Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ортези за долен крайник Помощни средства и медицински изделия

Ортези за долен крайник

Ортези за долен крайник - изображение

1. Какво представляват ортезите за долен крайник?

2. Приложение на ортези за долен крайник

3. Видове ортези за долен крайник

4. Други видове ортези за долен крайник


Какво представляват ортезите за долен крайник?

Ортезите са вид помощни средства, които се носят с цел възстановяване при навяхвания, счупвания или други травми, както и с цел протекция - защитават от нови травми или наранявания. Различават се няколко основни групи ортези, в зависимост от анатомичната структура, за която са предназначени. При увреждане на долния крайник се поставят ортези за долен крайник. Те се използват, за да осигури подходяща опора.

С помощта на ортези за долен крайник може да се възстанови двигателната и упорната функция на различните му части - бедро, подбедрица, таз и стъпало. Това става чрез контролиране на движението - стабилизиране на походката, намаляване на болката чрез прехвърляне на товара към друга област, коригиране на гъвкави деформации, предотвратяване на прогресията на дълготрайни деформации.

Ортезите осигуряват подкрепа на долния крайник, чрез преразпределяне на натоварването и реорганизация на ставите на крака при ходене, тичане или стоеж.

Уврежданията на долния крайник може да доведат обездвижване на цялото тяло, затова правилното и бързото възстановяване е от голямо значение.

Приложение на ортези за долен крайник

Ортези за долен крайник са широко използвани в спорта, при възрастни хора с биомеханични деформации, както и при възпалителни състояния на меките тъкани, като например плантарен фасциит. Те също така са приложими при диабетици за предотвратяване развитието на язви по краката - т. нар. диабетно стъпало.

Изключително подходящи са след хирургични манипулации и се предпочитат пред гипсовата имобилизация, която има негативен ефект върху кожата, кръвообращението и може да доведе до контрактури и сраствания.

Най-общо, ортезите за долен крайник се използват при следните индикации:

Видове ортези за долен крайник

В зависимост от областта, за която са предназначени, ортезите за долен крайник биват:

Ортези за стъпалото (ходилото)

1. Ортопедични стелки

Едни от най-често използваните ортези за ходило са стелките. Те се поставят в обувките на пациента. Стелките имат различна форма и големина, в зависимост от естеството на проблема.

Ортопедичните стелки се използват при деформации в скелета на ходилото, което може да доведе до пренатоварване на мускулите и ставите, мускулна слабост и деформации в гръбначния стълб.

Ефективни са при начална и тежка форма на плоскостъпие, еквиноварусно ходило и други. Те значително редуцират натоварването на коленете, глезените, бедрата и долната част на гърба.

Широко използвани са от спортисти, понеже повишават издръжливостта и активизират мускулатурата. Чрез правилно поддържане на костната структура, предотвратяват претоварването на ставите и връзките, предпазват от травми и фрактури.

Най-честите заболявания, при които се предписват ортопедични стелки са:

Те са подходящи и при пациенти, които работят прави или са в движение през целия ден. В такива случаи много често се появява болка в областта на петата и/или прасеца. Чрез подходящи ортопедични стелки това неприятно усещане може да бъде избегнато.

Терапевтичният ефект на ортопедичните стелки се осъществява благодарение на преразпределяне на натоварването, корекция на положението на костните структури, ограничаване на напрежението в засегнатите стави или връзки.

Изработват се от кожа, пореста гума, пенопласт, полиетилен, алуминий и дори стомана. Материалите за изработване на детски стелки и стелки за възрастни значително се различават.

Традиционно, индивидуалните ортопедични стелки се изработват по гипсова отливка на крака на пациента. Такива отливки се правят и в специално фибростъкло, което улавя формата на крака.

Най-новата технология използва цифров скенер, който чрез специален софтуер сканира крака на пациента и създава 3D модел на ходилото.

