Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Ветрогон, Биволски трън

Ветрогон, Биволски трън

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Ветрогон, Биволски трън - изображение

Ветрогон (Eryngium campestre) е многогодишно бодливо тревисто растение, което е представител на семейство Сенникоцветни (Umbelliferae).  Може да бъде срещнато и под наименованията биволски трън, вирогон, вихрогон, кошкондурмазъ.

Устройство на ветрогон

ветрогонКоренът е вретеновиден, дълъг и прониква дълбоко в почвата. Стъблата са изправени, още от основата си те са силно разклонени. Височината им достига до 60 сантиметра. Листата са кожести с къси дръжки. Стъблените листа са просто устроени, назъбени и бодливи те обхващат стъблото от всички страни. Цветовете са с белезникави венчелистчета, събрани в  сбити главички, които при основата си са с назъбени листчета. Прицветниците са разположени между цветовете и са ланцетно-шиловидни. Плодът на ветрогона е елипсовиден. Цялото растение притежава синьозелен цвят и е с кълбовидна форма. Цъфтежът е през юли-август.

Разпространение на ветрогон

ветрогон разпространениеСредна Европа, Източното Средиземноморие, Балканският полуостров и Мала Азия. У нас се среща по сухи и тревисти места, пасища и храсталаци на надморска височина около 900 метра. Растението не е претенциозно към вида на почвите. Биволският трън често е считан за плевел.

Използваема част на ветрогон

Употребват се главно корените на растението, по-рядко надземната му част.

Химичен състав на ветрогон

В химичният състав на ветрогона влизат малки количества етерично масло и дъбилни вещества, сапонини, алкалоиди, танини, витамин C, розмаринова, хлорогенова, ябълчна, малонова и оксалова киселина.

Лечебни свойства и приложение на ветрогон

биволски трънБилката е била използвана в миналото като средство за подобряване състояния като възпалителни нарушения, зъбобол, зъбен кариес и пародонтит. Противовъзпалителните свойства на ветрогона се обуславят от наличието на стероли в химичният му състав. В съвременната лекарствена промишленост се употребяват екстракти от билката за производство на разнообразни медикаменти за лечение на различни състояния като възпаления на пикочните и дихателните пътища. В някой държави билката се използва като неконвенционално средство за лечение на кожни проблеми. Биволският трън е силен диуретик и е много често прилагано средство при възпалителни заболявания на отделителната система.

Корените на биволският трън притежават спазмолитично действие, стимулират експекторацията (отхрачването) и облекчават мъчителната кашлица.

Лечебни свойства на ветрогон:

 • диуретично;
 • противовъзпалително;
 • отхрачващо;
 • спазмолитично;
 • литотриптично (подпомага разграждането на камъни в бъбреците);
 • подпомага поддържането на хормоналния баланс.

Заболявания и състояния, при които се прилага ветрогон:

 • възпаления на пикочо-половата система;
 • магарешка кашлица;
 • затруднения в уринирането;
 • полова слабост;
 • хемороиди;
 • възпаление на очите (конюнктивит).

Начин на употреба:

биволски трън

Като диуретично средство, билката се приема във вид на пресен сок от корена й или под формата на запарка:

 • запарка - 2-3 чаени лъжици ситно нарязан сух корен се заливат с една чаена чаша вряла вода. След като изстине течността се прецежда. Консумира се веднъж дневно.

 

Внимание!

Няма достътчно доказателства за странични ефекти, причинени от ветрогон. Не консумирайте билката, ако сте бременна или кърмите. Противопоказна е употребата на биволски трън от лица, алергични към копър, целина и други растения от семейство Сенникоцветни. Винаги се консултирайте с  лекар или фармацевт преди употребата на билката с лечебна цел!

Още по темата:

3.6, 17 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/
https://herbpathy.com/
https://findmeacure.com/
http://www.missouribotanicalgarden.org/
www.wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлЛеченияХранене при...МикробиологияИсторияСнимкиНовиниСоциални грижиХрани и ястияВидеоПрезентацииЗдравни проблемиИнтервютаПатологияЗаболявания (МКБ)ИзследванияСпортПсихологияФизиологияКлинични пътеки