Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Остри инфекции на горните дихателни пътища Остър фарингит Стрептококов фарингит

Стрептококов фарингит МКБ J02.0

Стрептококов фарингит МКБ J02.0 - изображение

Стрептококов фарингит представлява възпалително заболяване на фаринкса причинено от стрептококи.

Отнася се преди всичко за хемолитични стрептококи, по-рядко за нехемолитични стрептококи или пневмококи.

Стрептококовият фарингит се развива по-често при студено и влажно време, предимно при лица с отслабена имунна система. Може да се срещне в епидемична форма при ученици и други големи колективи. Може да се причини от локална травма при операция, приемане на топли течности или корозивни субстанции, а също и след одраскване от чуждо тяло.

Заболяването протича с болки в гърлото, особено при преглъщане. Наблюдава се уголемяване и болезненост в шийните лимфни възли, повишаване на температурата, оток на мекото небце и букалните области. При тежките форми се наблюдава и оток на мекото небце и увулата, мукопурулентен ексудат, висок фебрилитет и отпадналост.

Усложненията са чести, особено при децата. Те включват среден отит и едем на субхордалното пространство. Могат да се засегнат и меките тъкани в субмандибуларната област. Преди антибиотичната ера сравнително често са наблюдавани септицемия, плеврит, перикардит, нефрит и менингит.

В повечето от случаите, подобрението при леките форми настъпва за 3-7 дни с почивка, лечение с антипиретици и повече течности. При по-тежките случаи на стрептококов фарингит обаче, са необходими антибиотици.

4.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Стрептококов фарингит МКБ J02.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Стрептококов фарингит МКБ J02.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Стрептококов фарингит МКБ J02.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)МикробиологияЛюбопитноНовиниСнимкиАлт. медицинаИзследванияЛечения