2. Ортеза за свода на стъпалото

Тази ортеза е специално създадена, за да поддържа свода на стъпалото. Използва се при плантарен фасциит, костни израстъци, плоскостъпие.

Тя може да бъде поставена върху обикновена стелка или да бъде прикрепена към ходилото. Повечето ортези за свода на стъпалото заместват оригиналната стелка.

За изработката им се използват различни материали - силикон, каучук и други.

Продават се готови ортези за свода на ходилото, но може и да бъдат индивидуално изработени. При готовите, много често свода се оказва прекалено висок за някои пациенти, което прави ортезата изключително неудобна и неприятна за носене. Това произлиза от факта, че свода на всеки човек е със специфична височина.

Преди да се пристъпи към закупуване на ортеза за свода е добре да се направи консултация със специалист, който да прецени дали тя ще бъде подходяща или е по-добре да се закупи цяла ортопедична стелка.

3. Ортопедични обувки

Ортопедичните обувки са вид ортези, които се прилагат при лечение и профилактика на аномалии и заболявания, засягащи ходилото.

С цел профилактика се използват за предпазване от болка и язви по ходилата (например при диабет), за осигуряване на стабилна стойка, за предотвратяване на умората в крайниците, за профилактика на артрит и ревматизъм.

Освен това, те подпомагат пациента да ходи, като осигуряват стабилна опора.

Специални ортопедични обувки се използват за корекция на скъсен крайник. При скъсяване до 5 см, състоянието е леко и се коригира със синтетична куха или коркова подметка. При скъсяване над 12 см състоянието е сериозно и се предпочитат апарати с двойно стъпало.

При ампутация на палеца се предписва ортопедична обувка с вградени в подметката стоманени пластинки.

Ортеза глезен-стъпало

Ортеза глезен-стъпало е предназначена за контрол на положението и движението на глезена, за компенсиране на слабост в областта или да коригира деформации. Може да се използва за подкрепа на слабост в мускулите и за поддържане на крайника в една по-нормална позиция (при изкривяване - вродено или придобито).

Компенсира мускулната слабост причинена от инсулт, увреждане на гръбначния мозък, мускулна дистрофия, церебрална парализа, полиомиелит, множествена склероза и периферна невропатия. Намира приложение и при плоскостъпие.

Ортеза глезен-стъпало се използва още за обездвижване на глезена и долната част на крака, при артрит или фрактура. Тази ортеза е сред най-често използваните - около 25% от всички видове ортези.

Изработва се от лек полипропилен във формата на буквата "L", с изправена, твърда част зад прасеца и под стъпалото. Прикрепват се към глезена, ходилото и прасеца с помощта на еластични ленти. Някои модели са с постоянна "L" форма и не позволяват движение в глезенната става, докато други са с шарнирна връзка в областта на глезена и позволяват ограничено движение в ставата. Двата типа осигуряват различни видове контрол.

Този вид ортеза може да бъде изработена индивидуално, по размери на пациента (чрез отливка), което я прави значително по-скъпа, но и много по-ефективна.

В някои случаи ортезата увеличава дължината на крака, при което се налага компенсиране на тази разлика в здравия крак.

Колянна ортеза

Колянната ортеза обхваща областта над и под коляното и се поставя, с цел да придържа коляното и да подпомага движението в него, без да се натоварва ставата.

При заболявания причиняващи неврологично или мускулно увреждане в областта, колянната ортеза може да предотврати внезапно свиване или нестабилност в коляното.

В случай на заболявания, които засягат сухожилията или хрущяла на коляното, колянната ортеза може да осигури стабилизиране на коляното, като се замени функцията на тези увредени или повредени части. Например може да облекчи натиска в колянната става, засегната от заболявания като артрит или остеоартроза, като по този начин значително се редуцира болката.

Колянната ортеза не е предвидена да се поставя с цел лечение и възстановяване от травми или болести. Тя е само помощен компонент на лечението, съчетан с подходящи медикаменти, физикална терапия и евентуална хирургическа намеса.

