Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Ericaceae (Пиренови) Див розмарин, Лабрадор чай, Блатен чай

Див розмарин, Лабрадор чай, Блатен чай

Сем. Ericaceae (Пиренови)

Див розмарин, Лабрадор чай, Блатен чай - изображение

Див розмарин, Лабрадор чай, Блатен чай (Rhododendron tomentosum) представлява цъфтящо растение от семейство Пиренови (Ericaceaе). Лабрадор чаят дължи името си на блатата на Гренландия и Лабрадор, където расте в изобилие.

Устройство на див розмарин

блатен чай цвят

 

Растението представлява нисък храст, обикновено растящ до 50 см на височина, с вечнозелени листа - 12-50 мм дълги и 2-12 мм широки. Цветовете са малки, с пет бели венчелистчета групирани в съцветия с диаметър 3-5 см. Те излъчват силна миризма, с която привличат пчелите.Разпространение на лабрадор чай

Храстът расте в северните ширини на Гренландия, Канада, Аляска, по-северните части на Европа, Северна Корея, Китай и Япония.

Използваема част на див розмарин

Употребяват се всички части на растението.

Химичен състав на блатен чай

Всички части на растението съдържат отровни терпени, които влияят върху централната нервна система. Други вещества в билката са танинова киселина, арбутин, смола и минерални соли. В етеричното масло от семената са открити палустрол и ледол. Листата на билката съдържат етерични масла, валерианова киселина и други летливи киселини.

Лечебни свойства и приложение на блатен чай

Лабрадорският чай е растение използвано от хората от векове. Още през 1656 г. то започва да се култивира с медицинска цел от Джон Традескант (Tradescant).

Свойства на блатен чай:

 • диуретично;
 • отхрачващо;
 • антиревматично;
 • лактогонно;
 • повлияващо маточните контракции.

Някои състояния и заболявания, при които се използва блатен чай:

 • мускулни и ставни болки;
 • коклюш;
 • бронхит;
 • настинка;
 • кашлица;
 • задържане на течности;
 • белодробни заболявания.

Лабрадор чай в кошница

Билката се използва за стимулиране отделянето на кърма. Тя предизвиква изпотяване и увеличаване на диурезата, което помага за изхвърляне на излишната вода от организма.

Специалистите по хомеопатия смятат, че дивият розмарин помага в лечението на рани, които са причинени от остри предмети или ухапвания.

 

 

Интересни факти:

В Средновековието в Швеция са използвали листата от чая при варенето на бира, с цел тя да действа по-опияняващо. Благодарение на силния аромат, лабрадорският чай е използван за прогонване на външни паразити от селскостопанските животни.

Флорална декорация:

Блатният чай се използва в озеленяването като жив плет и солитер.

Взаимодействия на блатен чай с лекарства:

Трябва да се избягва употребата на див розмарин с успокоителни медикаменти като клоназепам, лоразепам, фенобарбитал, золпидем!

Преди планова операция трябва да се спре употребата на лабрадор чай, защото може да усили действието на използваните анестетици, като в резултат на това да доведе до засилване ефектите на анестезията!

Важно!

Лабрадор чаят не е безопасна билка, когато се приема в големи количества. Това може да доведе до дразнение на стомаха и червата, увреждане на бъбреците, парализа и други сериозни странични ефекти!

Бременни и кърмещи жени не трябва да използват блатния чай.

Дивият розмарин не трябва да се употребява при гастрит, възпалителни заболявания на червата, бъбречни заболявания и инфекции на пикочния мехур!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлЗдравни проблемиАлт. медицинаСнимкиХранене при...ИсторияМикробиологияЛеченияНовиниСоциални грижиПатологияИзследванияСпециалистиСпортВидеоПрезентацииИнтервюта