Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Erythema nodosum

Erythema nodosum МКБ L52

Erythema nodosum МКБ L52 - изображение

Нодозната еритема е възпалително състояние, характеризиращо се с възпаление на мастните клетки под кожата, което води до чувствителни червени възли или бучки, обикновено наблюдавани върху двете подбедрици. Erythema nodosum може да бъде причинена от различни състояние и обикновено преминава спонтанно в рамките на 3-6 седмици. Това състояние е често при млади хора на възраст 12-20 години.

Erythema nodosum може да бъде предизвикана от:

  • Инфекции - стрептококи, туберкулоза, Mycoplasma pneumoniae, Histoplasma capsulatum, Yersinia, Epstein-Barr вирус, Coccidioides immitis, болест на котешкото одраскване
  • Медикаменти - салицилати, сулфонамиди, пеницилини, бромиди, антипиретици, орални контрацептиви, ваксинация за хепатит В
  • Автоимунни заболявания - възпалително заболяване на червата, болест на Бехчет, саркоидоза
  • Бременност
  • Злокачествени заболявания - карциноидни тумори, рак на панкреаса, Неходжкинов лимфом

Съществува връзка с хистосъвместим антиген HLA-B27, който присъства в 65 % от пациентите с еритема нодозум.

Касае се за имунно заболяване с отлагане на имунни комплекси в дълбоките кръвоносни съдове на дермата. Тези имунни комплекси се фагоцитират бързо, след което възпалителната реакция изчезва и настъпва възстановяване на кръвоносните съдове. Като това отличава възловидната еритема от останалите хиподермити, при които съдовите увреждания са много по-тежки.

Увреждат се предимно вените на дермата и хиподермата. Образуват се периваскуларни инфилтрати (около кръвоносните съдове се образува възпалителен процес).

Първият признак на еритема нодозум е често поява на грипоподобни симптоми. Заболяването започва обикновено с общо неразположение, с повишена температура, катарални явления на горните дихателни пътища и ставни болки.

По долните крайници се появяват еритемни, неясно ограничени дермо-хиподермални възли, които са силно болезнени при натиск. Началният им лилаво-червен цвят постепенно се променя до жълто-зеленикав както при кръвонасядане, като на тяхно място остават хиперпигментни леко залющени участъци. Едновременно с преминаващите изменения могат да се появят нови и да се получи еволюционен полиморфизъм.

Нодулите се появяват под кожата, класически под пищялите. Възлите могат да се появят навсякъде, където има мазнини под кожата, включително бедрата, ръцете, трункуса, лицето, шията.

Отделните обриви регресират за около 2 седмици, а общата продължителност на болестта е 1-2 месеца. Рецидиви се развиват рядко. Прогнозата е благоприятна.

По-редки варианти на еритема нодозум включват:

  • Erythema nodosum migrans - известна още като субакутен нодуларен мигриращ паникулит. Представлява хронична форма, която често обхваща само едната подбедрица, като възлите показват периферен растеж и централно избледняване. Обикновено се предшестват от травма. Лезиите са по-болезнени и по-персистиращи от класическата форма на erythema nodosum. По-често се наблюдава при жени, като при 50 % от случаите се появява по време на бременността.
  • Синдром на Льофгрен - представлява комбинация на erythema nodosum с двустранно увеличение на хилусните лимфни възли. Счита се, че този синдром е проява на саркоидоза, за което говорят хистопатологичните находки от кожата и лимфните възли, както и положителния Kveim-тест.
  • Улцеративни форми - наблюдавани при болестта на Крон
  • Erythema contusiforme - появяват се лезии с подкожен кръвоизлив
  • Хронична еритема нодозум - по-вероятно е да бъде едностранна и миграционна

Диференциална диагноза се прави с морбили, скарлатина, erythema exsudativum multiforme.

Хистопатология на еритема нодозумErythema nodosum се диагностицира клинично. Биопсията може да се вземе и да се изследва под микроскоп, за да се потвърди диагнозата. Микроскопското изследване установява неутрофилен периваскуларен инфилтрат и едем на ендотелните клетки на съдовете в дермата. Характерна микроскопската находка са радиални грануломи. Лабораторните изследвания показват повишено СУЕ, левкоцитоза с олевяване, повишени стойности на трансаминазите и билирубина в кръвния серум, високи стойности на IgE.

Еритема нодозум е самоограничаващо се състояние и обикновено преминава в рамките на 3-6 седмици. Лечението на нодозната еритема трябва да се съсредоточи върху основната причина. Симптомите могат да бъдат лекувани с почивка, повдигане на краката, компресивни превръзки, мокри компреси и нестероидни противовъзпалителни средства. При тежки случаи се прилагат кортикостероиди и антибиотици.

3.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Erythema nodosum МКБ L52

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Erythema nodosum МКБ L52

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО