Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Лечение на ечемик с домашни средства

Лечение на ечемик с домашни средства

Лечение на ечемик с домашни средства - изображение

Ечемикът (Hordeolum) включва остро, локализирано подуване на клепача в областта на клепачния ръб или в основата. В действителност, представлява малка киста, изпълнена с гной (абсцес) и най-често се причинява от бактериално възпаление (стафилококова инфекция) на мастните жлези, намиращи се в клепача. Фактори, като лоша хигиена, стрес и хормонални промени, могат да имат отношение към проблема. Обикновено ечемикът е видим в областта на клепачния ръб, но понякога може да се образува в по-дълбоките тъкани на клепача. Най-често е безвреден и рядко повлиява функцията на окото. Може да се появи във всяка възраст и има склонност към периодично повторение.

Видове ечемик на окото

Външният ечемик (Hordeolum externum) се предизвиква от запушване или инфекция на космените фоликули на миглите и прилежащите им жлези - жлезите на Цайс и Мол (gland of Zeis, Moll's gland). Първоначално се проявява като малка точка, възникваща в непосредствена близост до миглите и постепенно се превръща в червено, болезнено подуване, което се задържа няколко дни. Външният ечемик може да бъде свързан с блефарит. Отокът при външен ечемик се локализира в областта на клепачния ръб, като може да предизвика усещане за чуждо тяло. Постепенно се формира малка жълтеникава пустула в основата на миглите, около която се наблюдава зачервяване, уплътнение и дифузен оток. В рамките на 2-4 дни пустулата се отваря, натрупалата се гной изтича и настъпва облекчение на болката.

Вътрешният ечемик (Hordeolum internum) се среща по-рядко и се дължи на възпаление на по-дълбоко разположените Мейбомни жлези. Също предизвиква зачервяване и болезнено подуване на клепача, но гнойната колекция е разположена от вътрешната страна на клепача, което е свързано с по-силна болка и по-обширен оток. По-късно може да се формира абсцес. Спонтанното отваряне е рядкост, но когато това се случи, обикновено е от страната на конюнктивната страна на клепача и по-рядко към кожата. Често настъпва рецидив.

Често вътрешният ечемик се бърка с халацион (Chalazion) – неинфекциозно запушване на изходните канали на Мейбомните жлези, водещо до вторично грануломатозно възпаление. Мейбомните жлези са по-дълбоко разположени мастни жлези, чиито секрет пречи на изпарението на слъзния филм и предпазва роговицата от изсъхване. И при халациона, и при ечемика, първоначално настъпва хиперемия, оток и болка в клепача. При халацион, първоначално отокът е по-обширен и може да доведе дори до затваряне на окото. След 1-2 дни подуването намалява и се концентрира в основата на клепача, а болката намалява. Обикновено, халационът се абсорбира спонтанно за 2 до 8 седмици, като рядко, може да продължи и по-дълго.

Повече за същността на заболяването може да откриете в Хордеолум и халацион МКБ H00.

Ечемикът отзвучава от само себе си обикновено за седмица или две. Въпреки това, съществуват някои лесни и достъпни средства, които може да ускорят процеса на оздравяване и да облекчат болката и дискомфорта. Въпреки че, съществуват редица медицински средства за лечение на ечемик на окото, винаги може да опитате първоначално с някои домашни лекове. Сред най-ефективните са:

Вода

Една от особено важните стъпки в терапията на ечемик на окото е да поддържате очите чисти. Измивайте очите си поне 4-5 пъти дневно с чиста вода. Това ще намали нарастването на инфекцията и ще подпомогне лечението.

Топъл компрес

Прилагането на топъл компрес върху засегнатото място на клепача е едно от най-лесните и ефективни средства. Топлината увеличава кръвната циркулация и ускорява отпушването и оттичането на гнойната колекция. Освен това, ще намали симптомите като болка и подуване.
Вземете чиста кърпа и я накиснете в топла вода. Изстискайте излишната вода и наложете кърпата върху засегнатото око в продължение на 5 минути. Повтаряйте 4-5 пъти на ден, докато не настъпи отваряне на ечемика. Избършете отделената гной с помощта на чиста кърпа или памучен тампон, като избърсвате в посока отвътре-навън. Прилагайте топлия компрес докато изтичането на гной напълно спре.

Бебешки шампоан

За целта, може да използвате бебешки шампоан. В чаша топла вода изсипете няколко капки мек, непредизвикващ сълзи, бебешки шампоан и разбъркайте добре. Затворете хубаво окото и с помощта на памучен тампон или клечка за уши леко почистете основата на миглите (в посока от вътре-навън). Изплакнете с топла вода.

Ако сте под душа, може директно да измиете клепачите с бебешкия шампоан или сапун. Независимо от избрания метод, механичното триене е факторът, който отстранява излишните клетъчни остатъци от клепачите. Важно е да избягвате контакт на клепача с козметика, мръсни кърпи и замърсени ръце.

Яйчен белтък

Поставете белтъка от едно яйце в памучен плат, завийте го добре, така че, да не изтече и наложете върху засегнатия клепач.

Хляб и мляко

Вземете една филийка чист, пресен хляб, напоете я с топло прясно мляко и го поставете върху засегнатото око. Това ще ускори спукването на ечемика и отстраняване на гнойното съдържание. Отстранявайте гнойта внимателно, с помощта на чист памучен тампон или марля, като го движите в посока от вътрешния ъгъл на окото към външния, за да предотвратите разнасяне на инфекцията към други очни структури.

Потърсете лекар ако:

  • Подуването на клепача не отшумява в рамките на няколко седмици;
  • Отокът на клепача пречи на зрението Ви;
  • Усещате болка в очите;
  • Имате често повтарящ се ечемик.

Пакетче чай

Поставете пакетче чай в чаша вряща вода. Оставете да поври няколко минути, след което го извадете от чашата и оставете да се охлади. Билковият чай помага за отстраняване на гнойното съдържание и намалява инфекцията.

Зелен чай. Зеленият чай притежава естествени противовъзпалителни съставки, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Също така, таниновата киселина в него спомага за предотвратяване на допълнително инфектиране.

Лук и чесън

Може да поставите филийка лук върху засегнатото око (при плътно затворени клепачи), за да намалите болката и да ускорите оздравителния процес. Имайте предвид, че лука предизвиква парене на очите, но за сметка на това е много ефективно средство!

Чесънът е добре познато средство от природната медицина за борба с инфекции. Може да приложите пресен сок от чесън около района на заразата, като внимавате да не попадне сок в окото. Може да използвате клечка за уши за по-лесно нанасяне. Прилагайте 5-6 пъти на ден.

Магданоз

Вземете шипка магданоз и го поставете във вряща вода за около 10 минути. Оставете да се охлади, след което потопете чиста кърпа във водата. Изцедете и наложете върху окото, оставяйки така поне 15 минути. След отстраняване на компреса, останете още 10-15 минути и се отпуснете. Магданозът действа като мощно пречистващо средство за очите и спомага за бързото зарастване.

Алое вера

Алое вера може да помогне за намаляване на зачервяването, подуването и възпалението, както и за ускоряване на оздравителния процес.
Срежете листо от алое, отделете гела от него и втрийте от него върху засегнатия клепач. Оставете го 20 минути, след което изплакнете с хладка вода. Повтаряйте няколко пъти на ден, пет поредни дни.

 

 

Куркума

Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на куркумата може да помогне за бързо справяне с ечемика. Поставете 1 супена лъжица куркума на прах в 500 мл вода и варете, докато течността остане наполовина. Изчакайте да се охлади и прецедете през марля. Използвайте за измиване на окото 2-3 пъти дневно, в продължение на няколко поредни дни. Пиенето на чаша мляко с лъжица куркума всеки ден също допринася за ефективно намаляване на размера на ечемика и ускорява заздравяването.

Рициново масло

Рициновата киселина е мощен противовъзпалителен агент, което прави рициновото масло ефективно средство за намаляване на възпалението и болката.
Измийте засегнатото око с бебешки шампоан и топла вода. След това с помощта на памучен тампон нанесете рициново масло в мястото на подуване. Прилагайте 2 пъти на ден, няколко поредни дни.

 

Карамфилово масло

Прилагането на карамфилово масло върху ечемика може да помогне за намаляване на възпалението. Може да използвате клечка за уши, с която по-лесно да нанесете маслото точно върху ечемика.

Семена от кориандър

Семената от кориандър са традиционен домашен лек за ечемик, поради своите противовъзпалителни свойства. Те имат способността да намалят болката, отока и зачервяването.

Добавете 1 чаена лъжичка семена от кориандър в чаша вода и я оставете да заври. Отстранете от котлона и оставете да се охлади. Прецедете и след това използвайте течността за почистване на засегнатия район с помощта на памучен тампон. Прилагайте два-три пъти дневно, докато настъпи подобрение.

Гуава

Затоплете листа от Гуава и ги поставете в кърпа. Оформете като компрес и поставете върху засегнатото око. Алтернатива е да поставите 2-3 листа от гуава в чаша гореща вода, оставете да поври 5 минути. Изчакайте течността да достигне поносима температура и натопете кърпа в нея. Изстискайте излишната вода и поставете кърпата върху засегнатото око (дръжте го затворено).

 

Хидрастис

Екстракт от хидрастис корен, разреден с вода може да се използва като капки за очи при ечемик в окото. Прилагайте по няколко капки 2-3 пъти на ден.

Злато или метал

 

Това е старо средство за борба с ечемика, което включва натриване на ечемика със златен пръстен. При триенето може да оказвате съвсем лек натиск.
Алтернативен вариант е използването на монета. Предварително е нужно да я измиете хубаво с измивен препарат и да я подсушите с чиста кърпа. Задръжте я за известно време между дланите си, след което я поставете върху засегнатото око. Ще почувствате бързо облекчение.

 

 

 

Как да предотвратим появата на ечемик?

  • Ако ечемикът има склонност да се повтаря често, може би трябва да засилите грижата за хигиената на клепачите като редовно използвате почистващ продукт, който да отстрани излишните клетъчни остатъци и микроби.
  • Повтарящият се ечемик може да има връзка с хроничен проблем на кожата на лицето (често розацея). Само лекар-дерматолог може да потвърди наличието на розацея и да предпише най-ефективна медицинска терапия.
  • В някои случаи, появата на ечемик се предшества от повишена чувствителност в основата на няколко мигли. Прилагането на топъл компрес още в този етап може да ускори разнасянето на отока и да предотврати по-нататъшното блокиране на мастните жлези.
  • Винаги измивайте ръцете си, преди да докосвате очите си!
  • Използвайте качествена козметика и продукти за очи!
  • Не споделяйте козметиката си с други!

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлБотаникаНовиниПсихологияСпециалистиФизиологияНормативни актовеОрганизацииСпортИсторияАптекиПроизводителиЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛечения