Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на китката и дланта Счупване на ниво китка и длан

Счупване на ниво китка и длан МКБ S62

Счупване на ниво китка и длан МКБ S62 - изображение

Счупване на ниво китка и длан, за разлика от останалите счупвания на опорно-двигателния апарат протичат със специфични особености. Тук са разглеждат счупване на карпалните, метакарпалните и фалангеалните кости.

Механизъм на счупване на ниво китка и длан
Много често се срещат откритите фрактури. Кожата е силно разкъсана и често граничеща с конквасация (размачкване).
Счупването на карпалните кости се предизвиква от директна травма с удар, прегазване, притискане между движещи се трансмисии, огнестрелно нараняване или индиректна травма (падане върху ръката). Възможно е едновременно счупване на няколко кости.

Клиника на счупване на ниво китка и длан
Клиничните белези са добре изразени. При палпация се установяват два фрагмента. Налице са костни крепитации и патологична подвижност. При тяхното изследване се увеличава интензитета на болката. Има добре изразена деформация. Поради повърхностното разположение на костта рано се появява подкожен хематом. Смутена е функцията на пръстите и китката.
На мястото на счупването китката, дланта и пръстите са болезнени, подути и деформирани. При опипване е възможно да се усетят костни крепитации (хрущене). Пасивните движения са ограничени поради силната болка, а активните са невъзможни.

Диагноза на счупване на ниво китка и длан
Тя се поставя чрез рентгенова снимка.

Лечение на счупване на ниво китка и длан
Наместване на счупването на повече от две метакарпални кости е трудно. Задържането на постигнатото наместване невинаги е успешно. При единични и напречни счупвания, задържането на фрагментите не е трудно.
След обезболяване наместването на счупването се постига чрез затегляне на съответния лъч по-надлъжната ос. С дорзален натиск се постига оправяне на ъгъла, отворен воларно. Постигнатото положение се контролира с рентгенови снимки.
Счупването на метакарпалните кости от 2-5 се имобилизират с гипсова превръзка за 30-35 дни.

Счупването на китковите кости изисква продължително обездвижване. Това се осъществява с гипсова превръзка с добър моделаж. Палецът се оставя в опозиция. Ако се разхлаби гипсовата превръзка се сменя.
Основен метод на лечение на счупване на пръстите е безкръвното наместване, последвано от обездвижване. Когато не се постига добро наместване, се налага остеосинтеза (през кожата или открита) без отлагане.

Това е особено важно при нестабилните вътреставни счупвания. Ефективен метод на лечение на откритите счупвания на фалангите е комбинирана фиксация: надлъжно поставен Киршнеров тел и компресия по Грайфейнщайнер.
Обездвижване на пръстите в право положение се приема за груба грешка.
При счупване на фалангите шината се поставя воларно (към дланната повърхност).

4.6, 5 гласа

ВИДОВЕ Счупване на ниво китка и длан МКБ S62

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Счупване на ниво китка и длан МКБ S62

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Счупване на ниво китка и длан МКБ S62

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Счупване на ниво китка и длан МКБ S62

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия