Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Коклюш Коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis

Коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis МКБ A37.1

Коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis МКБ A37.1 - изображение

Коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от Bordetella parapertussis, характеризира се с катарални промени на ларинкса, трахеята и бронхите и протича с пароксизмални кашлични пристъпи.

Bordetella parapertussis представлява Грам-отрицателен кокобактерий с много малки размери, притежава капсула с антигенни свойства. От заболяването боледуват само хората.

Паракоклюшът се предава по въздушно-капков път. Заболяването има повсеместно разпространение и е в известна зависимост от провежданата ваксинация в ранна детска възраст.

Коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis има инкубационен период между 7 и 15 дни.

Измененията в организма и клиничните прояви се дължат на ендотоксина, който действа върху съдовете, нервите и белодробната тъкан. Среща се при възрастни и деца и протича в по-лека форма (атипично протичане) с безпристъпна кашлица - леки покашляния няколко пъти на денонощие или дори безсимптомно. При коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis липсват катарални явления. Общото състояние не се засяга. Заболяването трае кратко и не води до усложнения.

Физикалната находка от страна на белите дробове най-често е нормална. При извършване на рентгенов преглед не се установяват особености.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничното протичане, бактериологичните и серологичните изследвания.

Диференциална диагноза се прави с остър респираторен катар, грип, ларинготрахеит.

Лечението на коклюш, предизвикан от Bordetella parapertussis при леките случаи се провежда в домашна обстановка, а при тежките в болница. Прилагат се антибиотици.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО