Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура

Акупунктура

Акупунктура - изображение

Акупунктурата е рефлексогенен метод на лечение - чрез повърхностно въздействие се постига ефект в дълбочина.

“Основното, което трябва да се знае за акупунктурата, е, че тя се опитва до голяма степен да мобилизира собствените сили на организма, за да може сам да се бори със заболяването”, казва д-р Стойка Радева, старши асистент към отделение по физикална терапия и рехабилитация към МБАЛ “Царица Йоанна” в София и завеждащ отделение по рефлексотерапия.

Препоръчително е по-ранното започване на терапията. В някои случаи, когато започнете по-късно, могат да бъдат лекувани само симптомите (болки, спазми, световъртеж), а самото заболяване да не се повлияе.

Класическата акупунктура може да повлияе различни болестни състояния:

  • различни артрозни заболявания (при тях лечението има предимно симптоматичен ефект - облекчаване на болките, раздвижване на ставите),
  • заболявания на опорно-двигателния апарат,
  • дископатия със или без радикулит,
  • заболявания на меките тъкани,
  • заболявания на периферната нервна система,
  • болестни състояния на вегетативната нервна система - мигрени, неврози, нарушен психоемоционален тонус, стомашно чревни заболявания — гастрити, язви, спазми на пилора — (поради повишена нервна възбудимост),
  • алергични състояния - сенни хреми и бронхиална астма,
  • при ракови заболявания, акупунктурата може да бъде съпътстваща терапия за подобряване на общото състояние на пациента.

Акупунктурата и профилактика

Акупунктурата може да се прилага и като превантивно и профилактично лечение на много заболявания, особено при хора, които са с понижена имунна защита. Използвана за профилактика и превенция, акупунктурата има за цел да засили и укрепи имунната система. Този метод винаги помага за намаляване на болката и за намаляване на общото напрежение на организма.Когато се прави превенция с акупунктура на алергични заболявания, е хубаво това да става преди началото на сезона на алергиите.

Дълготрайният ефект на акупунктурата

Средната продължителност на един курс на лечение с акупунктура е от 10 до 12 дни. Практиката е през този период всеки ден да се прави сеанс, като продължителността е 20 минути (толкова остават върху тялото поставените на определените точки игли). Независимо за лечението на какво заболяване се използва акупунктурата, винаги е препоръчително да се правят по няколко курса на лечение. По-дълготрайното влияние означава по-дълготраен ефект.

Класическият модел е да се направят три курса — първият курс е за овладяване на симптомите, а вторият и третият - за затвърждаване на ефекта. Разстоянието между първия и втория курс е 15 дни, а между втория и третия - един месец.

Акупунктура за стройна фигура

Прилагана като метод за намаляване на теглото, в МБАЛ “Царица Йоанна” в София акупунктурата е едно от нещата, които се включват в борбата с излишните килограми. В този случай тя е част от специален комплекс за лечение, който предлага балансирана диета, която се изготвя в клиниката за метаболитни заболявания на болницата, повишен двигателен режим - групова лечебна физкултура, изготвена от кинезитерапевти, масажни техники, предимно апаратни - вакуум терапия за местата с наднормено натрупване на мастна тъкан, и акупунктура, която повишава общата обмяна чрез оказване на специално въздействие на тези точки, които намаляват апетита и засилват чувството за ситост (10 игли се използват в рецептата за отслабване). Тази комбинирана програма продължава около 15 дни, като всеки ден се прави пълният комплекс на лечение.

Акупунктурата срещу никотина

Акупунктурата може да се използва и като средство за лечение на тютюнопушенето. “В тези случаи обаче 90% от лечението е мотивацията на пациента да забрави за този вреден навик, за да бъде извършено то ползотворно”, набляга д-р Радева. Това, което акупунктурата помага в борбата с цигарите, е че прави абстиненцията (никотиновия глад) по-лесно поносима.

Лечението започва винаги след 18 часа никотинов глад и продължава от 5 до 10 дни. Бодат се тези точки по тялото, които са насочени предимно към успокояване и балансиране на организма, който е поставен в ситуация на стрес.

Акупунктура и мокса

Мокса са специални пелинови цигари. По този начин ефектът от акупунктурата се потенцира. Това се използва предимно при болкови състояния, простуди, при пареза на лицевия нерв. Над точките за акупунктура се извършват кръгови движения със запалената цигара до получаването на хиперемия (зачервяване на кожата).

Цигарата въздейства по два начина - топлинно и чрез качествата на пелина.

 

Точките върху тялото, използвани при акупунктура

Точките, на които се поставят иглите за акупунктура, са разположени върху 12 чифтни меридиана и две, които разделят тялото на две половини. Всеки меридиан има определена, по-обща функция. Върху тях са разположени над 670 точки. Чрез всяка една се оказва определено въздействие.

При различните заболявания се засягат определени точки, които се провокират с убождането, за да се помогне на организма да реагира. Иглите, които се използват за акупунктура, са индивидуални за всеки. Въпреки че се смята, че те действат бактериостатично и не могат да предават заболявания, за всеки пациент има отделен комплект игли, които използва само той в курса на лечение. Така напълно се премахва възможността за предаване на някаква болест.

Иглите използвани в акупунктурата

Иглите се измерват със специална мярка - цун. Има игли с големина от Ѕ цун до 3-4 цуна. Обикновено иглите са от неръждаема стомана, но има и от сребро или злато. Големината зависи от заболяването, което ще се лекува. Колко игли ще бъдат поставени е напълно индивидуално за всеки и зависи от много фактори - от пациента, от заболяването му, от възрастта му, от теглото му. Също така е различна дълбочината на вкарване на иглата за различните точки и участъци на тялото, както и наклонът на нейното поставяне.

 

Подготовка преди акупунктурата

Преди началото на всеки сеанс пациентът трябва да е подготвен - да не е преял (около 2 часа след ядене) и да не е уморен (да не идва след тежко физическо натоварване). Дори се смята, че 2-3 часа преди и след сеанса не трябва да се прави секс.

Ако пациентът взима някакви лекарства, лекарят трябва да бъде информиран какви са, защото ефектът от тях може да се потенцира. Преди началото на процедурата задължително се мери и кръвното налягане - то не трябва да бъде твърде ниско или твърде високо.

Пациентът винаги трябва да бъде в легнало положение, независимо къде ще се поставят иглите. Местата, на които ще се забождат, предварително се почистват със спирт.

След акупунктурният сеанс

Тъй като сеансът има успокояващ, релаксиращ, дори сънотворен ефект, който определено може да доведе до намаляване на стойността на кръвното налягане, в периода малко след процедурата пациентът може да се чувства отпаднал. Лекото изтръпване, което се усеща при поставянето на иглите, се запазва от половин до един час след тяхното махане. Колкото по-дълго го има това чувство, толкова по-добре. Това означава, че иглите са успели да проникнат в канала на точката и да му въздействат.

Прочетете още:

За Framar.bg: http://daobg.com/

Още по темата:

2.8, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниЛайфстайлОрганизацииВидеоРецептиСпортГеографияНаправления в медицината