Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Броколите предпазват от остеоартрит

Броколите предпазват от остеоартрит

Броколите предпазват от остеоартрит - изображение

Остеоартритът е изключително актуално, често инвалидизиращо заболяване, причинено от увреждане на ставния хрущял. Хрущялът действа като защитен щит за ставите в тялото ни и когато се повреди, може да доведе до симптоми като подуване, болка и дискомфорт.

В продължение на години, медицинската общност прави редица изследвания свързани с лечението и превенцията на болезнения остеоартрит. Едно такова проучване включва използването на броколи за предпазване на ставния хрущял от увреждане.

Броколите отдавна са приети за супер-храна. Предполага се, че те или по-скоро съединението сулфорафан, което се намира в тях, забавя разрушаването на хрущялите в ставите, свързано с болезнен и често инвалидизиращ остеоартрит. Изследователи открили, че мишките, хранени с диета, богата на съединението имат значително по-малко щети на хрущяла и остеоартрит, отколкото тези, които не са били подложени на такъв режим.

Сулфорафан се установява и в други кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле и зеле, но най-високи нива присъстват в броколите. Експерти и специалисти по хранене насърчават включването им към ежедневното меню, с цел извличане на максимално ползи за здравето. Някои от тези ползи включват понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Предишни изследвания предполагат, че сулфорафан има противоракови и противовъзпалителни свойства, но това е първото голямо проучване и данните не са достатъчни, за да се направи заключение. И, докато научните доказателства за тези твърдения все още са оскъдни, няма никакво съмнение, че в броколите се съдържа богат набор от полезни вещества и микроелементи като фолиева киселина, витамин А и С, калий и неразтворими фибри. Това насърчава учените да продължат да работят по тази тема.

Лабораторно проучванеСкорошно проучване, проведено от екип изследователи от Университета на Източна Англия (University of East Anglia), Университетът в Оксфорд (University of Oxford) и Университетски клиники Норфолк и Норич (Norfolk and Norwich University Hospital), публикувано в рецензирано списание "Артрит и ревматизъм", (Arthritis and Rheumatism), изучава ефектите от броколите (сулфорафана) върху ставния хрущял. Изследването се базира на теорията, че сулфорафан притежава противовъзпалителни свойства и понижава производството на ензимите, които играят роля в разрушаването на хрущяла. Изследването разглежда и ефектите на сулфорафан върху хондроцитите – клетките отговорни за поддържането на хрущяла при бозайниците.

Опитите включват три различни модела за изпитване на ефектите на съединението върху здравето на хрущяла. В първия модел, хондроцитите от хрущяла на пациенти, които вече са засегнати от остеоартрит се изолират и третират с високи дози сулфорафан. Във втория модел, хрущялна тъкан от говеда се обработва със сулфорафан, преди да настъпи производството на възпалителни цитокини. И накрая, в третия модел, група от лабораторни мишки е поставена на нормален хранителен режим, докато втора група на диета с високо съдържание на сулфорафан.

След две седмици на диетата и двете групи са оперирани и са индуцирани остеоартритни промени в ставите им. След още две седмици по-късно, същите стави са били изследвани за щети. Резултатите показали, че всички хрущялни клетки реагират добре на сулфорафан. Наблюдавано е значително намаляване на количеството на ензимите, отговорни за увреждането на ставния хрущял, както и ускорено възстановяване.

БроколиРезултатите от това проучване показват, че увеличаването на приема на броколи може да помогне за облекчение на редица неприятни симптоми, свързани с остеоартрит. Въпреки това, докато няма нищо лошо и опасно в повишения прием на пресните плодове и зеленчуци, лекари и експерти са предпазливи относно предписването на добавка на сулфорафан, тъй като дългосрочните ефекти от това все още не са напълно ясни. Добавките сулфорафан могат да взаимодействат с някои медикаменти като лекарства за кръвно налягане и анти-психотични лекарства. Затова, преди да започнете прием на нов медикамент, терапия или режим е добре да обсъдите това първо с Вашия лекар.

Изследователите планират да се вземат предвид резултатите от това проучване и да се извърши проучване на въздействието на сулфорафан и върху хората. В тези проучвания ще се използват специално разработени „супер броколи“ с повишена концентрация на сулфорафан. Това ще позволи количествено определяне на полезния ефект от броколи при остеоартрит.

Добре известно е, че физическите упражнения и поддържането на здравословно тегло може да подобри симптомите при хората и да намали шансовете за прогресиране на болестта, но това проучване добавя още един слой в нашето разбиране за това как диетата може да изиграе своята роля.

Още за алтернативното лечение на остеоартрит може да прочетете в Естествени средства в терапията на остеоартроза и остеоартрит.

Източници:
http://www.home-remedies-for-you.com/articles
https://www.uea.ac.uk/about/media-room

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛеченияБотаникаХранене при...СпортРецептиИсторияХрани и ястияДиети