Начало Медицинска енциклопедия Лечения Миноксидил Медикаментозно лечение

Миноксидил

Миноксидил - изображение

Красивата, гъста, жизнена и буйна коса е мечтаната цел на милиони жени в света, във връзка с което представителите на нежния пол търсят всевъзможни начини за поддръжката на своята грива.

Косопадът при жените, изтъняването на косата и загубата на блясък са често срещани, тъй като косата ни ежедневно е подложена на всички вредни въздействия от околната среда, често страда и поради редица наши вредни навици, но също така и подлежащи заболявания, прием на лекарства и други.

Едни от най-честите причинители на изтощения вид на косата са стресът, многопластовата термична и химична обработка на косата (сешоар, преса, маша, боядисване, стайлинг продукти), заболяванията на ендокринната система (най-често това са различните болести на щитовидната жлеза), нездравословно хранене, вредни навици (тютюнопушене, системна консумация на алкохол) и много други.

Косопадът при мъжете се асоциира главно с наследственост, стрес, вредни навици и прием на лекарства (ендокринните заболявания са по-чести при жените, като болестите на щитовидната жлеза в частност са неколкократно пъти по-често срещани сред жените).

Раздялата с косата може да се окаже тежък момент за много от представителите на мъжкия пол и абсолютно непосилна, обезсърчаваща и потискаща за женския пол. Поради тази причина съвременната фармацевтична индустрия е съсредоточила усилията си в създаването на ефективни средства за справяне с косопада, като едно от тях е препаратът миноксидил.

Лекарството се отличава с интересна история, тъй като първоначално е използвано главно и единствено за лечението на високо кръвно, но в хода на терапията пациентите забелязват видимо подобрение на състоянието на косата, което се оказва благоприятен страничен ефект на медикамента. Това става причина за допълнителни изследвания и проучвания на препарата и акцентиране върху този му ефект.

Какво представлява миноксидил?

Какво представлява миноксидил?

По същество агентът представлява периферен вазодилататор, който действа върху гладката мускулатура на артериолите. Принадлежи към пиримидиновите производни и дълго време е използван като антихипертензивен препарат (медикамент за лечение на високо кръвно).

В началото препаратът се е прилагал за лечение на високо кръвно налягане, а поникването на коса било забелязано като страничен ефект от терапията. Това е довело до разработването на локални форми за приложение, като пяна и разтвор.

Медикаментът разширява малките кръвоносни съдове на скалпа и стимулира клетъчната пролиферация.

Подобрявайки кръвооросяването на скалпа медикаментът води до по-добро снабдяване на космените фоликули с кислород и хранителни вещества, улеснява отстраняването на отпадните продукти на обмяната и натрупаните токсини и свободни радикали в областта на скалпа.

Според редица специалисти медикаментът може да оказва и директно стимулиращо въздействие върху космените фоликули, но все още не е напълно изяснен и няма единодушие по отношение на механизма на действие на препарата при използването му при косопад.

Перорално, под формата на таблетки или капсули, препаратът се използва сравнително рядко (поради създаването и откриването на по-ефективни и с висока безопасност лекарства) главно при хипертония.

Разработени са различни форми за локална употреба, главно под формата на пяна и разтвор, като последният се предлага във флакони с дозатор или ампули.

В зависимост от състоянието и тежестта на косопада препаратът се прилага обикновено сутрин и вечер.

Прилаган под формата на разтвор стандартната доза е един милилитър, а под формата на пяна дозирането се осъществява с помощта на едно натискане.

Преди употребата на препарата се препоръчва консултация със специалист (дерматолог) за установяване на тежестта на косопада, евентуалните ползи и рискове от приложението на миноксидил и необходимата доза, честота на приложение и продължителност на лечебния курс. За видими резултати се препоръчва лечение в продължение средно на четири до шест месеца.

Препаратът не е средство за лечение на алопецията, а представлява симптоматично средство за забавяне прогресията на болестта и намаляване на видимите признаци.

Не при всеки пациент са налице желаните резултати, като по-слаб и дори липсващ ефект е възможен при лица с напреднал косопад, дългогодишна алопеция и засягане на обширни полета от скалпа.

Препоръчва се консултация със специалист още при първите симптоми на косопад (алопеция, оплешивяване) при мъжете и при първи данни за оредяване и изтъняване на косата при жените.

Миноксидил е единственото одобрено лекарство за лечение на косопад, като много специалисти често прилагат комбинирана терапия, заедно с различни витамини, минерали, мастни киселини, есенциални субстанции.

Полезна информация може да намерите на:

При кои заболявания и състояния се прилага миноксидил?

При кои състояния и заболявания се прилага лечение с миноксидил?

Медикаментът намира широка популярност в многобройните козметични продукти, предлагани на пазара, водещи до намаляване и ограничаване на косопада, възстановяване на косата и подобряване на нейния вид и обем.

Основните показания за приложение на миноксидил включват:

Въпреки че препаратът е достъпен без рецепта, се препоръчва предварителна консултация със специалист, тъй като в много случаи може да бъде установена конкретната причина за косопада и да бъде лекувана своеобразно с най-подходящите средства за конкретното състояние.

