Начало Медицинска енциклопедия Лечения Патерици

Патерици

Патерици - изображение

Патериците са средство за подпомагане на движението при хора със затруднена походка или невъзможност за ходене, в резултат на травми, фрактури, ампутации, болезненост на крака и стъпалото, нестабилна походка.

Имат две основни функции - да намалят тежестта върху болния крак и да помогнат за увеличаване на баланса и стабилността. Те дават на хората с парализа предимството на изправения стоеж и им позволяват да достигнат до места, които са недостъпни за инвалидна количка. Изправеното положение на тялото подпомага циркулацията, както и функционирането на бъбреците и белите дробове, предотвратява загубата на калций от костите.

Съществуват три основни вида патерици: подмишнични, подлакътни и тип платформа. Изработват се от различни материали - дърво, алуминий и др.

При ходенето с патерици се използват различни походки - походка с две опорни точки, походка с три опорни точки, походка с четири опорни точки и т.н. Ходенето изисква повторение на няколко основни движения:

  • пренасяне на тежестта на тялото върху здравия крак;
  • преместване на патериците заедно с болния крак напред в стабилна точка;
  • пренасяне на тежестта от здравия крак на ръцете и последващо преминаване на тялото между патериците, които да поемат теглото;
  • изнасяне на здравия крак напред в стабилна точка и повтаряне на последователността от действия.

При слизане по стълби, първо върху по - ниското стъпало се поставят патериците, след тях стъпва здравия крак. При изкачване на стълби, първо здравия крак се поставя върху по - високото стъпало, след него се повдигат и патериците.

Правила при ходене с патерици:

  • ходи се равномерно, а не бързо;
  • не се гледа надолу, а право напред, както при обикновена походка;
  • избягват се плъзгащи се повърхности - сняг, лед, дъжд.

 

3.4, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Патерици

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиСпортНовиниМедицински изследванияБотаникаЛайфстайлАлтернативна медицинаКлинични пътекиСпециалистиВидеоИсторияДиетиЗаболявания (МКБ)Хранене при...ПсихологияСнимкиФизиологияПроизводителиОрганизацииИнтервютаНормативни актовеАнкетиЗаведения