Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malpighiales Сем. Euphorbiaceae (Млечкови) Рицин

Рицин

Сем. Euphorbiaceae (Млечкови)

Рицин - изображение

Рицин (Ricinus communis) представлява отровно, храстовидно растение, което принадлежи към семейство Млечкови (Euphorbiaceae). Известно е и с името "кърлеж", а в състава на лекарства като Erand Mool.

Описание:

Рицинът в тропическите ширини е многогодишно растение, но у нас, в умерените ширини, се отглежда като едногодишно. Стъблата на растенията се развиват високо и се разклоняват, като могат да достигнат 2 м. Листата са прикрепени за стеблото на дълги дръжки, много едри и длановидно нарязани. В начална възраст са антоцианово червени, а по-късно се появява наситено зелената багра. Покрити са с лек восъчен налеп. Дребните кремаво-бели цветове са събрани в красиви съцветия на върха на растенията.

Разпространен:

За негова родина се приема Източна Африка. У нас се среща предимно като декоративно и маслодайно растение.

Използваема част:

Използват се семената за получаване на тлъсто масло.

Химичен състав:

Семената съдържат около 50% неизсъхващо тлъсто масло, главна съставна част на което е глицеридът и рициноловата киселина. Освен тлъсто масло в семената се съдържат и белтъчни вещества, към които се отнася силно отровният растителен токсалбумин рицин. Във всички части на растението се съдържа и алкалоидът рицинин.

Приложение:

Маслото от рицин се използва в медицината като слабително, а в древността са го използвали и за осветление.

Внимание!

В семената се съдържат и отровни вещества, при поглъщането на които може да се стигне до отравяне.

Още по темата:

3.3, 15 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаИсторияЛюбопитноЛеченияСнимкиХранене при...НовиниОткритияРецептиЛайфстайлКлинични пътекиСпециалистиЕ-тата в хранитеАлтернативна медицинаДиетиПроизводители