Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани, некласифицирани другаде Неуточнен паникулит

Неуточнен паникулит МКБ M79.3

Неуточнен паникулит МКБ M79.3 - изображение

Неуточнен паникулит представлява състояние, което се характеризира с настъпване на възпаление на подкожните мазнини. Различават се няколко вида паникулити в зависимост от различни хистологични характеристики:

- лобуларен паникули без васкулит (остър паникулит, системен нодуларен паникулит)

- лобуларен паникулит с васкулит

- септален паникулит без васкулит

- септален паникулит с васкулит.

Към паникулитите без васкулит спадат травматичен паникулит, студов паникулит, подагрозен паникулит, панкреатичен паникулит и други. Липодрематосклерозата представлява форма на паникулит, който се свързва с хронична венозна недостатъчност, и се представя с кафяви индурации по предната част на пищяла.

Причините за възникване на неуточнен паникулит не са напълно изяснени. Фактори, водещи до поява на паникулит могат да бъдат заболявания на съединителната тъкан (например лупус еритематодес, склеродерма), лимфопролиферативни заболявания (лимфома, хистиоцитоза), панкреатит, рак на панкреаса, саркоидоза, дефицит на алфа1-антитрипсин и други. Клиничната картина на заболяването се характеризир а с поява на характерни лезии по кожата, при някои форми съпроводени от болка.

Диагнозата неуточнен паникулит се поставя след снемане на подробна анамнеза, извършване на щателен физикален преглед и извършване на някои образни и лабораторни излседвания, каторентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други. За потвърждаване на диагнозата е задължително осъществяване на кожна биопсия.

Лечението на неуточнен паникулит може да бъде консервативно или хирургично и зависи от причината за възникване на заболяването и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства и други.

2.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Неуточнен паникулит МКБ M79.3

ЛЕЧЕНИЕ НА Неуточнен паникулит МКБ M79.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО