Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на възпалено гърло при деца Лечебни практики при заболявания

Лечение на възпалено гърло при деца

Лечение на възпалено гърло при деца - изображение

За пореден път тази година детето ви се оплаква от болки в гърлото и вие за пореден път не знаете какво да предприемете и как да реагирате.

Да потърсите ли лекар? Да се притеснявате ли, че може да е нещо сериозно или да не изпадате в паника, защото е банална настинка? Антибиотици или народна медицина? Въпросите са много, а не сте сигурни с колко време разполагате за получаването на правилните отговори.

Фактори, предразполагащи развитието на възпалено гърло при деца

В първите години от живото на детето е налице повишена предразположеност към различни инфекции на горните дихателни пътища, поради анатомо-физиологични особености, намалена и несъвършена обща и местна защита, повишена чувствителност към вредните въздействия от околната среда, начин на хранене и отглеждане, неблагоприятно влияние на някои наследствени фактори.

Променливото време, особено в преходните сезони като пролет и есен, когато в рамките на три дни градусите се менят от летни до зимни и обратно (слагате зимното яке и навън е жега, съответно се изпотявате, както и обратната ситуация, при която излизате по тениска и хладният ветрец ви се подиграва многозначително), е една от най-честите причини за оплаквания от страна на децата за неприятни болки в гърлото.

Чести други причини са все още ниските хигиенни навици (контакт с всевъзможни чисти, не чак толкова чисти и откровено мръсни предмети и последващо докосване на очите, устата, носа), близък контакт с другите деца (навлизането в личното им пространство често завършва със споделена инфекция като подарък и признак на гостоприемство), консумация на твърде студени храни (сладолед, йогурт, газирани напитки).

Сухият въздух в помещенията, тютюневият дим, липсата на редовно проветряване също могат да станат причина за чести оплаквания от страна на малките съкровища, тъй като при игра, говор, физическа активност и особено при дишане през устата тези фактори спомагат за изсушаването на лигавицата и създават идеална среда за развитие на раздразнение.

Предразполагащи фактори

Етиологични причинители на възпаленото гърло в детска възраст

Гореизброените фактори са само допълнителни компоненти, предразполагащи и улесняващи развитието на състоянието. В масовия случай възпаленото гърло се дължи на инфекциозни агенти, каквито са бактерии, вируси и в редки случаи гъбички.

Най-честите причинители на състоянието са многобройните и различни представители от семейството на вирусите. Списъкът на виновниците е дълъг, но обикновено се касае за респираторно синцитиален вирус и другите представители на респираторните вируси, коксаки вирус, аденовируси, грипни и парагрипни вируси, ентеровируси, вирус на Epstein-Barr.

Всеки от тях води до болки и зачервяване на гърлото и структурите, разположени в него (небцовите сливици, известни още като тонзили, небната завеска, заедно с висулката, наричана още увула), както и възможно засягане на разположените в близост структури, като ларинкс и фаринкс.

В зависимост от конкретния причинител са налице известни различия в протичането, като е възможно, освен гърлобол, наличие и на носна секреция, зачервяване на конюнктивите, кашлица, дрезгав глас, диария, обрив по кожата.

Други чести причинители на възпалено гърло, тонзилит, ангина, са бактериалните агенти, от които в една трета от случаите се изолират стрептококи от група А. Те са чести причинители при деца над 3 години, като в затворени колективи (детски градини, училища) е налице предпоставка от възникване на малки епидемични взривове. Чести симптоми са внезапно повишение на телесната температура (фебрилитет), главоболие, гадене и повръщане, болка в корема и други.

Инфекциозни причинители на възпалено гърло

В редки случаи хроничното излагане на алергени може да причини болки в гърлото, които са слаби, постоянни и не преминават след провеждане на терапия.

При избора на подходящо лечение на възпалено гърло при деца с най-високо значение е определянето на причината за състоянието и провеждане на целенасочена, етиологична терапия.

Така например, ако детето ви има банална настина (респираторен вирус) приложението на антибиотици е безсмислено, неефективно, неуместно и може да нанесе повече вреди, отколкото да помогне. В обратния случай, ако детето ви има тежка стрептококова инфекция, колкото и да вярвате на народната медицина и алтернативните методи на лечение, приложението на симптоматични средства няма да ви е от полза, а продължителното забавяне на антибиотика може да спомогне за развитието на тежки усложнения и прогресия на болестта.

Как да различим причината за възпалено гърло при детето?

В случай, че детето ви се оплаква от болки в гърлото без други обективни или субективни налични симптоми, най-вероятно се касае за ефектите от въздействието на сухия, замърсен въздух или тютюнев дим.

В случай, че детето ви освен възпалено гърло има и назална обструкция (или иначе казано запушен нос), главоболие, леко повишена температура, загуба на апетит, често кихане, най-вероятно се касае за настинка с причинител някой от многобройните респираторни вируси.

Определяне на тежестта на състоянието според придружаващите симптоми

При наличие на болки в гърлото в комбинация с висока температура, суха кашлица, мускулни болки, главоболие, загуба на апетит, замаяност, повръщане, диария, назална обструкция, втрисане най-вероятно се касае за грип.

Подробна информация може да намерите на:

При наличие на придружаващи гърлобола симптоми като болезнени, червени лъскави язви в устната кухина, несърбящ обрив (надигнати или на нивото на кожата червени петна), главно по дланите на ръцете, стъпалата на краката и по-рядко по гениталиите, фебрилитет, загуба на апетит, раздразнителност, то най-вероятно става дума за инфекция с коксаки вирус, известна като синдром ръка-крак-уста или ентеровирусен везикуларен стоматит с екзантема, изключително заразна инфекция, срещана често сред детските колективи на ясли и градини.

При наличие на възпалено гърло в комбинация с болезнени, сивкавобели на цвят, лъскави язви в устната кухина, внезапно повишение на температурата, болезнено подуване на лимфните възли, загуба на апетит, повръщане и диария при част от случаите, то вероятно се касае за херпангина, често срещано и с висока контагиозност заболяване сред малките деца.

Възпаленото гърло в съчетание с висока температура, безсъние и често събуждане през нощта, раздразнение, цялостен дискомфорт и общо неразположение, силна болка при преглъщане (кърмачетата отказват да сучат), загуба на апетит, гадене, оскъден червеникав обрив по туловището, ръцете и краката, подути лимфни жлези в областта на шията, то най-вероятно се касае за стрептококова инфекция (стрептококов тонзилит, стрептококов фарингит, скарлатина). Често наблюдавана клинична триада при скарлатината е наличието на фебрилитет, изразена болезненост в гърлото и повръщане, а обривните единици са налице средно 24 часа след тези начални прояви.

При възпалено гърло, фебрилитет, затруднено и слабо болезнено преглъщане, зачервено гърло, подути тонзили (сливици), подути лимфни възли в областта на долната челюст или шията, дрезгав глас, то вероятната причина е тонзилит, често срещано състояние в детска възраст, причинено от бактерии или вируси.

Наличието на хронични, продължаващи повече от две седмици болки в гърлото, назална обструкция, кихане, кашляне, зачервяване на очите и повишено сълзене, говори за алергична реакция.

Причини за възпалено гърло при деца

Какво е лечението при възпалено гърло в детска възраст?

Терапията най-общо се подразделя на симптоматична (облекчаваща признаците на заболяването) и етиологична (насочена срещу конкретния причинител, когато той е известен).

В масовия случай терапевтичният подход включва прилагане на симптоматични средства, като се комбинират конвенционални и алтернативни методи на лечение и само при определени състояния е необходима така наречената тежка артилерия от антибиотици и химиотерапевтици.

При данни за вирусна инфекция, причинена от баналните респираторни вируси, както и при настинка се препоръчва облекчаване на проявите с помощта на средства от народната медицина.

Ментовите бонбони, медът и топлите напитки са чудесно средство за овладяване на болките в гърлото, като медът не се препоръчва при деца под 12 месечна възраст, а бонбоните не са за предпочитане при малки деца, под 5 години, поради риск от задавяне.

За цялостно подобрение на общото състояние на детето се препоръчва прием на достатъчно течности (за намаляване на риска от дехидратация), всеизвестната и всепризната за средство номер едно при настинка пилешка супа и почивка на легло в тиха и спокойна среда.

При наличие на повишена телесна температура може да използвате парацетамол в подходяща за вашето дете доза (определя се според килограмите).

При болки в мускулите и ставите средство на избор е представителят на нестероидните противовъзпалителни средства ибупрофен.

Абсолютно противопоказано е приложението на аспирин и съдържащи аспирин комбинирани препарати при деца до 16 (дори 18) годишна възраст, поради риск от развитие на синдром на Reye.

Ако попитате бабите в най-близкото село (което и да е) за ефективен илач при възпалено и болезнено гърло, единодушно ще ви препоръчат компрес ракия. В действителност методът е ефективен, но не се препоръчва при малки деца (под 5 години), тъй като алкохолът може да доведе до раздразнение на детската нежна кожа.

Можете да съчетаете полезното с приятното и да развихрите въображението си в кухнята, приготвяйки домашни бонбони (желирани или твърди за смучене), като използвате мед, лимонов сок, джинджифил и други.

За справяне с досадните, слабо патогенни бактерии и вируси може да се доверите на действието на лук и чесън, които в допълнение повишават защитните сили на организма.

