Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хирургия

Хирургия

Хирургия - изображение

Хирургията е дял от медицината, който използва широк диапазон от средства за лечение на редица заболявания. Като чрез повечето от методите й, се цели възстановяване на нормалната анатомична и функционална цялост на организма или отстраняване на неправилно функциониращи негови структури. Като радикален метод за лечение тя има редица предимства пред останалите методи, а основен нейн недостатък е, че в повечето случай тя е инвазивен метод. При извършването на всяка операция задължително условие е спазването на строга антисептика и асептика.
Видове хирургия

Видове хирургия в зависимост от времето на извършване на процедурата:

 • планова операция – тя се извършва при състояния, които не застрашават пряко живота на болния. Тя се извършва по желание на пациента.
 • спешната операция е операция, която трябва да бъде направена незабавно, за да спаси живота на пациента, да възстанови телесната цялост, или нормалното функциониране.
 • полуплановата операция е тази, при която трябва се избягва трайно увреждане или смърт, но може да бъде отложена за кратко време.
  Въз основа на целите: диагностичната операцията се извършва за да се постави диагноза или да се потвърди. Терапевтичната операция има лечебен ефект и е въз основа на поставена предварително диагноза.

Според вида на процедурата:

 • Ампутация включва отстраняване на част от тялото, обикновено един крайник.
 • Реимплантацията е операция, при която се възстановява целостта на тялото като се реимплантира отстранена от тялото част.
 • Реконструктивната хирургия включва възстановяване на ранени, осакатени, или деформирани части на тялото.
 • Козметичната хирургия се използва за подобряване външния вид на иначе нормална структура.
 • Трансплантационната хирургия е замяната на един орган или част от тялото с друг от друг човек (или животно).

В зависимост от това, коя система подлежи на операция хирургията бива: сърдечно – съдова, ортопедична и т.н

По степен на инвазивност:

 • Минимално инвазивна хирургия включва малък разрез на повърхността на кожата, които достига до кухина или кръвоносен съд. През този отвор се въвеждат различни видове уреди. Такива са операции са лапароскопията и ангиопластиката.
 • Инвазивната хирургия се характеризира с правенето на широки разрези за достъп до определеното място на операцията.

Видове операции, в зависимост от използваното оборудване:

 • Лазерната хирургия включва използването на лазер за рязане на тъкани, вместо скалпел или подобни хирургически инструменти.
 • Микрохирургия включва използването на оперативен микроскоп, които позволява на опериращия хирург да види най - малките структури в оперативното поле. Роботизирана хирургия се осъществява с помощта на хирургически робот.
1.0, 1 глас

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хирургия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияИсторияЛюбопитноНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиСпортЗаведенияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиМедицински изследванияАлтернативна медицинаПатологияХранене при...БотаникаСоциални грижиФизиологияОрганизацииАнатомияПсихологияИнтервютаАнкетиНаправления в медицината