Начало Медицинска енциклопедия Ботаника ОТДЕЛ POLYPODIOPHYTA (ПАПРАТИ) Клас Polypodiopsida (Същински папрати) Разред Polypodiales Сем. Aspleniaceae (Изтравничеви) Страшниче, Изтравниче

Страшниче, Изтравниче

Сем. Aspleniaceae (Изтравничеви)

Страшниче, Изтравниче - изображение

Страшниче, Изтравниче (Asplenium trichomanes) представлява многогодишно, папратовидно растение. Принадлежи към семейство Изтравничеви (Aspleniaceae).

Може да се срещне и под името обикновено изтравниче. На латиница е известно като Maidenhair Spleenwort, Dense spleenwort, Toothed spleenwort, Brightgreen spleenwort.

УСТРОЙСТВО:

Страшничето има късо, вилужно разклонено коренище, покрито с кафяви линейни люспи. Достига на височина до 30 см.

Листата на този вид папрат са дълги и тесни, постепенно изтъняващи към върха. Състоят се от множество малки жълто-зелени до тъмно зелени листенца във формата на мида. Дръжките на листата са оцветени в черно-кафяво. Могат да достигнат до 40 см дължина, но обикновено са с 8-20 см. Те носят дълги, тесни спороносни легла, в които съответно се развиват спорите на растението. Спороносенето е през месец юни. Беритбата му е от юни до август месец.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Расте из пукнатини на скали в цяла България до високопланинския пояс, на надморска височина до 1700 метра.

Изтравничето е широко разпространено в умерените и субарктически територии. Среща се и в планинските райони на тропиците. Ареалът му на разпространение включва по-голямата част от Европа и голяма част от Азия на юг към Турция, Иран, Хималаите, Йемен. Установено е в Северна, Южна и части от Източна Африка, а също и в източната част на Индонезия, Югоизточния регион на Австралия, Тасмания, Нова Зеландия и Хавай. Расте също в Северна Америка, Централна Америка и Куба, северните и западните райони на Южна Америка, като и в Чили.

Вирее по скали, сипеи, склонове, стени и минни отпадъци, на морско равнище до 3000 метра в Северна Америка и до 870 метра на Британските острови.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Надземната част на растението, по-рядко корените.

СВОЙСТВА:

 • мощен антидепресант;
 • демулсент;
 • успокояващо;
 • отхрачващо;
 • слабително;
 • стимулиращо менструацията.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

 • за лечение на страхова невроза, сърдечна невроза, паническо разстройство;
 • уплаха;
 • повлиява благотворно косопад и маточни възпаления;
 • срещу ставни болки - налагане на местата с лапи.

Чаят направен от листата на страшниче е сладко, облекчаващо болка, отхрачващо и слабително средство. Той е бил използван при лечение на оплаквания в областта на гърдите и за насърчаване на менструацията.

Начин на приложение:

 • запарка - към 500 милилитра вряща вода се добавят 10-15 грама ситно счукани стръкове от билката. Сместа се оставя да изстине, последвано от нейното прецеждане и прием по 3-4 супени лъжици на ден.
 • запарка - 1 чаена лъжичка страшниче се залива с 250 грама гореща вода. Така билката кисне около половин час, след което се прецежда. Приема се в доза по 80 грама, 3 пъти дневно, преди хранене.
2.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...ЛеченияНовиниАлтернативна медицинаПрезентацииСоциални грижиСпортСнимкиТестовеМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиЗаведения