Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Коклюш

Коклюш МКБ A37

Коклюш МКБ A37 - изображение

Коклюш, наричан още магарешка кашлица, е силно заразно инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от рода Bordetella.

Източник на инфекцията е болният човек, особено в началото на болестта, а отделянето на бактерии може да продължи повече от един месец. Голяма роля за разпространението на инфекцията имат и носителите при безсимптомната форма.

Коклюшът се предава по въздушно-капков механизъм. Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишната възраст. В последните години заболяват неимунизирани деца и млади хора след 30 годишна възраст с намален имунитет. Заболяването протича спорадично и рядко с малки епидемични взривове. Наблюдава се пролетно-лятна сезонност. След преболедуване остава траен имунитет, т.е. повторно заболяване не е възможно.

Клинично болестта се проявява със симптоми от страна на горните дихателните пътищата. Най-характерният симптом е пристъпната кашлица. Характеризира се със серия от кратки, непрекъснати закашляния до изчерпване на въздуха, последвани от дълбоко, шумно, свиркащо вдишване и последващи нови пристъпи.

В рубриката коклюш са разгледани:

Коклюш, предизвикан от Bordetella pertussis

Коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis

Коклюш, предизвикан от друга уточнена Bordetella

Коклюш, неуточнен

  3.4, 7 гласа

  ВИДОВЕ Коклюш МКБ A37

  СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Коклюш МКБ A37

  ВСИЧКИ

  ЛЕЧЕНИЕ НА Коклюш МКБ A37

  ВСИЧКИ

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

  КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

  ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

  Клинични пътеки