Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система

Болести на дихателната система МКБ J00-J99

Болести на дихателната система МКБ J00-J99 - изображение

Дихателната система се състои от горни и долни дихателни пътища. Повече информация за анатомията на дихателната система може да откриете на следния линк:

Анатомия на дихателната система.

Горните дихателни пътища имат проводна функция, т.е. в тях не се осъществява газообмен, а поетият въздух се провежда до долните дихателни пътища. В долните дихателни пътища се осъществява преминаването на кислорода от дихателните пътища към капилярите, през които кислородът навлиза в кръвта, за да достигне до тъканите, където кислородът е от основно значение за поддържане на всички жизнени процеси в организма. Същевременно в долните дихателни пътища се извършва отстраняването на въглеродния диоксид от кръвта. Повече информация за функцията на дихателната система може да намерите на следния линк:

Физиология на дихателната система.

Патологичните изменения в анатомията и физиологията на бронхо-белодробната система предизвикват развитието на болести на дихателната система. В зависимост от патогенезата и етиологията болестите на дихателната система могат да бъдат класифицирани по следния начин:

3.2, 6 гласа

ВИДОВЕ Болести на дихателната система МКБ J00-J99

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО