Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Russulales Сем. Hericiaceae Херициум

Херициум

Сем. Hericiaceae

 Херициум - изображение

Херициум (Hericium erinaceus) е гъба с екзотичен външен вид, която принадлежи към семейство Hericiaceae. Гъбата получава и множеството си наименования, с които се среща - лъвска грива, маймунска гъба, маймунска глава, меча глава, свинска глава, бяла брада, пом пом и други.

Устройство на херициум

херициумТялото на гъбата е с големина от 8 до 16 сантиметра. То се състои от едно, неразклонено гърло с дължина 1-5 сантиметра. Меките шипове, висят от твърда, скрита основа, прикрепена към дървото. Те са бели, а в някой случаи са по-кафеникави до жълтеникави. Гъбата е сапрофитно-паразитна. Обикновено расте самостоятелно или по двойки. Обикновено този вид гъби растат върху кората на изсъхнали дървета.

Разпространение на херициум

Херициума е разпространен предимно в Северното полукълбо, Европа, Източна Азия и Северна Америка.

Химичен състав на херициум

херициумСлед многократни химични анализи са открити биоактивните съединения, съдържащи се в плоднитетела и мицелите на гъбата. Херикерините, които представляват ароматни съединения, са основен биоактивен компонент. От тях се съдържат - херикерин А, изохеринон J, изоерицерин, херсерин, N-дефенилетил изохерицерин, херсенон J 4-(3 ', 7'-диметил-2', 6'-октадиенил)-2- формил-3-5-метоксибензилалкохол, еринацен D, резорциноли, еринацерини и херценол, еринасини (еринацин А и дитерпеноиди), еринацерини-изоиндолин-1-они (еринацерини), еринацеолактони, гликопротеин ), полиазахариди (В-D-глюкани), стероли (ергостерол и еринароли), лактон на витамин В12 и летливи съединения (2-метил- диетилпиразин).

Хетерополизахаридите, открити в мицелите са фруктоза, галактоза и глюкоза и 3-О-метил рамноза. Други видове пречистени полизахариди  от алкални екстракти на плодовите тела включват свързани с D-глюкопиранозилови остатъци с единична галактоза. Идентифицирани са ?-1,3-разклонена, 1,2-манан с подобна на ламинарин тройна хеликсидна конформация от потопени мицелиални култури, които могат да регулират постепенно функционалните събития, медиирани от активираните макрофаги. Някои от тези съединения притежават значителни биологични и фармакологично активни свойства, както in vitro, така и in vivo.
Други открити химични съединения в гъбата са гама-аминомаслена киселина (GABA), ерготионеин и ловастатин.
Известно е, че изсушеният прах от плода на H. erinaceus съдържа протеин (20%), въглехидрати (61%), мазнини (5%), пепел (7%), аминокиселини (14.3 mg / g сухо тегло) (42%), въглехидрати (42%), мазнини (6%), пепел (4%), аминокиселини (30.6 mg/g сухо тегло и вода 4%). Плодното тяло съдържа ненаситени мастни и наситени мастни киселини.

Лечебни свойства и приложение на херициум

херициум еринацеусПрез последните десетилетия тази лечебна гъба привлича значително внимание поради потенциалните си терапевтични възможности при невродегенеративни заболявания.
В Китай благоговението към този вид гъби датира от векове наред. В китайските и японските медицински системи, херициум традиционно се използва за подобряване функцията гастроинтестиналния тракт, за укрепване на слезката, а също и като противораков средство.
В китайската медицина херициум е основно средство за подобряване на симптоми на дефицит на Qi (липса на "жизнена енергия").

Лечебни свойства на херициум:

 • подобрява мозъчната функция - гъбата е подходяща за употреба от възрастни хора с леки когнитивни увреждания. Това е доказано при проучване, извършено през 2009 година. За изследването са използвани две групи от хора с когнитивни затруднения. Първата група приемала екстракт от херициум всеки ден в продължение на 16 седмици, втората група приемала плацебо за същия период от време. При извършването на контролни тестове на 8, 12 и 16 седмица членовете на първата група показват впечатляващо подобрение в концентрацията и запомнянето в сравнение с членовете на плацебо групата;
 • противотуморно - в корейско изследване е доказано, че гъбата значително намалява малигнените клетки при левкемия. Що се отнася до рак на стомаха, проучване, публикувано в Международния вестник на биологичните макромолекули, установява, че лъвската грива причинява клетъчна смърт на възникнали в злокачествени клетки в стомашната лигавица . Изследователите заключават: "нашето проучване in vitro доказва, че  гъбата може да бъде приета като потенциално придружаващо средство за лечение на рак на стомаха, хранопровода и панкреаса.". В друго лабораторно проучване от 2011 година се доказва, че екстрактите от херициум намаляват теглото на трансплантираните туморни клетки на дебелото черво при опитни мишки, като едновременно удвояват броя на естествените клетки убийци (НК-клетки), повишават активирането на макрофагите и намаляват броя на кръвоносните съдове тумори наполовина.
  НК клетките представляват бели кръвни клетки, които са част от имунната система, чиято задача е да откриват и атакуват заразени и ракови клетки. Макрофагите са друг вид бели кръвни клетки, които поглъщат и усвояват клетъчни отпадъци, чужди материали, бактерии, ракови клетки и всичко останало, което не може да бъде определено като нормална, здрава телесна тъкан.
  Ангиогенезата - процесът, при който се формират нови кръвоносни съдове от старите - е от съществено значение за това туморите да малигнизират. За разлика от така наречените "доброкачествени" тумори, злокачествените тумори вече не са само ограничени в растежа си, са способни да навлизат в близките тъкани и органи и дори могат да се разпространят в далечни тъкани, което е известно като метастазине. Доказано е, че намаляването на броя на кръвоносните съдове в туморите, значително  може да намали растежа им и да предотврати разпространяването им в далечни тъкани.
  Съединенията, влизащи в  състава на херициум са токсични за раковите клетки, особено при рак на стомаха, рак на дебелото черво и рак на черния дроб. Тези вещества инхибират бързия туморен растеж.
  При трансплантиране на ракови клетки в опитни мишки, екстрактът от херициум  показва действие директно върху злокачествените клетки без да проявява токсичност към здравите клетки на плъховете. Всъщност, изследователите отбелязват, че тези екстракти са по-мощни и по-малко токсични от 5-флуорурацил - стандартно химиотерапевтично средство, което обикновено се използва за лечение на
  различни видове рак;
 • намалява страничните ефекти от химиотерапия;
 • имуностимулиращо;
 • антиоксидантно - образуването на свободни радикали в организма има редица ползи за здравето, включително и предотвратяване на развитие на злокачествени заболявания;
 • антибактериални - гъбата притежава антибактериални ефекти срещу бактерията хеликобактер пилори (H. Pylori).  Тя е считана за "един от най-успешните патогени в   човешката история." Много хора нямат симптоми при носителство този вид бактерия, но за други тя може да е причина за тежки стомашни язви;
 • подобрява здравето на сърцето - чрез балансиране на нивата на холестерола и подобряване на кръвообращението в тялото. Едно изследване с опитни плъхове доказва, че консумирането на екстракт от тази гъба намалява общия холестерол и триглицеридите в кръвта. Освен това, може да подобри циркулацията чрез инхибиране на агрегацията на тромбоцитите и предотвратяване на удебеляването на артериите, характерни за атеросклерозата;
 • противогъбично;
 • противовъзпалително - гъбата доказано предотврява възпалителните процеси по няколко механизма. Единият е чрез редуцирането на азотния оксид, който е един от основните медиатори на възпалението. Друг механизъм е чрез намаляването на производството на цитокини и простагландини;
 • подпомага редуцирането на телесното тегло.

Заболявания и състояния, при които се използва херициум:

херициум

 • възпаления на панкреаса;
 • стомашен хиперацидитет (стомашни киселини);
 • гастрит;
 • болест на Крон;
 • хемороиди;
 • полиневропатия;
 • болест на Алцхаймер;
 • безпокойство;
 • депресия;
 • отслабен имунитет.

Начин на приложение:

Използва се традиционно като добавка на много азиатски ястия, като често се комбинира с морски дарове или други месни ястия. При консумация на лъвска грива в прясно състоянияние непосредсатвено след събирането вкусът на й наподобява този на скариди и омар. Текстурата й е мека. Друго приложение този вид гъба намира в нетрадиционните методи за лечение на различни заболявания и състояния. Прилага се в различни форми - прах, капсули, таблетки.

Внимание!

 

3.5, 19 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1536/hericium-erinaceus
https://www.researchgate.net/publication/281146648_Hericium_erinaceus_an_amazing_medicinal_mushroom
https://www.mushroomexpert.com/hericium_erinaceus.html
https://draxe.com/lions-mane-mushroom/
https://thetruthaboutcancer.com/lions-mane-mushroom/
https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-015-1105-4https://www.medicalnewstoday.com/articles/323400.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиХрани и ястияРецептиСнимкиНовиниЛюбопитноСъставкиДиетиБотаникаЛайфстайлПсихологияПроизводителиКлинични пътекиИстория