Така например при косопад, асоцииран със заболяване на щитовидната жлеза, своевременното овладяване на патологията и балансиране на щитовидните хормони води до намаляване на косопада.

При алопеция в резултат от определено кожно, ендокринно, метаболитно, автоимунно или друг вид заболяване, се препоръчва лечение на основния болестен процес, като косопадът изчезва при овладяване на състоянието.

Лечението с миноксидил не е подходящо и не се препоръчва при косопад, свързан с бременността, при наличие на кожни заболявания, засягащи скалпа, изгаряне, травми, инфекциозен процес, ангажиращ кожата на главата.

При нарушаване целостта на кожата на скалпа и приложение на миноксидил е налице повишен риск от увеличена абсорбция на медикамента (повишено проникване през съдовете на кожата на главата) и съответно по-висок риск от нежелани ефекти с локален и системен характер.

Като цяло не се препоръчва приложението му при лица с чернодробни, сърдечни, бъбречни заболявания без изрично медицинско съгласие и след обстоен преглед.

При деца под 18 години приложението на миноксидил следва да се извършва само по строги медицински показания и под лекарски контрол.

При приложението на миноксидил следвайте стриктно указанията на вашия лекар, както и на етикета и листовката, предоставена от фирмата производител. Винаги измивайте ръцете си пред и след нанасяне на лекарството върху скалпа и не нанасяйте по други зони от тялото (съществува риск от локално повишено окосмяване). При попадане на лекарството в очите незабавно изплакнете обилно с вода, тъй като може да предизвика сериозно парене, дразнене и дискомфорт на очите.

Използвайте медикамента само за локална употреба в означените доза и честота на приложение.

След втриване в скалпа на необходимите количества изчакайте няколко часа до пълно попиване преди къпане, лягане за сън или използване на козметични средства върху косата.

При наличие на зачервяване, лющене, възпалителни прояви, сърбеж по скалпа се консултирайте с вашия лекар, преди да продължите употребата на медикамента, тъй като е възможно влошаване на състоянието.

Резултати от лечението с миноксидил

Какви рискове и нежелани ефекти крие лечението с миноксидил?

Подобно на всеки медикамент и миноксидил крие известни рискове от нежелани странични ефекти.

Рискът за поява на нежелани реакции се повишава при едновременната му употреба с някои други лекарства, при неправилна употреба, самоволна промяна в назначената доза и честота на приложение.

Възможните нежелани ефекти при терапията с миноксидил включват:

 • парене, зачервяване, сърбеж по кожата на скалпа: най-често описваните нежелани ефекти
 • раздразнение и изсушаване на кожата (поради съдържанието на алкохол)
 • контактен дерматит
 • поява на нежелано окосмяване по лицето и тялото: представлява страничен ефект, проявяващ се при попадане на части от препарата върху зони, извън желаната по скалпа
 • главоболие
 • замайване
 • сърцебиене, болка в гърдите
 • спад на кръвното налягане
 • промяна в теглото (необичайно качване на килограми)
 • повишена уморяемост
 • оток на крайниците
 • алергична реакция: задух, обрив, сърбеж, подуване на лицето, устните и езика, загуба на съзнание

За намаляване на риска от нежелани ефекти се препоръчва провеждане на лечение под лекарски контрол при напълно здрава кожа на скалпа, като при жените се препоръчва използване на ниски концентрации разтвор или пяна (два процента), докато при мъжете може да се използват и по-високи концентрации (пет процента).

Не се препоръчва употребата му при деца и подрастващи, по време на бременност (причислява се към рискова категория на бременността С, което означава, че не съществуват достоверни проучвания за неговата безопасност за плода и при възможност се препоръчва избягването му), по време на лактация (известна концентрация от лекарството, особено при нарушена цялост на кожата на скалпа, преминава в майчиното мляко).

При лица с доказана свръхчувствителност към миноксидил или някои от помощните вещества, използвани в локалните и перорални форми, е противопоказана неговата употреба, поради сериозен риск от алергична реакция.

Задължително уведомете вашия лекар за всички лекарства, включително и витамини, минерали, хранителни добавки, билки и лечебни растения, които приемате, тъй като са възможни нежелани лекарствени взаимодействия с някои медикаменти, използвани при заболявания на сърдечно-съдовата система, химиотерапевтици и други.

 Рискове при лечението с миноксидил

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

3.9, 20 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Миноксидил

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-3503/minoxidil-topical/details
https://www.medicinenet.com/minoxidil/article.htm#what_is_minoxidil,_and_how_does_it_work_(mechanism_of_action)?
https://en.wikipedia.org/wiki/Minoxidil
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/minoxidil#section=Top
https://reference.medscape.com/drug/rogaine-minoxidil-topical-343548
https://www.everydayhealth.com/hair-loss/minoxidil-for-hair-loss-in-women.aspx
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/minoxidil-topical-route/description/drg-20068750

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниХранене при...ИсторияБотаникаЛайфстайлПрезентацииЛечения