Начало Медицинска енциклопедия Лечения Гипсовата превръзка

Гипсовата превръзка

Гипсовата превръзка - изображение

Гипсовата превръзка се постав:

  • когато има счупване в определена става,
  • при разкъсване на ставни връзки,
  • при разкъсване на мускули,
  • разтягане на ставни връзки,
  • разкъсване на сухожилия,
  • при напукване на коста,
  • при разкъсване на ставна капсула.

Ако има възпаление и оток на мястото на травмата се изчаква докато отока спадне и след това се поставя гипсовата превръзка.

Поставянето на гипса започва с поставяне на дебел слой от памук върху мястото, където ще се поставя гипсовата превръзка. Бинтът, с които се прави отливката може да бъде фабрично потопен в гипс и при поставяне трябва да се потопи във вода и да се увие върху мястото. Бинтът може да бъде без гипс, затова след неговото поставяне гипсът се разстила върху бинта. Бинтът се убива спираловидно отдолу нагоре. Ако има счупване гипсът трябва да бъде поставен така, че да бъдат обездвижени ставата преди счупването и ставата след счупването.

Ако поставеният гипс обхваща цял крайник задължително пръстите не се гипсират. Те се оставят извън гипсовата превръзка за да може по техния външен вид да се следи за състоянието на гипсираната част. Ако пръстите посинеят или отекат това означава, че гипсовата превръзка е направена твърде стегнато.

Ако на мястото на счупване или около него има рана то на това място се прави отвор на гипсовата превръзка през които да се наблюдава това място. По същия начин се постъпва и ако веднага след операция по възстановяване на счупеното място се прави гипсова превръзка.

3.2, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Гипсовата превръзка

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаНовиниМедицински изследванияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлСпециалистиСнимкиХранене при...ИсторияДиетиИнтервютаФизиологияОрганизацииПсихологияНормативни актовеРецептиЕ-тата в хранитеЗаведения