Природни средства при възпалено гърло

Ефективно средство при деца над 5-7 годишна възраст са гаргарите със солена вода или вода с разредена в нея сода бикарбонат. Методът води до бързо, безопасно и безболезнено справяне с неприятните усещания в гърлото, като употребата му при малки деца не се препоръчва поради невъзможността за правилното му изпълнение и риска от поглъщане на течността.

При наличие на кашлица болките в гърлото се усилват значително, поради което се препоръчва употреба на съответните медикаментозни средства. При суха, дразнеща кашлица (без експекторация) се препоръчват препарати, съдържащи бутамират или декстрометорфан, а при влажна кашлица (продуктивна кашлица, с наличие на експекторация) се препоръчват средства, съдържащи амброксол, бромхексин или ацетилцистеин, разбира се след консултация с лекар.

Подробна информация може да намерите на:

Употребата на антибиотични средства при грип, настинка или вирусна инфекция е необоснована. Антибиотиците са средства, ефективни срещу бактерии, не срещу вируси. Приложението им се съгласува със специалист, като се прилагат по схема и в определена доза.

При грип ефективни средства, приложени в първите 24 часа, са оселтамивир (под формата на сироп или капсули) и занамивир (прилага се инхалаторно). Препаратите са ефективни и при контакт на детето с болни от грип, с цел профилактика. Подробна информация може да намерите в раздел Лечения (Лечение на грип при деца).

Медикаментозна терапия

При първи сигнали за болки в гърлото се препоръчва да ограничите контактите на детето с други, възможни носители или заразени деца и възрастни и да подсилите имунната му система, като за целта може да използвате натурални, природни средства от градината (пресни плодове и зеленчуци) или под формата на хранителни добавки (витамини за деца).

Наличието на леки прояви не е причина за бягане на дълги разстояния за норматив до аптеката. Излишното натоварване на детския организъм със синтетични средства затруднява допълнително неговите естествени защитни механизми.

Свободно продаваните в аптечната мрежа препарати срещу настинка не са подходящи за детска възраст, тъй като обикновено представляват комбинация от няколко активни съставки в сравнително висока концентрация. При възможност и необходимост се препоръчва употребата на монопрепарат (например чист парацетамол, вместо комбиниран с антихистамини или аналгетици) за предпазване от излишно претоварване на крехкия детски организъм.

При наличие на тежко общо състояние на детето (силна болка, висока температура, неспирен плач, затруднено дишане или преглъщане, вратна ригидност) се препоръчва да не отлагате посещението при лекаря, тъй като е възможно да се касае за нещо по-сериозно от обикновена настинка.

След съответните изследвания и физикален преглед, лекарят ще прецени вида на терапевтичната схема, като при данни за стрептококова инфекция се налага включване на антибиотици. Използват се обикновено представители на голямата група на бета лактамите и по-конкретно пеницилините.

Амоксицилин, ампицилин, бензилпеницилин се прилагат по схема (два до четири пъти дневно за период от десет дни) под формата на капсули, таблетки, сироп или инжекционно (при тежки форми). В случай на свръхчувствителност спрямо медикаментите от тази група, се прилагат алтернативно препарати от групата на макролидите.

Не се препоръчва преждевременно прекратяване на употребата им (противно на съветите на вашия лекар) поради подобрение на състоянието и по съвет на приятелка.

В най-добрия случай се препоръчва провеждане на изследване за стрептококи, бърз тест за стрептококи или тест за титър на антистрептолизин 0 и назначаване на антибиотик след положителен резултат.

Преждевременното стартиране на антибиотична терапия (особено при липса на бактериална инфекция) е по-скоро вредно, отколкото полезно. Проучвания в областта показват липса на по-висок ефект при ранно започване на антибиотичната терапия в сравнение със започване след няколко дни от началото на проявите. Противно на типичната първосигнална реакция на по-младите и притеснителни родители, които са готови още при наличие на лека болка в гърлото (без друга симптоматика) да се снабдят с някакъв (какъвто и да е) антибиотик, вярвайки безусловно в идеята, че антибиотиците лекуват всичко.

Главоломното и често безразсъдно (и крайно ненужно) претоварване на детския организъм с антибиотици е причина от една страна за развитието на антибиотична резистентност (липса на ефект от прилаганите антибиотици при развитие на последваща инфекция, независимо лека или тежка) и от друга страна води до натрупване с времето на нежеланите ефекти (затруднява се дейността на бъбреците, черния дроб, понижава се естествената имунологична резистентност).

Поради тази причина в редица страни се препоръчва предписване на антибиотик само по строги показания, след доказване на съответния бактериален причинител.

Прекалена употреба на антибиотици

Възможни усложнения на възпалено гърло при деца

При доказана стрептококова инфекция, особено при наличие на скарлатина, е необходимо наблюдение на състоянието на детето, провеждане на съответното етиологично (с антибиотици) и симптоматично (лекарства за понижаване на температурата, аналгетици при нужда, адекватна хидратация) лечение, с цел намаляване на риска от развитие на ранни усложнения, каквито са например отит, мастоидит, флегмон в областта на гърлото, лимфонодулит и други, както и късни усложнения, като скарлатинозен остър миокардит, остър гломерулонефрит, засягане на ставите.

Интересни клинични проучвания в областта, проведени през последните пет години, показват липсата на връзка между развитието на острия гломерулонефрит и своевременната терапия. Усложнението се наблюдава изключително рядко, но може да настъпи и въпреки проведената на време терапия.

Най-често срещаните усложнения при възпаленото гърло в детска възраст са прогресията на инфекцията и засягане на горните и долните дихателни пътища, с развитие на фарингит, бронхит, бронхиолит, пневмония.

За развитието на тези усложнения благоприятстват редица фактори, като общото здравословно състояние на детето, наличие на понижена активност на имунната система (поради подлежащо заболяване или скорошна антибиотична терапия), продължителното неглижиране на състоянието, неправилният терапевтичен подход, развитието на вторична бактериална инфекция и други.

Избор на подходяща терапия за предотвратяване на усложненията

Как да предпазим детето?

Заболяванията, засягащи горните дихателни пътища, се предават най-често по въздушен път, след вдишване на етиологичните агенти при кихане, кашляне или говор на болни и здрави заразоносители, както и по контактен механизъм, след пряк (например ръцете) или непряк (контаминирани предмети, играчки, повърхности) контакт с болни.

Най-добрата профилактика за намаляване на риска от развитие не само на възпалено гърло и свързаните с него усложнения, но и на куп други заболявания, е приучаването на детето на добра лична хигиена и хигиенни навици като цяло.

Редовното измиване на ръцете (поне 30 секунди, със сапун и топла вода, като се набляга в областта между пръстите и около ноктите) значително намалява детската заболеваемост. Любимото на много малки деца лапане и смучене на пръстите, бъркане в носа и очите също е рисков фактор за заразяване с безобидни и не чак толкова безобидни инфекциозни агенти.

Необходимо е ограничаване на контактите с болни деца и възрастни, което понякога може да се окаже трудна задача, тъй като много от работещите и крайно заети майки въпреки очевидните признаци на инфекция водят децата си на детска градина (или училище) и по този начин създават риска както за своето (влошаване на състоянието, развитие на вторична инфекция), така и за останалите деца (реален риск от разпространение на инфекцията и дори възникване на епидемичен взрив и заразяване на голям процент от децата).

Друг ефективен метод за предпазване на детето от развитието на инфекции е повишаването на активността на имунната му система с помощта на подходящ хранителен режим (достатъчно пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо) и при възможност добавяне към менюто на така наречените естествени антибиотици, каквито са лук, чесън, мед и други.

Препоръчва се прекарване на достатъчно време на открито (за набавяне на необходимите количества витамин D, мощен имуностимулатор) и замяна на играта пред компютъра с играта в парка.

Полезни съвети

Полезни съвети:

  • при оплакване от болки в гърлото от страна на детето, проверете за наличието на други симптоми (висока температура, задух, обрив, подути лимфни възли, диария)
  • при липсата на придружаващи симптоми, вземете мерки за симптоматично облекчаване на състоянието с някои от многото изпитани с времето народни рецепти при възпалено гърло
  • при наличие на висока температура, затруднено дишане, повръщане, диария, обрив, потърсете медицинска помощ възможно най-бързо
  • при запазено общо състояние на детето, но наличие на висока температура и изразени болки в гърлото, потърсете вашия лекар за съвет
  • не предприемайте лечение с антибиотици без предварителна консултация с лекар

В повечето случаи възпаленото гърло се явява безобиден симптом на сезонна инфекция, но поради риска от развитие на усложнения (особено в ранна детска възраст) не се препоръчва неглижиране на симптоматиката.

Своевременната консултация със специалист и адекватният индивидуален терапевтичен подход са гаранция за безаварийно справяне с болестта.


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.7, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на възпалено гърло при деца

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mayoclinic.org
https://www.babycenter.com
http://kidshealth.org
https://www.healthychildren.org
http://www.parents.com
https://www.askdrsears.com
http://www.nhs.uk
http://www.uptodate.com
http://www.webmd.com
http://www.aboutkidshealth.ca
https://www.kidshealth.org
http://www.whattoexpect.com
http://emedicine.medscape.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияБотаникаКлинични пътекиИсторияНовиниИзследванияЛайфстайлПатологияСнимкиНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиВидеоТестовеНаучни публикацииМикробиологияЗаболявания (МКБ)СпециалистиСпортПсихологияФизиологияЗаведенияИнтервютаГеографияАнкетиДиетиЛичностиНаправления в медицинатаРецептиОбразование