Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Болка в областта на глезена

Болка в областта на глезена

Болка в областта на глезена - изображение

Болка в областта на глезена: болезнено усещане в областта на глезената става, което може да доведе до проблеми с походката. Болката може да бъде съпроводена с подуване, скованост, зачервяване и затопляне в засегнатата зона. Описва се като тъпа или остра, която настъпва най-често при натоварване.

Глезенът е образуван от дисталните участъци на костите на подбедрицата (голям и малък пищял), скочната кост (талус), малеоли (твърдите костни издатини, които са ясно видими от двете страни на глезена), ставната капсула и връзки.

Глезенна става

Болката в областта на глезена може да се дължи на:

 • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - тендинит, бурсит на ахилесовото сухожилие, подагра, шпора на петната кост, артрит, ревматоиден артрит, спондилолистеза, дегенеративни ставни заболявания, анкилозиращ спондилит, стеноза на гръбначния стълб.
 • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - затлъстяване.
 • Болести на нервната система - синдром на тарзалния тунел, синдром на кауда еквина (Cauda equina syndrome).
 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - контузия на глезена, фрактура, навяхване на глезенната става, разкъсване на сухожилие.
 • Болести на органите на кръвообращението - нарушена циркулация.
 • Новообразувания - неоплазии на гръбначния мозък.
 • Други - неудобни обувки, заседнал начин на живот.

Най-честите причини за болки в глезена

Наранявания и фрактури

Навяхването е най-честата причина за болките в глезенната става. То представлява Фрактура на глезенаразтягане или частично разкъсване на ставни връзки в резултат на нараняване (най-често при спортни травми). Непосредствено след травмата се наблюдава поява на оток, силна болка, нарушена подвижност. С помощта на рентгенова снимка може да се установи има ли съпътстваща фрактура на костта.
Фрактурите също са честа причина за появата на болка в глезените. Освен в резултат на травма, те може да се проявят и при заболявания като остеопороза. В зависимост от тежестта им те може да изискват не само обездвижване на засегнатата област, но и хирургична намеса. Подробна информация за фрактурите на дойния крайник може да откриете в: "Счупване на костите на подбедрицата, включително и на глезена".

ТендинитТендинит на ахилесовото сухожилие

Тендинитът е възпаление на сухожилията (ахилесово сухожилие, перонеално сухожилие). Получава се най-често при спортна травма или физическо пренатоварване. Може да бъде и резултат от заболявания като реактивен артрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит. Всички форми на тендинит се характеризират с признаци на болка, подуване и повишена чувствителност в засегнатата зона.

Артрит

Видовете артрит, които могат да засегнат глезенната става включват: ревматоиден артрит, реактивен артрит, подагрозен артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит. Те обикновено се развиват постепенно в резултат на наранявания. Свързват се с усещане за болка, подуване, скованост, зачервяване и затопляне в засегнатата зона. Повече информация за заболяването на: "Артрит при други вирусни болести, класифицирани другаде".Синдром на тарзалния тунел

Синдром на тарзалния тунел

Състояние, което се дължи на компрения на нервите в областта на глезена. Подробна информация за състоянието ще откриете в: "Синдром на тарзалния канал".

Прогноза и грижа за болезнения глезен

Най-често болката в областта на глезена преминава за няколко дни до седмици, ако се дължи на нараняване. При друго увреждане или заболяване продължителността на болката зависи от контрола върху причината.

За облекчаване на болката в глезена се препоръчва:

 • почивка - избягвайте да натоварвате глезена. Опитвайте се да се движите колкото е възможно по-малко през първите няколко дни;
 • лед - поставете торбичка с лед върху глезена за около 20 минути. Правете това три до пет пъти на ден в продължение на поне три дни. Това ще помогне за намаляване на отока и ще облекчи болката;
 • превръзка - поставете еластичен бинт, но не прекалено стегнато, за да не нарушите кръвообращението на крайника;
 • повдигане на крака - когато е възможно дръжте глезена си над нивото на сърцето, като  поставите под крака си възглавници или друга подпора.

Щом болката отшуми, внимателно раздвижвайте глезена като го въртите в кръг и в двете посоки. Също така може да правите масаж с ръце, като огъвате глезена нагоре и надолу. Тези упражнения ще спомогнат за връщане обсега на движения.
Ако болката, обаче е резултат от заболяване като артрит, няма да може да я облекчите по този начин. В този случаи ще са необходими:

 • локални болкоуспокояващи;
 • нестероидни противовъзпалителни средства;
 • да останете физически активни;
 • да имате здравословни хранителни навици;
2.7, 13 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (12)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Болка в областта на глезена

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА