Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Myrtales Сем. Myrtaceae (Миртови) Гуава

Гуава, Ябълкова гуава

Сем. Myrtaceae (Миртови)

Гуава, Ябълкова гуава - изображение

Гуава, Ябълкова гуава (Psidium guajava) е храстовидно растение, което е представител на семейство Миртови (Myrtaceae). Съществуват около 100 вида гуава, но най-разпространена е ябълковата.

Предполага се, че наименованието "гуава" произхожда от испански език. Така се нарича плода в страните, граничещи с западната част на Индийския океан и вероятно произлиза от испански или португалски език. В части от индийския субконтинент и Близкия изток гуава е назовавана като "амрод" - в превод "круша" на арабски и турски език. В Бангладеш това растение се нарича "payara".

Устройство на гуава

гуаваВисочината на дърветата достига от 3 до 4 метра. Плодът на гуавата е с големина от 4 до 12 сантиметра, като цветът варира в зависимост от вида. Плодовете на растението са крушообразни. Мога да бъдат обагрени в зелено, жълто или кафяво. Вътрешността им е изпълнена с белезникава плодова пулпа, в която се разполагат малки твърди семенца.

Този растителен вид представлява естествен хабитат за карибската плодова муха.

Разпространение на гуава

гуаваПредполага се, че гуава произхожда от Мексико или Централна Америка. В наши дни плодовете са много популярни в азиатските стани и САЩ. Разпространена е и в тропическа Америка и Карибския регион. Това растение е било прието като културно в субтропичните и тропичните райони в Азия и в южните части на САЩ - Тенеси, Северна Каролина и Хавай.
гуаваГуавата се култивира в още много тропически и субтропични страни. Най-разпространеният вид в търговската мрежа е ябълковата гуава.
Възрастните дървета на повечето видове гуава са сравнително издържливи и могат да оцелеят на температури до -40 градуса, за кратки периоди от време. По-младите растителни индивиди не са студоустойчиви и измръзват.
Гуава представлява интерес за домашните производители в субтропичните райони като един от малкото тропически плодове, който се отглеждат от семена и дават плодове още през втората година от живота си.

Индия е световен лидер в производството на гуава с 17,6 милиона тона годишно. Според Индийския национален борд за градинарство, гуава се нарежда на четвърто място сред плодовете на Индия, които са от голямо значение за търговията

Използваема част на гуава

Употребяват се главно плодовете, но приложение намират и листата на растението.

Химичен състав на гуава

плод ябълкова гуаваЛистата на гуава съдържат както каротеноиди, така и полифеноли като галокатехин и левкоцианидин. Тъй като някои от тези фитохимикали участват в изграждането на плодовата кора, цветът й се дължи на тях. Плодовете гуава с червено-оранжев цвят, притежават по-високо съдържание на полифеноли и каротеноиди в сравнение с жълто-зелените. Други вещества, които участват в химичния състав на плодовете са витамини А, Е и С, желязо, фолиева киселина и фибри.
Масло от семена на гуава:
Източник е на бета-каротин, витамин А, витамин С, мед, цинк и селен. Маслото е особено богато на линолова, олеинова, палмитинова, лауринова и миристинова киселина.

Лечебни свойства и приложение на гуава

Лечебни свойства на гуава:

  • противотуморно - изследвания, водени от д-р Райън Сато в университета в Хавай, посочват, че листата от гуава, плодовете, както и кората им притежават противоракови свойства. Проучванията показват способността й да инхибира растежа и метастазите на раковите клетки. В последните години са направени многобройни проучвания върху ефектите на гуава предимно върху рак на простатата, гърдата и рак на устната кухина. Листното масло от гуава действа като антипролиферативно средство и действително е доказано, че е по-ефективно от някои водещи съвременни лекарства за намаляване на растежа на раковите клетки. Плодовете гуава са богати на ликопен, мощен антиоксидант, който доказано намалява риска от рак на простатата и млечната жлеза;
    • антиоксидантно - високото съдържание на витамин С, което е четири пъти по-високо от съдържанието му в портокалите, помага да се стимулира имунната система. Според изследване, публикувано през 2006 година, антиоксидантите в гуава защитават организма срещу разпространението на свободни радикали, които са една от основните причини за сериозни заболявания като рак и сърдечни заболявания;
  • регулира нивата на кръвната глюкоза - високото съдържание на фибри в плодовете благоприятства за поддържане на здравословни нива на кръвната захар. Последни проучвания показват, че консумацията на гуава може да предотврати появата на диабет тип 2;
  • подобрява зрителната способност - дължи се на съдържанието на витамин А, който е полезен за здравето на зрението. Консумацията на плодовете води до значително забавяне или предотвратяване появата на катаракта, дегенерация на макулата и подобряване на цялостното здраве на очите;
  • регулира кръвното налягане - изследвания, извършени в изследователски медицински център в Индия твърдят, че гуава помага за намаляване нивата на LDL холестерола и кръвното налягане;
  • подобрява функцията на щитовидната жлеза - ябълковата гуава е добър източник на мед, който е важен за регулиране на метаболизма. Медта подпомага контрола на производството и абсорбцията на хормоните;
  • лаксативно (разхлабително);
  • подобрява когнитивните способности - дължи се на съдържанието на витамин B6 в плодовете;
  • противокашлично;
  • стимулира редукцията на телесно тегло - дължи се на високото съдържание на калории и липсата на холестерол  в състава и нисия брой на усвоимите въглехидрати.

Заболявания и състояния, при които се прилага гуава:

  • повишени нива на кръвната глюкоза;
  • артериална хипертония;
  • нарушения в обмяната на хормоните на щитовидната жлеза;
  • метаболитен синдром;
  • наднормено тегло;
  • нарушения в зрението;
  • констипация (запек);
  • грипни състояния;
  • кашлица;
  • възпаления на венците.

Начин на приложение:
гуаваЛистата от гуава се използват при приготвянето на билкови лекарства. В някой страни листата от гуава се употребяват за приготвянето на чай при стомашни неразположения.

Доказано е действието на плода като лаксатив, тъй като съдържа високо количество фибри.


Съществуват много начини за консумация на гуава. Плодовете могат да се сервират както захаросани, така и сурови или приготвени на бонбони или желета или смесени в плодово-зеленчукови напитки.

Внимание!

Няма информация за странични ефекти, предизвикани от консумацията на плодовете и маслото от гуава. Не съществуват противопоказания за употребата на плодовете от бременни жени и кърмачки.

Още по темата:

3.5, 11 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-guava.html
https://www.drugs.com/npp/guava.html
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1133/guava
https://en.wikipedia.org/wiki/Guava#Origin_and_distribution
https://www.crfg.org/pubs/ff/guava.html
http://nutritionfactors.com/factor/detail/guava-history-and-factoids-1
http://www.slurrpy.com/knowyourfood/ingredients-facts-and-benefits/guava-%E2%80%93-history-and-benefits/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияХрани и ястияЛюбопитноСъставкиЗдравни съветиЛеченияЕ-тата в хранитеБотаникаИсторияХранене при...ФизиологияИзследванияСпортЛайфстайл