Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при варикоцеле Лечебни практики при заболявания

Лечение при варикоцеле

Лечение при варикоцеле - изображение

Редица безобидни на пръв поглед, подмолно протичащи без симптоматични прояви състояния, могат да се окажат подлежащата причина за наличието на по-сериозен проблем с последици в личен, социален или професионален план.

Репродуктивните проблеми показват тревожна тенденция към прогресивно и постоянно нарастване на своята честота, като причините, водещи до увреждания на фертилитета, са многобройни.

Много от причините при мъжете и жените се припокриват, но има и такива, които са специфични за конкретния пол във връзка с редица анатомични и физиологични особености.

Така например според данните от различни проучвания и статистически изследвания се оказва, че при голям процент от мъжете с репродуктивни нарушения подлежащата причина се оказва безсимптомно протичащо варикоцеле (варикозни вени на скротума).

Това безобидно на пръв поглед състояние в масовия случай дори не подлежи на терапия (консервативна или хирургична), тъй като обикновено протича без прояви и не смущава комфорта на болния. При целенасочено и задълбочено изследване на партньорите в много случаи се открива този подлежащ проблем, като своевременното му третиране има добра прогноза.

Своевременното провеждане на подходящо лечение при варикоцеле при някои пациенти (при които състоянието провокира дискомфорт, болка или е причина за репродуктивни увреждания) се отличава с добри резултати и прогноза, позволявайки изпълнение на репродуктивните цели.

 Какво представлява варикоцеле: симптоми, рискове

Какво представлява варикоцеле: симптоми, рискове

Варикоцеле или варикозни вени на скротума е състояние, което в повечето случаи протича безсимптомно и не смущава комфорта на пациента.

Състоянието се характеризира с наличие на варикозно разширена сперматична вена със засягане на останалите венозни съдове от плексус пампиниформис.

Най-общо се различават две форми в зависимост от причините за възникването на състоянието:

 • идиопатична форма: среща се предимно при подрастващи и млади хора, като по-често засяга левия тестис и се дължи на нарушения в нормалния венозен отток
 • симптоматична форма: може да засегне лица от всяка възрастова група като в еднаква степен се засягат левият и десният тестис. Състоянието обикновено се развива в резултат от компресия на тестикуларните венозни съдове от тумори и други процеси, развиващи се в уретерите или бъбреците, ретроперитонеалното пространство и други

Етиологията на състоянието не е напълно изяснена, като липсват строго определени, конкретизирани показатели и фактори, които повишават рисковете от развитието на варикоцеле. Състоянието обикновено се развива бавно, с течение на години и може да протече напълно безсимптомно.

При безсимптомните форми, които не смущават комфорта на пациента лечение не е необходимо. Терапия се назначава при определени случаи, като например при силно изразен болков синдром, при данни за атрофични изменения в засегнатия тестис, при подрастващи с риск от изменения и увреждания, както и при случаите, в които варикоцелето се явява причина за репродуктивни нарушения (при някои пациенти състоянието се асоциира с влошени характеристики на сперматозоидите, влошаване на качеството им, намаляване на броя).

Възможните симптоми при наличие на варикозни вени на скротума включват болка в областта, подуване на тестиса, напипване на бучка в единия тестис, видимо увеличени, разширени, преплетени венозни съдове на тестиса (някои ги описват като торба с червеи).

Най-честите симптоми, поради които пациентите търсят медицинска помощ, са подуване или болка в областта на половите органи, уголемение на единия тестис, наличие на видими разширени вени по тестиса, както и при безплодие (първично или вторично).

По данни от различни източници при приблизително 40 процента от мъжете с първично безплодие се наблюдава варикоцеле, а при тези с вторично безплодие процентът достига до 80. Първичното безплодие характеризира невъзможността на двойката да създаде потомство при активни опити в рамките на една година, докато при вторичното безплодие са налице затруднения в създаването на потомство при вече налични успешни опити преди това.

Полезна информация може да намерите в раздел Заболявания и раздел Здравни проблеми:

В случай, че състоянието предизвиква само дискомфорт и лека до умерена болка се препоръчва консервативно лечение с помощта на стандартно използваните обезболяващи средства и редица подходи от алтернативната медицина (повдигаща превръзка, специално бельо, поставяне на лед за няколко минути всеки ден, предпазване от натоварване и други).

В случай, че тези мерки не са достатъчни за овладяване на дискомфорта и болката, както и при наличие на промени в показателите на сперматозоидите и установяване на варикоцеле като причина за безплодие, се налага лечение с помощта на хирургични методи.

 Лечение при варикоцеле: операция

Лечение при варикоцеле: необходимост от операция

Липсва ефективна медикаментозна терапия, използвана за лечение и/или профилактика на варикозни вени на скротума. Освен алтернативните методи на лечение, които се прилагат при леките форми на болестта, единственото възможно лечение е оперативното.

Необходимост от извършване на операция е налице при силно изразен болков синдром, който не се повлиява или се повлиява трудно от рутинно използваните обезболяващи средства, наличието на атрофични изменения на тестиса, както и репродуктивните проблеми.

Не е необходима специална предварителна подготовка на пациента преди извършването на хирургичната манипулация, но за подробни разяснения може да се обърнете към лекуващия ви медицински екип.

За оптимално възстановяване след хирургията е необходимо стриктно изпълнение на съветите на здравните специалисти през следоперативния период.

Основната цел на оперативното лечение е блокиране на кръвния поток във венозните съдове, включени в плексус пампиниформис. За постигането на тази цел се използват различни оперативни техники, като например:

 • отворен хирургичен метод: извършва се в предназначена за целта операционна зала под обща или локална анестезия (изборът на анестезия се определя индивидуално в зависимост от техническото оборудване и възможности, състоянието на пациента, индивидуалните особености и други). Проникването се осъществява през вените на слабинния канал (ингвинални, субингвинални), но е възможно и проникване посредством инцизия в коремната област или около слабинната област. Напредъкът в съвременната хирургия позволява извършването на минимални разрези, като използването на хирургичните микроскопи и ехографската техника повишават ефективността на манипулацията, намаляват риска от увреждане на разположени в съседство структури и съкращават възстановителния период (при по-малък разрез времето за възстановяване се съкращава значимо). Пациентите обикновено могат да се върнат към обичайните ежедневни задължения след няколко дни или седмици (обикновено пълно възстановяване е налице след две седмици)
 • лапароскопска хирургия: за извършване на манипулацията е необходимо специално оборудване, като пациентите са под обща анестезия (не усещат, чуват, виждат и не помнят нищо)
 • перкутанна емболизация: изпълнява се от радиолог, като процедурата се извършва по-рядко, но при много от пациентите показва изключително добри резултати. В основата на манипулацията е освобождаването на специални субстанции или разтвор за създаването на блокаж в тестикуларните вени. Възстановителният период при тази манипулация е малко по-кратък, като пациентите обикновено могат да се върнат към обичайния си начин на живот след около десет дни

Изборът на конкретен оперативен метод се определя индивидуално в зависимост от тежестта на уврежданията, състоянието на пациента, индивидуални особености на болния и редица други фактори.

Независимо от избрания метод, макар и в редки случаи, са възможни различни по тежест усложнения (по време на операцията и в следоперативния период), като трудно може да бъде предсказано при какви обстоятелства биха се развили.

 Усложнения и рискове при оперативно лечение на варикоцеле

Последствия от оперативното лечение при варикоцеле

Оперативното лечение при варикоцеле като цяло се счита за сравнително безопасно, криейки минимални рискове от усложнения и увреждания, наблюдавани при малък процент от преминалите терапията.

Като всяко оперативно лечение и този вид хирургична терапия крие своите рискове, като едни от описваните в литературата и срещани с различна честота в клиничната практика, включват:

 • развитие на хидроцеле (натрупване на течност в тестиса): състоянието се описва при по-малко от един процент от преминалите успешно хирургичното лечение при варикоцеле
 • персистиране на варикозните вени на скротума въпреки терапията
 • рецидив на варикоцеле (развитие на варикоцеле повторно след и въпреки оперативното лечение)
 • инфекция: в съвременните условия рядко се наблюдава инфектиране на оперативното поле предвид развитието на използваните техники и методи за предпазване, въпреки което е възможно проникване на патогени през хирургичния разрез и развитие на инфекция (локална). В много нисък процент от случаите патогените проникват в системната циркулация и могат да предизвикат сепсис
 • увреждане на тестикуларните артериалните съдове: в много малък процент от случаите на увреждане на тестикуларната артерия се наблюдава развитие на атрофични промени на тестиса във връзка с нарушеното му изхранване (артериалните съдове снабдяват структурите и органите с необходимите хранителни вещества и кислород)
 • увреждане на разположени в съседство структури
 • формиране на съсиреци и риск от тромбообразуване: при по-малко от пет процента от пациентите се наблюдава развитие на дълбока венозна тромбоза, засягаща долните крайници, а при по-малко от един процент се наблюдава развитие на белодробна емболия, като всяко от тези състояния изисква своевременна медицинска намеса за намаляване рисковете от сериозни увреждания и последици в дългосрочен план
 • персистиране на болковия синдром: при средно до 15 процента от пациентите се описва персистираща болка въпреки оперативното лечение, като хирургичната терапия не е довела до облекчаване на болковия синдром или е налице незначително облекчаване, налагащо постоянен прием на обезболяващи средства

Персистиране или рецидив на варикозните вени въпреки оперативното лечение се наблюдава при един до десет процента от пациентите, като многобройни известни и неизвестни фактори въздействат върху ефективността на терапията.

В първите дни след хирургичното лечение е възможно наличие на лека до умерена болка в областта, лек оток (подуване) и незначително зачервяване.

Изключително важно е да следвате заръките на лекуващия лекар в постоперативния период за оптимално възстановяване и минимизиране рисковете от усложнения.

Така например се препоръчва покой и почивка на легло в първите един до три дни с леки разходки и раздвижване на долните крайници (за намаляване риска от развитие на тромботични промени).

Не се препоръчва вдигане на тежки предмети, силно натоварване, плуване и други в първите няколко дни.

Към обичайните спортни занимания може да се върнете не по-рано от десет дни след оперативното лечение (в някои случаи се препоръчва изчакване две до три седмици). В първите няколко седмици след операцията се препоръчва въздържане от сексуални контакти.

Във възстановителния период за облекчаване на болковия синдром вашият лекар ще ви изпише достатъчно силен и ефективен аналгетик, а при наличието на болка (обикновено лека) след това се препоръчва използване на отпусканите без рецепта обезболяващи (например ибупрофен, парацетамол).

По отношение на репродуктивните способности е необходим период от поне шест месеца за установяване на налично подобрение на характеристиките на сперматозоидите. При повечето пациенти подобрение се констатира средно след шест до дванадесет месеца след оперативното лечение при варикоцеле.

Обикновено след три до четири месеца след операцията се назначават необходимите изследвания (три месеца са необходими за формиране на нови сперматозоиди).

За извличане на оптимални ползи от оперативното лечение при варикоцеле се препоръчва да се доверите на специалист с богат опит в областта и стриктно да следвате неговите съвети.

 Ефективно и ранно лечение при варикоцеле

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/diagnosis-treatment/drc-20378772
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/varicoceles/treatment
https://emedicine.medscape.com/article/438591-treatment
https://www.healthline.com/health/varicocele
https://www.webmd.com/men/what-is-varicocele#1
http://urology.ucla.edu/body.cfm?id=478&action=detail&ref=19
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15239-varicocele/management-and-treatment
https://www.azuravascularcare.com/infovaricocele/non-surgical-testicular-varicocele-treatment/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/221051.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноКлинични пътекиНормативни актовеЛеченияСпециалистиИсторияЗаведенияНовиниСнимкиЛайфстайлСпортФизиологияИзследванияЗдравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиЗдравни проблемиБотаникаИнтервютаОрганизацииПсихологияАнкетиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината