Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на коляното и подбедрицата Травма на мускулите и сухожилията на ниво подбедрица Травма на Ахилесовото сухожилие

Травма на Ахилесовото сухожилие МКБ S86.0

Травма на Ахилесовото сухожилие МКБ S86.0 - изображение

Ахилесовото сухожилие е най-силното и най-дебелото сухожилие в човешкото тяло.

Травма на Ахилесовото сухожилие се среща сравнително често (2% от всички наранявания и 32% от разкъсванията на големите сухожилия).
Мъжете съставляват 86,56% от пострадалите, а най-честата засегната възраст е от 21-44 год. В 59% се касае за спортен травматизъм. Закритите разкъсвания съставляват 82% от основния контингент.

Етиология на травма на Ахилесовото сухожилие
Установено е мнение, че разкъсванията на Ахилесовите сухожилия са резултат на неголеми травми, а някои случаи травми не се описват. Става дума за дегенеративно - дистрофично променено сухожилие, което се разкъсва при минимални усилия.
Лезиите на Ахилесовото сухожилие могат да бъдат открита причинени режещи предмети, и закрити при спортисти и при нетренирани хора.

Лезията се наблюдава на три нива:
- по хода на самото сухожилие;
- в сухожилно-мускулната част;
- на инсерционните места на сухожилието към tuber calcanei.

Наблюдават се и частични наранявания на Ахилесовото сухожилие. То може да бъде разширена и като конска опашка.

Клиника на травма на Ахилесовото сухожилие
Оплакванията са от рязка болка, появила се внезапно, малко над петата. Установява се кръвонасядане и оток в областта на разкъсването, където се опипва браздата, не е възможно също и изправянето на пръсти. Симптомът на Thompson е положителен: невъзможност за осъществяване плантарна флексия при притискане на прасеца.

Диагноза на травма на Ахилесовото сухожилие
Ултрасонографията е метод на изследване, който показва дебелината на сухожилието, характера и мястото на разкъсването. Ядрено-магнитен резонанс се използва за различаване на непълни разкъсвания от дегенерация на Ахилесовото сухожилие. Рентгенографията също се използва идентифициране на индиректно разкъсване на сухожилието.

Лечение на травма на Ахилесовото сухожилие
То може да бъде консервативно и оперативно. Консервативното лечение предвижда гипсова превръзка в плантарната флексия на ходилото за 8-10 седмици.
Оперативното лечение - шев на сухожилието по различни начини, включително и пластично възстановяване. Свързано е с много следоперативни усложнения (кожни некрози, супорации, дълго персистиращи фистули).
Напоследък се прилага лечение с външен фиксатор. Резултатите са отлични, срокът на лечение е скъсен.

3.0, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Травма на Ахилесовото сухожилие МКБ S86.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Травма на Ахилесовото сухожилие МКБ S86.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Травма на Ахилесовото сухожилие МКБ S86.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия