Начало Медицинска енциклопедия Лечения Акупресура Неконвенционално лечение

Акупресура

Акупресура - изображение

Акупресурата е, медицинска процедура, която е заимствана от древнокитайската медицина. Тя се състои в упражняване на натиск върху определени точки, които са част от меридианни пътища.

Тези меридианни пътища се простират по протежението на цялото тялото. Предполага се, че чрез тях се осъществява притока на енергия през тялото и че те са отговорни за регулацията на хомеостазата на човешкото тяло, а с това поддържат и здравословното състояние на човек. Всеки от тези меридиани е съставен от определени енергийни точки, които са отговорни за регулацията на един или няколко органи.

Енергийните точки са много чувствителни при промяна на вътрешната или външната среда. Според китайската медицина тези точки използват жизнената енергия "ци" за да регулират всички процеси в човешкото тялото. При различни болестни състояния, при стрес, преумора се нарушава нормалното циркулиране на енергията в организма, което води до стоп на енергията и невъзможност тези енергийни точки да изпълнят регулаторната си функция.

Лечението чрез акупресура довежда до възстановяване нормалното протичане на енергията ци през цялото тяло и до уравновесяване на всички процеси в тялото.

Когато се посещава специалист по акупресура той трябва да ви разпита за сегашното ви здравно състояние и за миналите ви заболявания, да ви направи пълен преглед и след това да пристъпи към масаж на енергийните точки на цялото тяло. След първоначалния масаж на всички основни точки, той установява кои точки са по-болезнени и се насочва към меридиана или меридианите, в които има нарушение на притока на енергия. Обикновено в някоя от точките има натрупана отрицателна енергия, която блокира точката и й пречи да функционира нормално.

Акупресурата може да бъде практикувана и вкъщи с помощта на още един човек.

Извършващият акупресурата трябва да запомни следните няколко правила:

 • Акупресурата се осъществява с възглавничката на палеца.
 • Енергийните точки се напипват като леки вдлъбнатинки.
 • Масажирането на точките трябва да бъде енергични, с определен ритъм.
 • Обикновено всяко следващо масажиране на точката е през 3-4 секунди.

Акупресурата може да се прави самостоятелно, но е малко по-трудно, защото едновременно трябва да сте много отпуснати и да сте концентрирани за усетите разликата в плътността на различните точки. Няма конкретно времетраене на процедура всичко е индивидуално и зависи от здравното състояние на конкретния човек.

Има редица варианти за приложение на акупресурата за лечение на различни заболявания. Като акупресурата също може да бъде съчетана с определени часове от денонощието. Организмът на човек има определен ритми и цикли, по време на които определени органи и съответно процеси са най-активни. В зависимост от нарушенията в здравето определени точки се масажират в точно определен час от денонощието.

Акупресурата може да се използва за повлияване на:

 • главоболие,
 • повръщане,
 • нарушения в съня,
 • запек,
 • диария,
 • депресии,
 • повишена тревожност,
 • хронична умора.

Акупресурата има благоприятно въздействие върху сексуалния живот като има благотворно действие при:

 • преждевременна еякулация,
 • сексуална фрустрация.

Акупресурата намира голямо приложение към лечението на различни зависимости като:

 • наркомания,
 • тютюнопушене,
 • алкохолизъм,
 • преяждане.

Механизма по, които се осъществява позитивното въздействие в този случай е, чрез повишаването на кръвообращението. Освен това съществуват и специални точки повлияващи апетита, болката, самочувствието, издържливостта. Повлияването на тези точки довежда до отделянето на хормона на щастието, с което се подобрява настроението и необходимостта от пристрастяващи субстанции намалява. Има данни, които недвусмислено доказват, че акупунктурата в определени точки от тялото, които престояват 15 минути водят до овулация. С този научен експеримент се доказва основната роля на акупунктурата в лечението на инфертилитета.

Други проучвания доказват благоприятния ефект на акупресурата при лечението на синдрома на поликистозните яйчници.

Още по темата:

3.2, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Акупресура

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияИсторияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСнимкиНовиниНаправления в медицинатаГеографияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеВидеоРецептиСпортПсихологияИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиБотаникаОбразованиеТестовеПроизводителиОткритияЛичности