Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на мастноразтворимите витамини Физиологично значение на витамин Е

Физиологично значение на витамин Е

от 31 март 2015г., обновено на 24 юни 2022г.
Редактор: д-р Галина Станева
Физиологично значение на витамин Е - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

› Въведение

› Структура на витамин Е

› Храни, богати на витамин Е

› Препоръчителна дневна доза

› Физиологично значение на витамин Е

› Дефицит на витамин Е

› Излишък от витамин Е

Въведение

Витамин Е е мастноразтворим витамин. Неговото семейство се състои от четири токоферола и четири токотриенола. Токоферолите включват алфа-, бета-, гама- и делта-токофероли. По същия начин токотриенолите са представени от алфа-, бета-, гама- и делта-токотриеноли. Витамин Е е открит през 1922 година от Хърбърт Евънс и Катрин Мишоп, изолиран е през 1935 година и е синтезиран за пръв път през 1938 година. В организма този витамин играе ролята на антиоксидат, който предотвратява увреждащото действие на свободните радикали и естествено забавя стареенето. Освен това консумацията на храни богати на витамин Е е част от профилактиката и лечението на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Структура на витамин Е

витамин ЕВитамин Е представлява група от осем съединения – четири токоферола и четири токотриенола. Всички те притежават двоен хроманов (бензодихидропиранов) пръстен с хидроксилна група, която може да отдели водороден атом с цел обезвреждане на свободните радикали, и хидрофобна странична верига, която позволява проникване през биологичните мембрани. Токоферолите и токотриенолите се срещат под алфа, бета, гама и делта форми в зависимост от броя и позицията на метиловите групи. Алфа-токоферолът е биологично най-активната форма на витамин Е. Антиоксидантните свойства на витамин Е се дължат на способността му да отдава един водороден атом на свободните радикали.

Храни, богати на витамин Е

храни, богати на витамин ЕСъдържанието на витамин Е е високо в храните с растителен произход. Изключително добри източници са ряпата, синапа, слънчогледовите семена, спанака и бадемите. Други добри източници са зелето, магданоза, маслините, папаята, пипера, доматите, брюкселското зеле, броколи, боровинките, кивито, соевото и царевичното масло, граха, марулята, зеленият боб, къпините, авокадото, патладжаните, морковите, ядките. В хранителните продукти от животински произход витамин Е се съдържа в много малки количества.

В хранителните добавки витамин Е се съдържа под формата на алфа-токоферол, като повечето от тях го съдържат в естествената му форма, а именно - D-алфа-токоферол. Съществуват, разбира се, и такива хранителни добавки, които съдържат и смесени форми на витамин Е.

Термичната обработка на храните, излагането им на атмосферен въздух се отразяват негативно на количеството на витамин Е в храните. Например, по-голямото количество на витамин Е при пшеницата се съдържа в зародишите, а кулинарната обработка намалява съдържанието му с 50 до 90 % от общото му количество. Съдържанието на алфа-токофероли спада с близо 90%, а на бета-токофероли - с около 43%, след термична обработка (например при печене или приготвяне на паста).

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза на витамин E е различна за отделните възрасти и физиологични състояния:

витамин Е

  • Кърмачета от 0 до 6-месечна възраст: 4 mg (IU)
  • Деца от 7 до 12-месечна възраст: 5 mg (7,5 IU)
  • Деца от 1 до 3-годишна възраст: 6 mg (9 IU)
  • Деца от 4 до 8-годишна възраст: 7 mg (10,4 IU)
  • Деца от 9 до 13-годишна възраст: 11 mg (16,4 IU)
  • Момичета на и повече от 14-годишна възраст: 15 mg (22,4 IU)
  • Момчета на и повече от 14-годишна възраст: 15 mg (22,4 IU)
  • Бременни жени на и повече от 14-годишна възраст: 15 mg (22,4 IU)
  • Кърмещи жени от на и повече от 14-годишна възраст: 19 mg (28,4 IU)

Превръщане на mg в IU:

  • 1 mg алфа-токоферол е еквивалентен на 1,49 IU от естествена форма на този витамин на 2,22 IU от синтетичната му форма.
  • 1 IU алфа-токоферол е еквивалентен на 0,67 mg от естествена форма на този витамин на 0,45 mg от синтетичната му форма.

Физиологично значение на витамин Е

Основната физиологична роля на витамин Е е действието му като антиоксидант. Този негов ефект се стимулира от витамин С. Антиоксидантните свойства на витамина зависят от наличието на други витамини и минерали. Посредством защитната си антиоксидантна функция, алфа-токоферолът предотвратява оксидативния стрес, който възниква по време на клетъчния метаболизъм, при който се отделят реактивни кислородни молекули, така наречените свободни радикали. Други известни антиоксиданти са: витамин А, витамин С, витамин В3, селен и глутатион.

Това, че витамин Е е изключително зависим от витамин С, глутатион, селен и витамин В3, трябва да се има предвид при провеждане на диети богати на витамин Е, те могат да имат своя оптимален ефект, само ако са богати и на споменатите по-горе биологично активни вещества. Алфа-токоферолът има свойството да поддържа кожата здрава, като я предпазва от вредните влияния на ултравиолетовите лъчи. Ползи от витамин Е:

  • нормализира нивата на холестерола и го предпазва от окисление;
  • борба със свободните радикали – свободните радикали увреждат и разрушават здравите клетки в тялото ни. Антиоксидантното действие на витамин Е обуславя обезвреждането им. По този начин това вещество забавя стареенето, подобрява имунитета, като по този начин предпазва от развитието на заболявания.;
  • балансира хормоналните нива – витамин Е е от ключово значение за нормалното функциониране на нервната и на ендокринната система;
  • подобрява зрението – когато се приема в комбинация с витамин С, бета-каротин и цинк;
  • подобрява циркулацията на кръвта;
  • осигурява нормално кръвосъсирване;
  • подпомага зарастването на белезите (цикатриксите);
  • оказва благотворно влияние върху предменструалния синдром;
  • благоприятства фиброзни образувания на млечната жлеза;
  • понижава артериалното кръвно налягане;
  • предпазва от развитие на катаракта на очите;
  • укрепва стените на кръвоносните съдове;
  • поддържа нервите и мускулите – изключително полезен за хората занимаващи се активно със спорт;
  • участва в процесите на клетъчната сигнализация;
  • необходим е за нормалното протичане на бременността и за развитието на плода.

Счита се, че оптималният прием на витамин Е намалява риска от развитие на:

  • Рак на простатата – гама-токоферолът противодейства на разпространението на рaковите клетки на тази жлеза, без да засяга здравите й клетки;
  • Рак на пикочния мехур (намалява до 50% възможността за възникването му);
  • Рак на гърдата;
  • Болест на Алцхаймер – чрез приема с храната на високи дози витамин Е, се намалява с до 67% риска от развитие на тази болест;
  • Анемични състояния.

Витамин Е изпълнява важна роля в превенцията и/или лечението на някои заболявания и състояния като:

  • Астма;
  • Акне;
  • Атеросклероза;
  • Диабет;
  • Рак на гърдата;
  • Базедова болест;
  • Болест на Паркинсон;
  • Ревматоиден артрит;
  • Псориазис;
  • Епилепсия;
  • Менопауза;
  • Стерилитет при мъжа и жената;
  • Подагра;
  • Макулна дегенерация;
  • Множествена склероза;
  • Мигрена и други.

Дефицит на витамин Е

таблетъчна форма на витамин ЕНедостигът на витамин Е се дължи на проблеми с храносмилателната система, заболявания на жлъчката, черния дроб, панкреаса, които водят до лоша абсорбция на хранителните вещества. При дефицит на витамин Е може да се наблюдава периферна невропатия. Тя се характеризира с усещания за мравучкане (парестезии), изтръпване, мускулна слабост и чувствителност при допир. В някои случаи може да се усеща пареща болка през нощта. Дефицитът се свързва и с много кожни проблеми. Употребата на някои медикаменти може да намали количеството на витамин Е в организма. Такива лекарствени вещества са тези, чието действие се изразява в понижаване нивото на холестерола, антиконвулсантите, както и някои минерални масла при по-продължителната им употреба.

Излишък от витамин Е

Витамин Е е сравнително нетоксичен. Когато се приема в много високи дози от 3000 IU и повече, могат да се наблюдават токсични ефекти, които включват симптоми като метеоризъм, гадене, чревни спазми, диария, високо кръвно налягане, повишаване на триглицеридите, умора, мускулна слабост, двойно виждане и други. В някои случаи е възможно да се появи алергична реакция към витамин Е, поради по-висока чувствителност към него, затова се препоръчва приеманата доза да се увеличава постепенно. Повишеният прием може да доведе до намаляване потребността от инсулин при хората страдащи от диабет, поради което те трябва стриктно да следят нивото на кръвната си захар, когато приемат витамин Е и ако се налага да коригират дозата на инсулина.

Заглавно изображение: healthcaretipstoday.com

Още по темата:
  • Физиологично значение на мастноразтворимите витамини Физиологично значение на мастноразтворимите витамини
5.0/5 7 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СУИС ЕНЕРДЖИ ВИЗИОВИТ капсули * 30
32.85лв. / 16.80 €

СУИС ЕНЕРДЖИ ВИЗИОВИТ капсули * 30

ВИТАМИН E капсули 400 IU * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
54.57лв. / 27.90 €

ВИТАМИН E капсули 400 IU * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ДОКТОР'С БЕСТ ТОКОТРИЕНОЛИ С ТОКОМИН SUPRABIO капсули 50 мг * 60
71.09лв. / 36.35 €

ДОКТОР'С БЕСТ ТОКОТРИЕНОЛИ С ТОКОМИН SUPRABIO капсули 50 мг * 60

БИОХЕРБА L-ГЛУТАТИОН + ВИТАМИН E капсули * 100
33.54лв. / 17.15 €

БИОХЕРБА L-ГЛУТАТИОН + ВИТАМИН E капсули * 100

ВИЗИКОД ДЕЦА сироп за очи 120 мл.
30.70лв. / 15.70 €

ВИЗИКОД ДЕЦА сироп за очи 120 мл.

ГЕРИТАМИН ХИАЛУРОН капсули * 30
18.87лв. / 9.65 €

ГЕРИТАМИН ХИАЛУРОН капсули * 30

ПЕДИАКИД ОМЕГА 3 сироп 125 мл
37.16лв. / 19.00 €

ПЕДИАКИД ОМЕГА 3 сироп 125 мл

НЕЙЧЪРС ПЛЮС СЕЛЕН + ВИТАМИН Е таблетки * 90
45.77лв. / 23.40 €

НЕЙЧЪРС ПЛЮС СЕЛЕН + ВИТАМИН Е таблетки * 90

ПРОФЕРТИЛ ЗА ЖЕНИ капсули * 28 + таблетки * 28
163.60лв. / 83.65 €

ПРОФЕРТИЛ ЗА ЖЕНИ капсули * 28 + таблетки * 28

Безплатна доставка за България!
ОСТРОВИТ ЕЛИТ ОМЕГА 3 + ВИТАМИН Е капсули * 30
18.95лв. / 9.69 €

ОСТРОВИТ ЕЛИТ ОМЕГА 3 + ВИТАМИН Е капсули * 30

БИОХЕРБА ВИТАМИН E капсули 100 мг * 100
24.84лв. / 12.70 €

БИОХЕРБА ВИТАМИН E капсули 100 мг * 100

КАЛИВИТА ГЛАМЪП КОЛАГЕН прах 500 г
189.60лв. / 96.94 €

КАЛИВИТА ГЛАМЪП КОЛАГЕН прах 500 г

Безплатна доставка за България!

Библиография

https://draxe.com/vitamin-e-benefits/

https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e#ways-to-get-it

http://americannutritionassociation.org/newsletter/vitamin-e-factor-summary-review

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Коментари към Физиологично значение на витамин Е

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Физиологично значение на витамин Е
    www.framar.bg 
    на 02 November 2025 в 07:00
    Коментирайте "Физиологично значение на витамин Е"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Физиологично значение на витамини и минерали
  • Физиологично значение на мастноразтворимите витамини
  • Купуасу
  • Сладък картоф
  • Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
  • Драконов плод
  • Домат
  • Мужик корен
  • Подезичен залист, Миши трън, Безбодлева месарска метла
  • Кардамон
  • Касис, Френско грозде, Черно френско грозде
  • Слюнката може да говори много за здравето ни
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Синдром на ФанкониСиндром на Фанкони

Синдром на Фанкони

от 31 окт 2025г.Прочети повече
Защо хълцаме и как да спремЗащо хълцаме и как да спрем

Защо хълцаме и как да спрем

от 31 окт 2025г.Прочети повече
Окципитална невралгияОкципитална невралгия

Окципитална невралгия

от 31 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 1 дни, 19 часа и 57 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 11 дни, 16 часа и 10 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 50 мл БУРОВ

ФАРЕНЗИМ С ВКУС НА ЯГОДА БЕЗ ЗАХАР таблетки за смучене * 20

ОСТРОВИТ ИНОЗИТОЛ ПРАХ 200 г

СУОНСЪН ВИТАМИН D3 капсули 1000 IU * 60

ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН таблетки 500 мг * 60 ABX

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:54:21

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:53:09

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: Гери от 31 окт 2025г. в 16:45:46

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: Надежда от 31 окт 2025г. в 16:40:54

РЕПАРИЛ Н гел 40 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:10:28
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival