Начало Медицинска енциклопедия Лечения Миноксидил

Миноксидил

Миноксидил - изображение

Миноксидил: потентен директно действащ периферен вазодилататор, която намалява периферното съпротивление и води до спад на кръвното налягане.

Миноксидил се използва за лечение на мъжки тип оплешивяване. В началото препаратът се е прилагал за лечение на високо кръвно налягане, а поникването на коса било забелязано като страничен ефект от терапията. Това е довело до разработването на локални форми за приложение - пяна, разтвор. При жените миноксидил може да се използва в случаите на дифузен косопад или изтъняване на косата в предната част на скалпа.

Медикаментът разширява малките кръвоносни съдове на скалпа и стимулира клетъчната пролиферация. Поникналата коса е по-тънка в сравнение с оригиналната.

Приложение:

Миноксидил се прилага върху сух скалп два пъти дневно - сутрин и вечер, след което ръцете се измиват с топла вода. Резултати се наблюдават при продължителност на лечението поне четири месеца. Препаратът е по - слабо ефективен при по - възрастни пациенти, с обширни зони на плешивост и голяма давност на проблема. Най - голяма ефективност се наблюдава при хора под 40 годишна възраст, които от скоро имат косопад.

Миноксидил не бива да се използва в комбинация с други локални агенти, които могат да повишат неговата абсорбция. Препаратът не бива да се използва също от бременни жени.

Странични ефекти:

  • възпаление на кожата;
  • сърбеж;
  • контактен дерматит;
  • изсушаване на скалпа;
  • парене;
  • десквамация.

Миноксидил не лекува плешивост. Повечето поникнали косми отпадат няколко месеца след спиране на употребата му.

3.7, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Миноксидил

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноХранене при...Здравни съветиНовиниЛайфстайлБотаникаПрезентацииАлтернативна медицинаСнимкиТестовеПатологияПсихологияЛеченияИсторияОрганизацииМедицински изследванияКлинични пътекиФизиологияСпорт