Ако се използва правилно този вид ортеза може да помогне на пациента да остане активен, чрез подкрепа на позицията и движението в коляното или намаляване на болката.

Ортеза коляно-глезен-стъпало

Ортеза коляно-глезен-стъпало затруднява движението в глезена, коляното и стъпалото. Може да включва спиране на движението, ограничаване на движението или подпомагане на движението.

Прилагат се, когато всяка една от тези три области е засегната - при парализа, отпуснатост или артрит, фрактура и други. Макар и не толкова широко използвани като коленните ортези, ортезите коляно-глезен-стъпало може да спомогнат за реална промяна в живота на един парализиран пациент и дори да му помогнат да се придвижва. Тези устройства обаче са скъпи и изискват добра поддръжка.

Изработват се от метал, кожа, текстил и пластмаса, а пантите може да бъдат механични или електрически контролирани.

Непрекъснато се правят проучвания и изследвания с цел подобряване и усъвършенстване на дизайна, за постигане на по-голямо удобство за пациента и по-пълноценно движение и възстановяване.

Профилактични ортези за долен крайник

Профилактични ортези за долен крайник се използват предимно от спортисти, участващи в контактни спортове, с цел предпазване на ставите от претоварване и сухожилията от скъсване. В този случай, ортезите изпълняват предимно поддържаща функция.

Най-често се употребяват от хора, които вече са претърпели някакъв вид травма, засягаща долния крайник; при пациенти с артрит, за намаляване на болката.

Профилактичните ортези за долен крайник намаляват въртенето в ставата, увеличават гъвкавостта и силата в ставите.

Изработени са предимно от еластични материали и са най-евтиният вариант ортези.

Други видове ортези за долен крайник

Според вида на подвижните връзки (шарнирите) ортезите биват:

  • заключени - движението в конкретната става е напълно невъзможно;
  • частично заключени - движението в ставата е частично ограничено;
  • незаключени - движението в дадена става е напълно свободно.

Като цяло не би трябвало ортезите за долен крайник да ограничават движението във всички стави, особено тези, които обхващат по-голяма част от крака.

Според функционалността си ортезите биват:

  • фиксиращи - прилагат се при псевдоартроза, при заболявания, налагащи имобилизация, увреждане на колянната става, парализа на двигателните неврони, деформация на скелетните структури (вродени или придобити).
  • изправящи - прилагат се при необходимост от поддържане на определена позиция в засегнатия крайник; при еквиноварусно ходило, при вродени аномалии, рахит, ставни контрактури.
  • удължаващи - прилагат се, с цел да компенсират скъсен крайник или да удължат засегнат крайник, за да го натоварят с терапевтична цел; при псевдоартроза, фрактури, увреждане на костите.

В зависимост от положението, в което се монтират, ортезите биват:

  • в коригирано положение;
  • в изходно положение;
  • с рехабилитационна функция;
  • с приспособления за екстензия (разтягане).

Ортезите понякога се препоръчват във възстановителния период, след снемане на гипса. Обикновено това се прилага, при носене на гипс повече от 3 месеца, поради тежестта на фрактурата. В този случай ортезите имат опорна функция, защото мускулите на този крак са със силно намален тонус.

Когато се прилагат при изкълчване на стави ортезите имат и фиксираща функция, като не позволяват повторното изкълчване и се използват като профилактично средство срещу хронифициране на изкълчването или известно още като хабитуално изкълчване.

Ортезите могат да бъдат индивидуално изработени, ако има вродени аномалии на долните крайници.

Още по темата:

3.6, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Ортези за долен крайник

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСпортНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаСпециалистиСнимкиЛюбопитноКлинични пътекиИзследванияВидеоИсторияБотаникаЛайфстайлЗаболявания (МКБ)ДиетиПроизводители