Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ортези за горен крайник Помощни средства и медицински изделия

Ортези за горен крайник

Ортези за горен крайник - изображение

1. Приложение на ортези за горен крайник

2. Материали за изработване на ортези за горен крайник

3. Видове ортези за горен крайник

 

Като основно лечебно средство за консервативно или след оперативно лечение на редица заболяванията на горния крайник се използват ортези за горен крайник.

След оперативна намеса ортезата (шината) се поставя веднага след отстраняването на гипсовата превръзка.

В случаите на консервативно лечение подходящата ортеза се поставя веднага след като бъде установено заболяването.

Приложение на ортези за горен крайник

Лечението с ортези за горните крайници се прилага в следните случаи:

За успешното провеждане на лечението от изключително значение е правилната употреба на ортезата. За целта трябва да има добра комуникация между лекуващия лекар, физиотерапевта и пациента. Последният следва да бъде старателно информиран за естеството на заболяването, рисковете от усложнения и процедурата по лечението.

Лечението с ортези за горен крайник може да бъда затруднено при деца и при пациенти с психически отклонения, които не могат да съдействат.

Материали за изработване на ортези за горен крайник

Ортезите за горен крайник се изработват от пластмаса с различна твърдост, меки материали за тапицировка, пружинна тел, кожа, ластици с различна степен на опън, катарами, велкро, лепила.

С времето ортезите се изработват от олекотени материали, за да се осигури по-голям комфорт на пациента.

Видове ортези за горен крайник

В зависимост от метода на осъществяване на лечебния ефект се различават два вида ортези:

  • имобилизационни (фиксиращи) и
  • рехабилитационни (функционални).

Според предназначението си ортезите при увреди на сухожилията на горните крайници се делят на:

Ортези със сгъваща функция за пръстите

Използват се при операция на сухожилието на m. flexor digitorum profundus. Поставя се до 5 дни след извършване на тази операция и се носи за около 3 до 4 седмици. Пръста се фиксира в положение, което е особено щадящо за флексорното сухожилие. Нокътната плочка се обхваща с ластик поемащ свиването, когато пръстът е в отпуснато състояние. Това осигурява пасивно плъзгане на флексорното сухожилие, без да се натоварва.

Ортезата се носи денонощно без да се сваля. При нужда от корекции и/или сваляне, това се извършва изключително само от терапевта. През първата седмица шината се следи ежедневно.

Целта за поставяне на тази ортеза е да се ограничи ранното раздвижване на сухожилието, което може да доведе до срастването му с околните меки тъкани. Този вид ортеза позволява движението в здравите пръсти, с което се предотвратяват контрактурите.

Опасността от срастване е значителна 7-8 седмици след пластиката, особено ако сухожилието не бъде раздвижвано ежедневно. Това разбира се трябва да става с повишено внимание, следвайки изцяло съветите на кинезитерапевта. Активни движения през първите три седмици са изключително забранени.

Ортези със сгъваща функция за палеца

Използва се след първичен шев на m. flexor policis longus, като допълнение към горния вид ортеза.

Ортези с разгъваща функция за пръстите

Поставя се след първичен шев или пластика на екстензорните сухожилия, с цел да предотвратява срастванията на сухожилието с околните тъкани, както и да позволи движението в пръстите, които не са засегнати - за профилактика на контрактурите. По този начин значително се съкращава процесът на рехабилитация.

Поставянето се извършва веднага след премахването на гипсовата превръзка (ако такава е била направена) или до пет дни след извършване на операцията. Носи се денонощно за около 4-5 седмици. След този период рехабилитацията продължава.

Ортезата се поставя, за да не се натоварва екстензорното сухожилие при движение. Посредством ластици след активно свиване пръста се връща в начална позиция.

При нужда от корекции те може да се извършват само от специалист. Забранено е пациентът сам да сваля ортезата. През първата седмица корекцията се извършва всеки ден, а след това - три пъти седмично.

При наличие на обширни наранявания на меките тъкани рискът от сраствания се повишава. Не са напълно забранени активните движения.

Ортези с разгъваща функция за палеца

Поставя се след първичен шев или пластика на екстензорното сухожилие на палеца, като допълнение към горната ортеза.

Ортези за фиксиране на два пръста един за друг

Прилага се след пластика на флексорното сухожилие, за да контролира движението в ставата. Прикрепянето става на засегнат пръст към здрав негов съсед, който да го води.

Поставянето на шината става след отстраняване на конците и спадане на отока от травмата. Носи се денонощно до 3-4 седмици от травмата.

Ортеза за скъсано сухожилие на крайната фаланга

Поставя се с цел да придържа двата края на сухожилието, за да може да зарасне. Поставя се непосредствено след травмата и се носи около шест седмици. Ортезата не се сваля денонощно. Строго се контролира - на всеки два часа в началото, след което - веднъж на ден.

Вижте още:

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Ортези за горен крайник

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСпортСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияСпециалистиВидеоИсторияКлинични пътекиБотаника