Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Как действа акупунктурата?

Как действа акупунктурата?

Как действа акупунктурата? - изображение

  Всеки пациент е любопитен относно новите методи за лечение, които се предлагат. Това важи в пълна сила и за различните техники на алтернативната медицина като при тях, освен какво се прави обикновено, стои и въпросът до колко е изпитано и дали е разрешено за прилагане. И докато въпросите за легализирането и традицията на акупунктурата са сравнително лесни за отговаряне, отговорът на това как действа тази терапия може спокойно да запълни с обяснения цял един следобед, без да изчерпи всички възможности.

  В глава 6 от закона за здравето в р.б. и Наредба №7 от 1 март 2005 г. (обн., ДВ, бр. 22 от 2005 г. ), “Акупунктура” е метод, при който в определени точки от тялото на човека се забиват игли със специална форма и диаметър от 0,16 до 0,35 милиметра, с което се цели постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. Всички медицински специалисти с диплома за лекар могат свободно да упражняват акупунктура.

  Акупунктурата е подложена на постоянно тестване в продължение на хиляди години от поколения лекари и безброй пациенти и все още се използва успешно. Археологически находки в Китай откриват каменни игли още 8000- 4000 г. пр. н.е.

  Ваня Илинкина през 1994 г. докладва на световния конгрес по акупунктура за находки в Пловдивско на човешки и животински фигури, изработени от кост, мрамор, глина и злато (от IV хил. пр.н.е. до IX- X век), върху чиято повърхност има символи от точки, спирали, кръгове, черти и резки, поставени на определени места върху тялото. Също така е открит и медицински инструментариум, свързан с акупресура, акупунктура и обгаряне на зоните.

И все пак, как действа иглоубождането?

  В съвременната медицина се изучава етиология, патогенеза и метода на лечение на заболяването. Използват се конкретни критерии (морфологични, физиологични, биохимични и др.). В такъв случай повечето изследвания на западноевропейските учени относно механизма на акупунктурата са направени за изучаване на отделните страни на акупунктурното въздействие върху организма на човека. Затова неслучайно съществуват много теории за механизма на действие на акупунктурата.

Теория на тъканната терапия:

  Основен фактор на въздействие се явяват "некрохормоните" и продуктите на белтъчния разпад, образувани в нарушените тъкани. В тези места се въвеждат иглите.

Теория на нормализация на капилярния кръвоток:

  В съответствие с нея под влияние на иглотерапията се нормализира капилярният кръвоток и има последващо вторично отстраняване на патологични изменения в един или много органи.

Електрическа теория:

а) възникналите при иглотерапията биоелектрични импулси оказват лечебно въздействие навсякъде, където се получава резонанс;

б) изменения на местния електрически заряд при поставянето на иглите в акупунктурните точки оказват влияние на електрическия заряд в целия организъм;

в) поставянето на метални игли в тъканите води до промяна в йонния състав на окръжаващата ги среда и по специално е изследвана промяната на концентрациите на К+ и Са+ в пространството около иглата, при което възниква потенциал и възниква ток;

Биоелектрическа и информационно-електрическа теория:

  Живият организъм взаимодейства със заобикалящата среда и е принуден постоянно да се приспособява към условията й с помощта на т.нар. "биофизични точки ". Те представляват енергийна система за чието съществуване огромно значение имат електрическите и електромагнитните процеси, протичащи, както в обкръжаващата ни среда, така и във вътрешните ни органи. Информационно-енергийният обмен между макро- и микрокосмоса се осъществява преимуществено чрез акупунктурните точки, които представляват специфична система, която е способна адекватно да възприема и предава в мозъка сигнали от изменените електромагнитни полета на Земята и Космоса. Тази информация се съпоставя в мозъка с информацията, получена от вътрешните органи, и се използва за пусков механизъм на адаптацията.

Електротермичната теория:

  Електротермичната теория за механизма на иглоубождането е особено актуална. Според нея плавното или скокообразно променяне на температурата в БАТ води до промяна в съпротивлението, тока и напрежението и точно тази скокообразна промяна може да се приеме като основния процес на възникване на биоелектричния импулс. Чрез електротермичната теория математически и експериментално се доказва връзката между дебелината на иглата, метала, от който е направена, времето на третиране на точката и ефекта, което дава възможност за научна оценка. Изведен е модел на предаване на възбуждането при взаимодействие на двете физически биополета- термичното и електричното.

Не бива да забравяме, че:

  Иглата се използва при показания, а не от безнадеждност, когато не помага нищо друго.

  Най-пълно се разкриват възможностите в борбата със заболявания на периферната нервна система: радикулити, неврити, невралгии. Полезна е при алергичните компоненти на бронхиална астма, алергични състояния и др. функционални нарушения в организма.

  Използвана за профилактика и превенция, акупунктурата има за цел да засили и укрепи имунната система. Този метод винаги помага за намаляване на болката и за намаляване на общото напрежение на организма.

  При инфекциозните болести, спешни случаи, хирургични заболявания и др. нейната функция е само спомагателна.

  Незаменима е комплексната терапия.

Д-р Н. Пировски, Център по Китайска медицина ViaVite, Стара Загора

За Framar.bg: д-р Никола Пировски

Още по темата:

3.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниЛайфстайлОрганизацииВидеоРецептиСпортГеографияНаправления в медицината