Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Droseraceae Росянка

Росянка

Сем. Droseraceae

Росянка - изображение

Росянка (Drosera rotundifolia) представлява дребно, тревисто, многогодишно, насекомоядно растение, което спада към семейство Росянкови (Droseraceae). Други имена, с които се нарича са звездички, слънчева росица, кръглолистна росянка, едролистна росянка, мухоловка.

Устройство на мухоловка

росянка

 

 

Коренът на росянката е с вретевовидна форма и множество нежни коренчета. Притежава тънко, безлистно, цветоносно, червеникаво стъбло, с височина от 5-25 сантиметра. Има приземна листна розетка. Листата са кръгли, кафявозелени, стоящи на дълги дръжки. Горната им повърхност е покрита с червеникави власинки или така наречените жлезисти израстъци.

 

 

росянка с насекомо

 

Те секретират лепкави вещества, стоящи като капки от роса по листа, с които растението задържа попадналите върху себе си дребни насекоми. В момента, когато насекомото кацне на листата, власинките се извиват към него и го обливат с лепкав секрет. С помощта на ферменти слънчевата росица го смила.

 

 

цветове на росянкаЦветовете на мухоловката са с бял или розов цвят, събрани на върха на стъблото в съцветие във формата на грозд. В едно съцветно гнездо те наброяват от 5 до 10. Венчето им е петлистно, а чашката е петделна. Цъфтят от юни до август.

Плодът представлява продълговата многосеменна кутийка, която се разпуква на три шева. Съдържащите се в нея семенца са светло кафяви, тънки и заострени.

 

Разпространение на звездички

разпространение на росянкаСреща се в цяла Европа - британските острови, по-голямата част от Франция, държавите от Бенелюкс, Германия, Дания, Швейцария, Чехия, Полша, Беларус, балтийските страни, Швеция и Финландия, както и северните части на Португалия, Испания, Румъния, в Исландия и южните райони на Норвегия и Гренландия. В Австрия и Унгария то е рядкост. Расте и в Сибир, Япония, в някои части на Турция, в Кавказкия регион, полуостров Камчатка и южните части на Корея, Северна Америка - Канада, Южна Аляска, Северозападната част на Тихия океан и на юг до Грузия и Луизиана. Корея, Япония и Нова Гвинея. У нас се среща рядко, предимно по мочурливии заблатени райони, по ливади, по бедни на хранителни вещества почви и на места където има много мъхове, главно из Родопите, Рила, Стара планина. Вирее при надморска височина до 2000 метра.

Използваема част на едролистна росянка

Използва се надземната част на растението, която се бере по време на цъфтеж, от месец юни до септември.

Химичен състав на мухоловка

листо на росянка

Билката съдържа следните вещества:

 • нафтохиноните дрозерон и плумбагон. В разреждане 1 : 50 000 прумбагинът подтиска растежа на някои патогенни гъби и бактерии и особено силно на възбудителя на коклюша.;
 • антоцианови пигменти;
 • органични киселини (аскорбинова, лимонена, бензоена, малонова, галова);
 • флавоноиди;
 • ензими;
 • танини;
 • калиеви и калциеви соли;
 • восък;
 • ви­тамин С.

Лечебни свойства и приложение на росянка

Росянката има:

 • омекчаващо;
 • отхрачващо и спазмолитично действие - облекчава кашлицата и улеснява изхвърлянето на секрета при възпаление на дихателните пътища;
 • антибактериално.

Намира приложение при:

 • бронхити;
 • магарешка кашлица;
 • бронхиална астма;
 • коклюш;
 • настинки, съпроводени с кашлица;
 • фарингит.

Фармакологични изследвания на росянката

капки на росянкаЧрез експерименти учени са установили, че с увеличаване количеството на хранителни вещества в почвата значително намаляват инвестициите на растенията в хищничеството. В едно скорошно проучване изследователи показали подобни резултати при добавяне на азот към природните популации на месоядните растения. Те предполагат, че месоядните растения могат да пренасочат разпределението на ресурсите си от поглъщането на хранителни вещества чрез хищничество до усвояването на хранителни вещества чрез корените си, когато се подобри състоянието на хранителните вещества в почвата. Това води до по-нискостепенно използване на хищничеството и повече  хранене от почвата.

Интересното е, че след редица опити и анализи се е доказало, че добавянето на хранителни вещества към почвената среда, изглежда не повлиява значително растежа или репродукцията на растенията.

Настоящото експериментално изследване предполага, че този месояден растителен вид е в състояние да отговори на увеличаването на наличността на неорганични хранителни вещества в растежната среда чрез намаляване на инвестициите в хищничеството.

Начин на употреба:

растение росянка

 • запарка - в половин литър вода се запарва 1 супена лъжица от билката. Оставя се да престои един час и се прецежда. Приема се по 1 чаша три пъти на ден. Може да се подслади.;
 • запарка- билакта се стрива, взема се една супена лъжица от нея и се залива с 400 грама вряща вода. Накисва се два часа. Така приготвената теченост се приема всеки ден, преди хранене - сутрин, обед, вечер.;
 • външно - билката се счуква и се налага при мазоли и брадавици.

Росянката намира приложение и в пивоварната про­мишленост.

Интересно за мухоловката

росянкаТя се храни с насекоми, които са привлечени от капките лепливо вещество, които се намират на върха на листата, също така и от яркия им цвят. Тези капки съдържат захарно вещество, на което се дължи и лепкавостта на листната маса. Росянката е развила този начин на изхранване, поради бедните на хранителни вещества почви, които обитава, както и заради високата им киселинност, която пък е причина за липсата на достатъчно хранителни вещестра е нея. Растението използва ензими за резорбцията на насекомите, чрез които извличат амоняк (протеини) и други хранителни вещества от телата им. Амонякът замества азота, който другите растения абсорбират от почвата.

Внимание!

Необходимо е да се внимава при използване на растението, тъй като е токсично прието в големи дози.

3.7, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Drosera_rotundifolia
http://eol.org/pages/593301/details
https://gobotany.newenglandwild.org/species/drosera/rotundifolia/
https://link.springer.com/article/10.1023/A:1007627509824
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1469-8137.2003.00816.x/full

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...МикробиологияИсторияСнимкиЛеченияСоциални грижиПатологияИзследванияСпециалистиПрезентацииВидеоНовиниИнтервюта