Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Остеопатии и хондропатии Хондропатии Други остеохондропатии Епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична)

Епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) МКБ M93.0

Епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична)  МКБ M93.0 - изображение

Епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) представлява състояние, което се характеризира с нарушаване цялоста на епифизата на бедрената глава, водещо до разместването и спрямо бедрената шийка. Епифизата на бедраната кост остава на място в ацетабулума, докато метафизата се измества напред с външна ротация.

Като цяло, причината за поява на епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) не е точно установена, но се предполага, че известна роля играят някои генетични фактори, хормонални промени и механични фактори. От механичните факори с най-голямо значение са затлъстяването, кокса профунда, феморална или ацетабуларна ретроверсия.

Клиничната картина на епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) се изразява в болка в таза, кръстта или коляното. Болката може да бъде едностранна или двустранна, като при 40% от случаите се наблюдава двустранна епифизиолиза. Други симптоми освен болката, които могат да се наблюдават при това заболяване са нарушена походка, намаляване обема на движение в ставата. Болните предпочитат да държат бедрената кост в положение на флексия и външния ротация.

Диагнозата епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) се поставя въз основа на подробно снета анамнеза и щателен физикален преглед. Прилагат се и някои лабораторни и образни и зследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс за уточняване тежестта на уврежданията.

Лечението на епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) е консервативно и хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в покой, редуциране на теглото и прилагане на обезболяващи медикаменти. Хирургичното лечение се изразява най-често в поставянето на пирони в областта на епифизата, които да предотвратят по-нататъшно разместване.

4.1, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) МКБ M93.0

ЛЕЧЕНИЕ НА Епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) МКБ M93.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Епифизиолиза на бедрената глава (нетравматична) МКБ M93.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия