Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при краста Лечебни практики при заболявания

Лечение при краста

Лечение при краста - изображение

Лесният механизъм за предаване на заразата при някои инфекции в комбинация с безсимптомно заразоносителство (инфектираните лица не подозират наличието на болестта поради липсата на видими и обективни прояви, но активно допринасят за нейното разпространение) е една от водещите причини за проблемната борба с тях и високата честота в световен мащаб.

Пример за подобно заболяване, което се предава изключително лесно, често протича дълго време без видими прояви, е крастата. Въпреки че в масовия случай заболяването протича без развитието на съществени усложнения и сериозни здравословни последици за болния, то своевременното лечение при краста е необходимо и силно препоръчително във връзка с риска от заразяване на околните.

При лица в активна възраст без подлежащи болести и увреждания болестта рядко води до сериозни усложнения, но при пациенти с хронични заболявания, при възрастни лица и малки деца са възможни тежки увреждания, силно влошаване на общото здравословно състояние и необходимост от комплексни мерки за овладяване на създалата се ситуация.

При съмнения за контакт с болен от краста или в случай, че имате симптоми, наподобяващи типичните за краста прояви, незабавно се свържете с вашия лекар за предприемане на необходимите мерки за доказване на болестта и назначаване на подходяща терапия.

Краста: начин на заразяване, симптоми, рискове

Краста: начини на заразяване, симптоми, рискове

Болестта се причинява от малкия кърлеж Sarcoptes scabei (основен представител на семейството Sarcoptidae). Редица особености в биологичния цикъл и морфология на причинителя предопределят начина на предаване на заразата и някои от особеностите в клиничното протичане.

Основният механизъм за разпространение на болестта е посредством близък контакт, контакт кожа-с-кожа, допир, интимни отношения.

Възможно е заразяване и при контакт и използване на чужди (на болен от краста) принадлежности, кърпи, дрехи, спално бельо, макар и по-рядко. Това се дължи на способността на причинителя да издържа във външната среда до 72 часа.

Заболяването се среща с по-висока честота в развиващите се страни, социално бедни райони и общества, места с ниска битова и обществена хигиена, в домове за възрастни хора и изоставени деца, след природни бедствия и други.

Основният предразполагащ фактор са ниската хигиена, близкият контакт с много хора и неблагоприятните условия.

В еднаква степен се засягат представителите на двата пола, като не се описват съществени различия по отношение на засегнатите възрастови групи. Важна особеност е, че протичането на болестта при малки деца, лица в напреднала възраст, както и пациенти с компрометирана имунна система е по-тежко и крие риск от усложнения.

Основните симптоми на болестта включват дискомфорт и силен, постоянен сърбеж, засилващ се нощем. Първите прояви на заболяването са налице средно след три до шест седмици от рисковия контакт (толкова време е необходимо за размножаването на етиологичните агенти).

При деца засегнати са всички части на тялото, докато при възрастни рядко се наблюдава ангажиране от процеса на кожата на гърба, тила и главата, като преимуществено се засягат лактите, корема, гърдите, областта между пръстите на ръцете и краката.

Характерни за инфекцията са така наречените скабиозни ходове, представляващи малки (с дължина до един сантиметър) ивици със сивкав цвят и неправилен ход, често съпътствани от поява на различни обривни единици като например везикули, папули, крусти.

Изложени на по-висок риск от заразяване и тежко протичане на заболяването са лицата с компрометиран имунитет в резултат от подлежаща неоплазма, инфекция с HIV, СПИН, захарен диабет, тежки метаболитни и/или ендокринни увреждания и други. Към рисковите групи се включват и новородените и децата до 2 години, както и пациентите над 65 годишна възраст.

Различават се няколко основни форми на болестта, които се диференцират една от друга основно по вида на характера на обривните единици и тежестта на протичане. Независимо от формата своевременното и подходящо лечение в комбинация с хигиенни мерки намалява рисковете от развитие на различни по тежест усложнения.

Най-често описваното усложнение в клиничната практика е развитието на вторична бактериална инфекция (допълнително инфектиране обикновено с бактерии на наличните увреждания по кожата). Възможно е развитие на дерматит и екзема, абсцеси по кожата, влошаване на цялостното общо състояние.

Полезна и подробна информация за формите на краста, особеностите в протичането, диагностичния подход може да откриете в раздел Заболявания:

Лекарства, използвани за лечение при краста, включително при деца и бременни

Лекарства, използвани за лечение при краста, включително при деца и бременни жени

Етиологичното лечение при краста включва приложение на специфични препарати (скабициди), предназначени за употреба срещу малките кърлежи, причинители на болестта.

В различните географски ширини, както и в зависимост от тежестта и вида на заболяването, общото състояние на пациента и някои негови физиологични особености (детска или напреднала възраст, бременност), подлежащи заболявания се предпочита един от следните препарати:

 • перметрин: често използвано средство, предпочитано като препарат на първи избор във връзка с неговата висока ефективност, доказана безопасност и минимален риск от странични ефекти, като обикновено се прилага под формата на крем с концентрация 5 процента. Локалното му приложение води до скабициден ефект (убиване на кърлежите) и техните яйца. Медикаментът е безопасен за всички възрастови групи, включително при малки деца, както и по време на бременност
 • малатион: използва се под формата най-често на лосион в концентрация 0.5 процента, като обикновено е опция на избор при липса на ефект от приложението на перметрин или невъзможност за приложение на перметрин (липса на наличност в аптечните мрежи). В резултат от приложението му е възможно възникване на зачервяване, обрив, алергичен дерматит, прояви на свръхчувствителност
 • линдан: линдан принадлежи към препаратите, съдържащи хлор и се прилага само в случаи на липса на ефект от другите стандартно използвани лечебни средства, невъзможност за тяхното използване или при наличие за противопоказания за тяхното приложение. Препаратът не е безопасен по време на бременност, в периода на лактация, както и при деца и пациенти с тегло под 50 килограма. Употребата му при лица в напреднала възраст също се извършва с повишено внимание във връзка с риска от развитие на невротоксичност
 • бензил бензоат: локалното му приложение при краста крие риск от раздразнение на кожата (налице е дразнене на вече наранената кожна повърхност), а профилът на безопасност не е напълно изяснен, поради което се избягва приложението му върху кожата при бременни, деца и възрастни хора. В България е наличен под формата на лосион за локално приложение, като при наличие на наранявания на кожата се препоръчва употребата му само и единствено след консултация със специалист (дерматолог). Често се прилага под формата на спрей за почистване на контаминирани повърхности при наличие на силно опаразитяване
 • ивермектин: агентът принадлежи към препаратите за лечение на болести, причинени от кръгли червеи (нематоди), но при необходимост може да се използва и в терапията при краста. При някои пациенти еднократната доза е напълно достатъчна, но често се налага прием в две до три дози. Употребата му се назначава при лица с компрометиран имунитет, тежко протичаща краста, при заразяване на много хора в затворени общества (например в старчески домове), както и при липса на желания ефект от приложението на другите мерки срещу краста. Прилага се перорално (наличен е под формата на таблетки), като употребата му при деца под 15 килограма и бременни жени не е препоръчителна. Въпреки че води до ефективно обезпаразитяване на тялото, сърбежът често продължава няколко седмици след лечението
 • продукти, съдържащи сяра: препаратите със сяра обикновено не са опция на първи избор, но при малки деца под медицински контрол могат ефективно да се използват за лечение при краста. Налични са различни продукти, като се препоръчва назначаването им от специалист в областта и съобразяване на дозата, процентната концентрация, вида на допълнителните съставки с индивидуалните особености на пациента

Препоръчва се нанасянето на локалните средства по цялото тяло, като при възрастните няма нужда от нанасяне върху главата (процесът не засяга скалпа), но при малките деца е необходимо покриване и на тази област (болестта може да засегне всяка част от тялото при децата).

В детска възраст и при заразяване по време на бременността или в периода на лактация единствената доказана безопасна и ефективна опция е лечението с перметрин.

Независимо от вида на заболяването, вашите индивидуални особености и тежестта на процеса самолечение не се препоръчва. Задължително се консултирайте с вашия лекар, който може да ви пренасочи към специалист (дерматолог например) за назначаване на подходяща и ефективна терапия.

Много от лекарствата против краста са достъпни само срещу рецепта и са налице известни особености в тяхното приложение, поради което пропускането на консултацията със специалист не е препоръчителна.

Лечение при краста: антихистамини, антибиотици, каламинов лосион, масло от чаено дърво

Допълнителни мерки, подпомагащи успешното лечение при краста

Освен специфичната терапия, включваща приложението на скабициди, се прилагат и допълнителни, симптоматични средства за подобряване комфорта на пациентите и постигане на благоприятни резултати от лечебния курс.

Като част към допълнителната лекарствена терапия се включват и някои от следните средства:

 • антихистамини: дифенхидрмаин, цетиризин, левоцетиризин и други представители на противоалергичните средства от групата на антихистамините се прилагат при много пациенти като част от допълнителната терапия във връзка с оплакванията от силен и постоянен сърбеж. Тъй като сърбежът е проява на алергична реакция към малките кърлежи, то приложението на антихистамини е напълно удачно и оправдано, като внимание заслужава приложението им при малки деца (необходим е подбор на препарат с добър профил на безопасност и в по-ниска доза), както и по време на бременност. Тъй като сърбежът може да продължи няколко седмици до около месец след успешното лечение на болестта, то и приложението на антихистамини може да продължи до отшумяване на симптомите
 • Каламинов лосион: локалното приложение на Каламинов лосион е с добър ефект по отношение облекчаване проявите на сърбеж, локално дразнене и възпаление във връзка със своите добри противоалергични и противосърбежни свойства. Обикновено се прилага няколко пъти дневно върху засегнатите кожни участъци, като поради липсата на достатъчно проучвания относно безопасността му по време на бременност, кърмене и при деца под 6 месеца, не се препоръчва употребата му от тези групи пациенти
 • кортикостероиди: локалното или перорално приложение на кортикостероиди се обсъжда само при пациенти с много тежко протичане на болестта, непоносим сърбеж и силно раздразнение на кожата. Назначават се от лекуващия лекар като обикновено се приемат (или нанасят) по схема във връзка с риск от обостряне на състоянието при внезапно прекратяване на терапията. Използването им локално (под формата на крем, гел, лосион) води до бързо облекчаване на сърбежа, възпалението и кожното раздразнение. Пероралният прием се назначава много рядко, обикновено при липса на желания ефект от приложението на стандартно използваните препарати
 • противовъзпалителни средства: локалното приложение на противовъзпалителни средства води до облекчаване на кожните прояви и ограничаване на възпалителния процес, намалявайки рисковете от допълнителни усложнения и вторична инфекция от силно раздразнение на кожата (например при силен сърбеж болните са склонни към разраняване на кожата, което отваря входна врата за вторична бактериална инфекция)
 • антибиотици: при развитие на вторична бактериална инфекция се назначават подходящи антибиотични средства. При съмнения в избора на подходящ антибиотик се препоръчва изследване на секрет от засегнат кожен участък, изолиране на конкретния бактериален агент и определяне на неговата чувствителност към стандартно използваните антибиотици. Антибиотичната терапия включва както локално приложение на средства, съдържащи в подходяща концентрация съответните антибиотици, така и перорален прием (особено при лица с понижен имунитет)
 • билки и лечебни растения: допълнително към етиологичната терапия могат да се приложат някои билки и лечебни растения с цел облекчаване на сърбежа, зачервяването и раздразнението на кожата. Едни от най-популярните (някои от които и често включвани в състава на препаратите против краста) билки и лечебни растения срещу краста включват чаено дърво (маслото от чаено дърво се отличава с противовъзпалително, антибактериално, антисептично и противопаразитно действие като допълнително подпомага процесите на заздравяване на раните), нийм (масло и листа от нийм), куркума, алое вера, лавандула и други. Полезна и подробна информация по темата може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Полезни билки срещу краста)

Въпреки че липсва специално разработен хранителен режим при краста, то следването на някои правила по отношение на дневното меню може да подпомогне процесите на възстановяване, да подсили имунната защита и регенеративни способности на кожата.

Препоръчва се консумация на храни, богати на мастноразтворими витамини (витамин А, витамин D, витамин Е) във връзка с техния антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал, както и храни, богати на водоразтворими витамини (витамин С, витамини от група В) във връзка с техните благоприятни ефекти по отношение на кожата и имунната система.

Полезна информация по темата може да намерите в раздел Хранене:

Към допълнителните мерки се включват и щателната дезинфекция и обработка на повърхностите, с които болният е бил в контакт, като за целта могат да се използват различни дезинфектанти или разтвор на белина в гореща вода.

Необходимо е изпиране на гореща температура на всички дрехи, кърпи, спално бельо и изсушаването им на гореща температура (за препоръчване е използването на сушилня за поне 30 минути).

Друга опция по отношение на дрехите, кърпите и спалното бельо е съхраняването им във вакуумирани пликове за три дни и последващо изпиране с висока температура (кърлежите издържат до три дни във външната среда, далеч от гостоприемната кожа на човека).

Щателното почистване на дома намалява рисковете от повторно заразяване и опорочаване на приложената терапия.

Как да се предпазим от заразяване с краста?

Как да се предпазим от заразяване с краста?

Въпреки липсата на специфична профилактика срещу краста (например използването на определени лекарства или приложението на ваксини) спазването на някои елементарни съвети може да ви помогне да минимизирате риска от заразяване с коварната инфекция.

Препоръчва се:

 • стриктна лична и битова хигиена: обстойното измиване на ръцете и поддържането на висока хигиена в дома намалява риска от развитие на инфекцията
 • ограничаване на контакта с болни хора и ограничаване на тесния контакт като цяло: заразяване се осъществява при близък контакт от типа на кожа-с-кожа, като при поддържане на дистанция от околните и избягване на тесния контакт се минимизира рискът от заразяване с краста и други заразни болести, предавани по контактен път
 • повишаване на здравната култура и информираност
 • избягване на рисково поведение: като рисково поведение се счита например честата смяна на полови партньори, използване на забранени наркотични субстанции, прекомерна алкохолна консумация и други
 • своевременно посещение на лекуващия лекар при съмнения за налично подлежащо заболяване
 • повишено внимание при необходимост от използване на чужди хавлии и спални принадлежности: например при преспиване в хотел, мотел, бунгало и други в случай, че напусналият преди вас е бил заразен с краста и персоналът не е сменил чаршафите и хавлиите в банята е възможно да се заразите

Активната профилактика намалява рисковете от заразяване и последващо провеждане на лечение при краста. При необходимост от съвет не се притеснявайте да се обърнете към вашия лекуващ лекар.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scabies/diagnosis-treatment/drc-20377383
https://www.healthline.com/health/scabies
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/scabies
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/treatment-scabies#1
https://www.cdc.gov/parasites/scabies/treatment.html
https://www.nps.org.au/australian-prescriber/articles/the-treatment-of-scabies
https://www.everydayhealth.com/scabies/treatment-prevention/
https://emedicine.medscape.com/article/1109204-treatment
https://pmj.bmj.com/content/81/951/7
https://www.medicalnewstoday.com/articles/16961.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАлт. медицинаХранене при...БотаникаЗдравни съветиЛюбопитноИсторияСнимкиЛеченияПсихологияСоциални грижиЗаведенияЛайфстайлИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиСпортАнкетиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицината