Начало Медицинска енциклопедия Лечения Екстензионна терапия Възстановителни процедури

Екстензионна терапия

Екстензионна терапия - изображение

Екстензионната терапия, позната още като екстензия или тракция, представлява медицинска процедура, при която с помощта на специален уред или само с ръце, се упражнява теглителна сила върху гръбначния стълб, ръцете, краката, врата.

Много често екстензионна терапия се използва за намаляване на натискът върху нервите и прешлените, което се получава при дискова херния. Съществува мнение, че се създава отрицателно налягане вътре в гръбначния канал, което подпомага връщането на херниирания материал на предишното му място. При екстензионната терапия на крайници се използват специални пособия, за да се дозира точно колкото трябва да бъде изтеглянето в крайниците.

 Екстензионната терапия се използва се за лечение на:

 • дискова херния,
 • болки в шийната област,
 • дължащи се на увреждане на нерв,
 • главоболие, причинено от уреждане на гръбначните прешлени,
 • също при рахитични изменения,
 • изкривяване на гръбнака при деца,
 • терапия след счупвания,
 • изкълчване,
 • много продължителни схващания на мускулите (продължителни спазми).

В екстензионната терапия се използват специални тежести и различни шини, които да фиксират крайниците.

Видове екстензионна терапия 

Има основно две техники за  екстензионната терапия: индиректна екстензия и директна екстензия.

Индиректната екстензия е метод, при които не се нарушава целостта на кожата. Екстензията може да бъде постоянна (през цялото време) или прекъсната (през определени интервали от време). Използват се тежести, които се прикрепят или с помощта на лепило, специална лента, презрамки, ботуши или ръкавели. Тези прикрепящи пособия трябва да се поставят много внимателно, за да се избегне прекаленото притискане върху тъканите, което да доведе до отоци, зачервяване и болка.

Тази техника се прилага при:

 • при деца с изкривяване на гръбначния стълб,
 • травми на ръката,
 • наранявания на коляното,
 • преодоляване на мускулни крампи.

Директната скелетна екстензия се използва, когато трябва да се приложат повече килограми и кожата не е в състояние да издържи на тежестта или кожата се намира на такова място, че не е възможно да бъде осъществена тракция. При директната екстензия се използват 25-40 килограмови тежести. Директната екстензия се осъществява с поставянето пирони, щифтове, винтове в костта така, че тежестта да упражнява напрежение директно върху костта. Правилното поставяне на прикрепващите средства е от основно значение за правилното натоварване с килограмите на съответната кост. Това е инвазивна процедура, която се прави в операционна зала.

Тази процедура се прилага основно за лечение на фрактури на горните и долните крайници.

Подготовката за извършването на тази процедура задължително включва рентгеново изследване, за да се види първоначалното състояние на обработваното място. Също така след операцията (ако ще се прави) отново трябва да бъде направена рентгенография, за да се види правилно ли са поставени прикрепващите устройства.

Позиции за екстензионна терапия

В зависимост от състоянието на болния екстензията може да бъде приложена в няколко основни позиции. Екстензионната терапия  може да бъде с повлияване основно на шийната област, с повлияване на кръстцовата област и по-рядко с повлияване на горната част на гърба.

Позициите, в които може да бъде поставен болния за извършването на екстензионната терапия са: вертикална, хоризонтална или под наклон.

 • Екстензионната терапия в хоризонтално положение, при което болният лежи на специално легло, което притежава раздалечаващи се плочи. Като за да се фиксират частите, които ще бъдат теглени се използват специални колани.
 • Вертикалната екстензионната терапия се извършва във вертикално положение като болният виси в право положение във въздуха или във вода захванат със специални колани през гърба и гърдите.
 • Екстензия под ъгъл е тази, при която се осъществява като болният е поставян в специална позиция. Той трябва да е с приведена към тялото глава, а гърдите трябва да са изпъчени. Най-препоръчвана е екстензионната терапия под вода. Прилагана под вода тази терапия е по-безболезнена и има много по-добри резултати, поради благотворното действие на водата. Екстензията под наклон се извършва върху маса с наклоняващ се плот.

Още по темата:

3.0, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Екстензионна терапия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиБотаникаИзследванияНовиниСпециалистиАлт. медицинаЛюбопитноИнтервютаПсихологияЗдравни проблемиХранене при...ИсторияЛайфстайлФизиологияОрганизацииСнимкиНормативни актовеВидеоСоциални грижиЗаболявания (МКБ)АнкетиЗаведенияРецептиЕ-тата в храните