовото масло е популярен избор за кърмещите майки, защото е естествен безопасен продукт.

Масаж с кокосово маслоМасажно масло - кокосово масло е перфектен избор за масажно масло, тъй като не е прекалено мазен и има лек аромат. Особено подходящо е за употреба като масло носител - това са тези масла, които лесно проникват и се абсорбират от кожата, улеснявайки абсорбцията на други масла (като етерични масла) и билкови екстракти, когато се смесват с тях. Освен това, тъй като е едно от най-стабилните масла, то не гранясва, нито пък позволява другите масла, билкови екстракти или лекарства да се развалят в него. Същевременно, не променя свойствата на масла и билки, смесени в него.

Овлажнител за тяло по време или след баня - Разтопете около 1/4 чаша и я добавете към топла вана. Накисенете се за 20-30 минути. Друга възможност е да нанесете върху цялото тяло след душ.

Лосион за след слънце - изключителен овлажнител, който може да използвате, след като сте постояли по-дълго на слънце.

Омекотител за суха кожа на стъпалата - смесете със сол, за да получите ексфолиант за крака.

Заздравител за нокти и омекотител за кожички - с помощта на пръстите си, нанесете малко количество масло върху всяка нокътна плочка и кожичките в основата. Изчакайте да попие хубаво, след което внимателно отстранете кожичките. Това ще допринесе за заздравяване на ноктите и ще хидратира деликатната кожа на ръцете, като ги направи да изглеждат по-млади.

Как се използва кокосово масло в грижата за косата?

Коса с кокосово маслоАко косата Ви е твърде увредена и изтощена, кокосовото масло е отлично средство да разрешите този проблем. То помага за поправяне на щетите и повторното израстване на увредената коса. Също така, осигурява основните протеини, необходими за подхранването и лечението на увредената коса.

Редовното масажиране на скалпа с кокосово масло допринася за борбата с пърхота, дори ако скалпа Ви е хронично сух.

Маска за коса - докато сте в банята, разтопете кокосовото масло, като държите буркана под топлата вода. След измиване с шампоан, нанесете обилно количество върху мократа коса и завийте косата на кок. Изчакайте да престои най-малко пет минути, преди да изплакнете. Аналогично, може да използвате и като маска за коса за през нощта - втрийте малко количество разтопено кокосово масло в косата (най-вече в краищата), разрешете я с гребен или четка и я хванете под формата на хлабав кок вечерта, преди лягане. Сутринта измийте косата.

За разресване на заплетени краища - просто сложете малко количество в шепите си и нанесете върху областите със заплетени краища.

Други здравословни приложения на кокосово масло

Паста за зъби - смесете равни части кокосово масло и сода за хляб. Подсладете със стевия и вкус с любимото си етерично масло. Използвайте за измиване на зъбите.

Ароматерапия - успокояващият аромат на кокосовото масло може да помогне да се отпуснете и релаксирате след дълъг, стресиращ ден.

Подкрепа за щитовидната жлеза - според някои източници, редовната консумация на кокосово масло подпомага здравословното функциониране на щитовидната жлеза.

Употреба на кокосово масло в бита

Помощ срещу насекоми - добавете етерични масла като чаено дърво и цитронела и нанесете върху кожата, за да получите натурален репелент.

Как да изберете кокосово масло?

За да сте сигурни, че използвате кокосово масло с най-добро качество, следете то да бъде:

  • органично
  • екстра върджин
  • студено пресовано
  • нехидрогенирано

След отваряне на първоначалната опаковка, го преместете в съд с плътно затваряне и широк отвор. Това ще ви помогне да взимате от него с лъжица, ако се втвърди. Съхранявайте го добре затворено, защото има и други почитатели на кокосово масло, като мравки, хлебарки, други насекоми и гризачи.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/health-benefits-of-coconut-oil.html
https://www.webmd.com/diet/features/coconut-oil-and-health
http://www.health.com/health/gallery/0,,20855271,00.html#hair-mask-0
https://www.swansonvitamins.com/blog/natural-health-tips/using-coconut-oil

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиДиетиБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаПроизводителиХранене при...ИсторияЕ-тата в хранитеЛечения