Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Дразнене в гърлото

Дразнене в гърлото

Дразнене в гърлото: възпалителен процес, който се характеризира с болка и усещане за драскане в гърлото, обострящи се при преглъщане. Дразненето в гърлото често е придружено и от други симптоми, като повишена температура, подути лимфни възли, грипоподобни симптоми, зачервяване на лигавицата, чувството на топлина и сухота в гърлото, кашляне, кихане, отпадналост, болки в мускулите, увеличени сливици, увеличени далак и черен дроб, увеличени лимфни възли на шията и подмишниците.

Дразненето в гърлото може да се дължи на:

  • Инфекциозни и паразитни болести - вируси (мононуклеоза, инфлуенца), бактериални инфекции (стрептококи), орална кандидоза, СПИН, дифтерия, коклюш, паротит, херпес симплекс, херпес зостер, рубеола, скарлатина, хламидия, сифилис, морбили, варицела, гонорея.
  • Болести на дихателната система - тонзилит, алергичен ринит, хроничен синузит, ларингит, круп.
  • Болести на храносмилателната система - гастроезофагеална рефлуксна болест.
  • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - синдром на Сьогрен (Sjogren's syndrome).
  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - алергична реакция, травма.
  • Новообразувания - рак на гърлото.
  • Други - дишане през устата на студен въздух, тютюнопушене, след прием на антибиотици.

Диагнозата се поставя на база анамнеза, клинични признаци и физически преглед. Тя може да включва пълна кръвна картина, алергични тестове (ако се подозира алергия) и извършване на различни тестове, за да се подпомогне диагностицирането на други потенциални заболявания. В зависимост от предполагаемата причини тестовете могат да включват допълнителни кръвни тестове, биопсия, образни изследвания, рентгенография, ядрено-магнитен резонанс и други. Лечението е насочено към отстраняване на основната причина.

3.5, 13 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (17)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Дразнене в гърлото

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА