Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Бадем

Бадем

от 08 апр 2010г., обновено на 16 апр 2024г.
Редактор: Мариета Георгиева
Бадем - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Бадемът (Prunus dulcis, Prunus amygdalus) е силно разклонено, широколистно дърво. Със същото име се нарича и плодът на дървото. Бадемът принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae), заедно с ягода, малина, ябълка, роза и други. В рамките на род Слива (Prunus), който включва череша, вишна, кайсия, праскова, слива и други, бадемът е бил обединен с прасковата в подрод Amygdalus (Amygdalus communis или Amygdalus Dulcis), за да се разграничи от другите видове по дебелата чепка (ендокарп) заобикаляща семката.

Наричани "кралски плод", невероятно вкусните бадеми отдавна са почитани като въплъщение на здраве и красота. От Древен Египет до модерните времена те винаги са били популярна съставка на лосиони и отвари.

Разпространение на бадем

бадем

Изображение: Davidbena, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Родината на бадема е Западна и Средна Азия, райони особено благоприятни за развитието му, поради богатия минерален състав на почвата. Според някои източници за родина на бадема се смята и Северна Африка. Пренесен е в средиземноморските страни няколко столетия преди новата ера. Бил е добре познат в Древна Гърция.

Смята се, че бадемът е един от първите опитомени овощни видове. Данни за опитомени бадеми се появяват още в ранната бронзова епоха (3000-2000 г. пр.н.е.). Днес бадемът се отглежда в много региони на света, като важна търговска култура. Интересно е да се отбележи, че близо 60% от общото количество произлиза от Калифорния. Бадемовите ферми там обхващат значителна част от Централната долина, с близо 6500 производители - 72% от които са частни семейни стопанства. Останалата част от бадемите в света идват от места като Испания Австралия, Мароко, Иран и други.

Използваема част на бадем

Макар мнозина от нас да си мислят, че единствената използваема част са ядките, всъщност истината е, че нищо от бадемите не се изхвърля. Така например, плодната обвивка на бадема се продава на млекопроизводителите за храна на добитъка. Оказва се, че плодните обвивки се приемат с охота от животните, като същевременно са ценен източник на енергия и лесносмилаеми фибри.

Черупките също влизат в употреба - смлени и несмлени те се използват като гориво от биомаса, за производство на брикети, за лепило при ламиниране на дървени плоскости, като суровина за плоскости със средна плътност (MDF) и изолационни плоскости (SP). Смлените бадемови черупки се използват и като добавка към фуражите на животните, като източник на минерали.

Остатъкът от бадемите, които се използват за добиване на бадемово масло също се използва за храна на животните, като ценен източник на протеини (около 20%) и мазнини (около 10%).

Химичен състав на бадем

Бадемите имат заслужена репутация като здравословна храна - те са с високо съдържание на полезни хранителни вещества. Богати са на мононенаситени мастни киселини (като олеинова и палмитолеинова киселина), витамини от група В, висококачествени белтъчини, лецитин, холин, магнезий, фито-химикали.

Лечебни свойства и приложение на бадем

Свойства и действие

Бадемът влияе благоприятно върху паметта. Поддържа мазнините в тялото ни течни и не позволява да се отлагат в артериите. Намаляват нивото на "лошия" (LDL) холестерол и на липидите. Освен това:

  • стимулира имунитета;
  • регулира кръвното налягане;
  • поддържа нивата на холестерола;
  • подпомага храносмилането;
  • укрепва нервната система;
  • подсилва концентрацията;
  • подобрява кръвообращението;
  • подсилва костите;
  • предпазва сърцето;
  • облекчава болката;
  • подпомага работата на мускулите;
  • предпазва клетките от пагубното влияние на свободните радикали;
  • има противовъзпалителни свойства;
  • осигурява енергия;
  • стимулира перисталтиката и предпазва от запек;
  • отлична храна по време на бременност, пости, диети.

Ползи за здравето

Бадемовите ядки са богат източник ценни хранителни вещества. Нещо повече! Тези вещества са изключително добре балансирани, което е от съществено значение за оптималното поддържане на здравето и тонуса.

  • 22-23 бадема на ден осигуряват голяма част от препоръчителното количество минерали, витамини и протеини.

Тези ядки са отличен източник на витамин Е - съдържат около 25 мг на 100 г ядки. Този мастноразтворим витамин е мощен антиоксидант, необходим за поддържане на клетъчната цялост, като ги предпазва от вредното въздействие на свободните кислородни радикали.

Богатото съдържание на витамините от групата В-комплекс, като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин B-6 и фолати в бадемите е особено ценно за човешкия организъм, тъй като те са важни ко-фактори на ензимите, участващи в клетъчния метаболизъм.

Освен това, ядките са невероятен източник на важни минерали, като манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк, фосфор, мед и селен.

Мононенаситените мастни киселини, на които са богати бадемите, помагат за понижаване на "лошия" холестерол (LDL) и увеличаване на "добрия" (HDL) в човешкото тяло. Научни изследвания показват, че средиземноморската диета, която е особено богата на мононенаситени мастни киселини, спомага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и инсулт чрез подобряване на кръвния липиден профил.

В допълнение, бадемите не съдържат глутен, поради което са една от най-популярните съставки при приготвянето на безглутенови хранителни формули - здравословна алтернатива при хора с алергия към храни, съдържащи пшеница или болни от цьолиакия.

Лечебно приложение

Използват се като меко слабително средство, при дразнеща кашлица, нервни разстройства, болки в корема, безапетитие.

Начин на употреба на бадема

Бадемовите ядки имат изключително разнообразни начини на употреба: печени или в сурово състояние за директна консумация (може да се използват натурални, осолени или подсладени); в кулинарията - за приготвяне на ароматни ястия и вкусни сладкиши; под формата на бадемово масло - служат за основа на много кремове, мехлеми; и други.

В сладкарството

Филираните бадеми са важна съставка в сладкарството, като биват добавяни към сладоледи, мелби, торти, кремове и други. Целите бадеми влизат в състава на бисквити, сладки, енергийни барове и други сладкиши.

Една от традиционните френски торти се приготвя от бадемово брашно.

Хубаво е да знаем, че и зелените бадеми са годни за консумация - младите и нежни ядки са сладки на вкус и имат своите ползи за здравето.

В кулинарията

Бадемите се съчетават еднакво добре както със сладки, така и със солени ястия. Те са едни от най-търсените ядки, използвани в различни блюда с ориз, приготвяни в региона на Близкия Изток.

Самите ядки притежават сладък вкус и чудесно допълват месото. Богато са били добавяни към кралските ястия от дивеч, заради интересния привкус и улесняване на храносмилането.

Бадемово мляко

бадемово мляко

Изображение: freepik.com

Бадемовото мляко е изключително полезно и е добър заместите на животинското, особено при хора с лактозна непоносимост или когато искаме да намалим калориите в храната. То има по-нисък гликемичен индекс от оризовото мляко и не повлиява хормоналните нива, както соевото, дори приемано в по-големи количества.

Бадемовото мляко има приятен, сладък вкус и може да се използва за директна консумация, да се добавя към кафе и чай или да се включи към състава на торти, кремове и сладкиши. То е сред най-популярните освежаващи напитка в Индия и други южноазиатски страни.

Може да си приготвите бадемово мляко и в домашни условия. За целта Ви предоставяме следната рецепта:

  • предварителна подготовка - накиснете 1 чаша сурови бадеми в чиста вода (по желание може да добавите половин ч.л. морска сол). На следващия ден ги изплакнете. Изсушете ги във фурна на ниски градуси - между 70-90. Още по-добре е ако фурната Ви има вентилатор.

Всичко това се прави с цел да се неутрализира фитиновата киселина, но по Ваше желание може да пропуснете тази стъпка или да се ограничите само до накисването и изплакването (без сушене).

Бележка: Ако искате млякото да е по-кремообразно, може да накиснете ядките за два дни.

  • приготвяне на бадемово мляко - в блендер или кухненски робот сипете подготвените бадемови ядки и 2 чаши филтрирана вода - по този начин консистенцията ще е като на краве мляко от 2%; ако желаете да бъде по-рядко, може да добавите 3 или 4 чаши вода (направете няколко опита, докато установите как ще Ви хареса най-много). Смелете за няколко минути, докато получите гладка кремообразна смес. Прецедете през тензух. По желание добавете ванилия, мед, меласа, стевия или кафява захар.

Така приготвеното бадемово мляко може да се налее в стъклени шишета и да се съхрани за няколко дни в хладилник.

Бележка: Не изхвърляйте получената бадемова каша/трици. Тя може да се използва за приготвянето на овесени ядки, шейкове, бисквити, кифлички и други печива. Също така може да се изсуши във фурна - на ниски градуси за 2-3 часа, при което се получава бадемово брашно. Така приготвено, то може да се съхранява замразено в продължение на няколко месеца и да се използва в приготвянето на всякакви печива.

Бадемово масло

  • Бадемово масло за консумация (бадемова паста)

Бадемовото масло се извлича от ядките и е чудесна алтернатива на фъстъченото, особено за хората с алергия към фъстъци (за разлика от фъстъците, бадемът не е бобова култура и в повечето случаи алергичните към фъстъци могат да консумират бадеми). Може да се консумира сурово, влиза в състава на салатни дресинги, а в Иран и Турция се използва при готвене.

При редовна консумация то осигурява ценни за клетките антиоксиданти, стимулира функцията на нервната система и мозъка, подпомага метаболизма, подсилва функцията на мускулите и здравината на костите, грижи се за здравето на сърцето. Приемът на бадемово масло е полезно и за красотата на кожата - тя става мека, добре хидратирана, еластична и здрава.

Рецепта за приготвяне на бадемово масло в домашни условия

Бадемовото масло се приготвя от предварително накиснати за едно денонощие във вода и малко морска сол 200-300 грама ядки, които след това се сушат във фурна на ниски градуси и вентилатор (вижте рецептата за приготвяне на бадемово мляко).

Следващата стъпка е по-продължително смилане в кухненски робот. За да не прегрее, роботът трябва да се спира периодично, през което време сместа се избутва от стените му (връща се върху ножовете). Маслото е готово, когато ядките се превърнат в гладка кремообразна смес.

  • Бадемово масло за козметични цели (бадемово олио)

Бадемовото масло е ценен съюзник в грижата за косата и кожата. Съдържа много хранителни вещества и има куп полезни свойства, които го нареждат сред най-желаните съставки в козметичната индустрия. Поради добрата поносимост и неутралния си характер (обикновено не предизвиква алергии и раздразнения), бадемовото масло се използва като "носител" или "базово масло" в козметиката и ароматерапията. Идеално е за масаж на цялото тяло, като в него спокойно може да се добавят и други масла.

Ползи за кожата: заздравява и хидратира кожата, намалява тъмните кръгове, забавя признаците на стареене, намалява дълбочината на бръчките и изглажда фините линии, намалява стриите, оказва ползотворно влияние при екзема и псориазис, изглажда тена, третира напукани устни и лакти, идеално замества кремовете за ръце и крака, чудесно средство за почистване на грима и замърсяванията, премахва мъртвите клетки.

Ползи за косата: заздравява скалпа и лекува раздразненията, третира пърхот, улеснява разресването и загубата на коса от заплитане, предпазва от цъфтене на краищата, стимулира растежа на косата.

Бадемът като средство за контрол на теглото

Освен изключително полезни, бадемите са и нискокалорични (те са сред най-нискокалоричните ядки). Установено е, че в 22-23 цели сурови бадемови ядки се съдържат 162 калории, а в 1 супена лъжица бадемово масло - 95-98 калории.

Важно е обаче да избирате сурови бадеми, които са богат източник на растителен протеин, незаменими мастни киселини и фибри - изключително полезни вещества при борбата с килограмите. При термичната преработка голяма част от тези вещества се унищожават, а да не говорим и за солта, която се добавя.

Бадемите може да добавяте нарязани към овесени ядки и други зърнени храни, кисело мляко, салати, нискокалорични десерти, готвени ястия или да похапвате цели между основните хранения.

Бадемовото масло може да включвате в състава на дресинги за овкусяване на салати. Ето и една вкусна и полезна рецепта, изключително подходяща за борещите се с излишните килограми:

  • в кухненски робот поставете 1 с.л. бадемово масло, 2 с.л. оризов оцет, 1 ч.л. прясно настърган джинджифил и щипка кориандър;

Дресингът се съчетава добре с вкуса на маруля, рукола, айсберг, цикория, глухарче, спанак, крес.

Интересно за бадема

  • Производителите на шоколад използват около 40% от общото количество на бадемите в света.
  • Само през 2010 г. в света са произведени над 2,51 милиона тона бадеми, а през 2013 г. нараства на 2,9 милиона тона.
  • Много често бадемите се обработват (пастьоризират), за да се ограничи бактерийния растеж, особено на салмонела. За да избегнете тази обработка е най-добре да си закупите бадеми с черупки, по възможност директно от производител.
  • Бадемите са сред най-добрите средства за превенция на сърдечно-съдови заболявания и диабет.
  • В кожата на ядката се съдържат повече от 20 антиоксидантни флавоноиди. Затова е препоръчително да не ги белим преди консумация.

Опрашване

Бадемите са напълно зависими от наличието на пчели, които да ги опрашват - няма пчели, няма бадеми! Освен това цветовете на бадема са пълни с много нектар, затова й пчелите ги обичат. Много често производителите на бадеми трябва да "наемат" пчели за опрашване на дърветата им. Всяка година близо един милион кошери биват транспортирани в бадемовите градини, което се оказва един своеобразен печеливш бизнес.

Освен това всеки сорт бадеми е самостоятелно несъвместим, т.е. неговия прашец не може да опраши дърветата от същия сорт. Поради тази причина в една бадемова градина трябва да има най-малко два сорта бадемови дървета.

Сладък и горчив бадем

Днес се отглеждат два вида бадем - сладък и горчив. Всъщност това са разновидности на един и същи вид, означени като Prunus dulcis var. dulcis (сладък бадем) и Prunus dulcis var. amara (горчив бадем). Горчивината се дължи на един-единствен ген, който определя разликата във вкуса. Самият ген е рецесивен, което е предпоставка за лесно култивиране.

Дърветата, които дават горчивите плодове са по-малки, а самата ядка е по-къса и по-тясна. Обикновето цветовете на горчивия бадем са обагрени в розово.

Поради високото съдържание на цианид, горчивите бадеми не са препоръчителни за консумация - в определено количество те могат доведат до отравяне (същото важи за ядките на кайсиите, костилките на черешите и сините сливи, семките на ябълката и крушата и други). Установено е, че приемът на около 50 горчиви бадема за възрастен и 5-10 за деца може да бъде фатален.

Горчивите бадеми се използват предимно за медицински и козметични цели, след премахването на цианида чрез специална обработка.

Важно

В търговската мрежа може да намерите бадеми, които се предлагат под различни форми: с черупки, без черупки, небелени (с външната обвивка на ядката), белени, печени, осолени, подсладени, на прах (бадемово брашно), бадемово масло (паста) и прочее.

За да се възползвате максимално от ползите на ценните ядки, е препоръчително да купувате сурови бадеми, с или без черупки, вместо преработени. Когато купувате бадеми без черупки, ги огледайте внимателно: важно е ядките да са еднакви по размер, а външната обвивка да е светлокафява, без пукнатини, петна, мухъл или мирис на гранясало.

Относно начините на съхранение:

  • бадемите с черупки се поставят на хладно и сухо място, където може да престоят в продължение на няколко месеца;
  • бадемите без черупки трябва да се държат в херметически затворени контейнери и да се съхраняват в хладилник, за да се избегне гранясването им.

Внимание!

Алергията към бадеми, макар и не толкова често срещана, колкото алергиите към други дървесни ядки, като кашу, шам-фъстък и т.н., може да причини реакции на свръхчувствителност.

Видът и тежестта на симптомите варират, включвайки: повръщане, диария, коремна болка, подуване на устата и гърлото, което води до затруднено дишане. Ето защо хора, които вече са проявили алергии към други ядки, трябва да бъдат особено внимателни при консумацията на бадеми и храни, към които са добавени.

Заглавно изображение: 3268zauber, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Слънчоглед Слънчоглед
  • Харитаки Харитаки
  • Горчив портокал, Севилски портокал, Кисел портокал Горчив портокал, Севилски портокал, Кисел портокал
  • Маниока, Тапиока Маниока, Тапиока
3.8/5 12 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

М. АСАМ РЕСВЕРАТРОЛ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
67.70лв.

М. АСАМ РЕСВЕРАТРОЛ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

ЦИКАТРИДИНА спрей 125 мл НАТУРФАРМА
37.69лв.

ЦИКАТРИДИНА спрей 125 мл НАТУРФАРМА

ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
19.50лв.

ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

ХИМАЛАЯ МЕНТАТ таблетки * 30
4.70лв.

ХИМАЛАЯ МЕНТАТ таблетки * 30

ГЕНЕРОФИТ БИЛКОВ КРЕМ  35 мл ПАШКУЛЕВ
8.30лв.

ГЕНЕРОФИТ БИЛКОВ КРЕМ 35 мл ПАШКУЛЕВ

КРЕМ 21 ОРИГИНАЛ 250 мл
11.10лв.

КРЕМ 21 ОРИГИНАЛ 250 мл

ГЕРОФИТ БИЛКОВ КРЕМ 35 мл ПАШКУЛЕВ
8.00лв.

ГЕРОФИТ БИЛКОВ КРЕМ 35 мл ПАШКУЛЕВ

МАСАЖНО МАСЛО ПРИ КОСОПАД 100 мл
9.00лв.

МАСАЖНО МАСЛО ПРИ КОСОПАД 100 мл

АРОМА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ МАКАДАМИЯ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 75 мл
6.00лв.

АРОМА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ МАКАДАМИЯ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 75 мл

АРОМА ОМЕКОТЯВАЩ И ПОДХРАНВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С АРГАН 75 мл
6.00лв.

АРОМА ОМЕКОТЯВАЩ И ПОДХРАНВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С АРГАН 75 мл

ЕТЕРИКА МАСЛО ЗА ЛИЦЕ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА
20.60лв.

ЕТЕРИКА МАСЛО ЗА ЛИЦЕ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

РЕВИВ СЪН КЕЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО SPF 30 250 мл
21.00лв.

РЕВИВ СЪН КЕЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО SPF 30 250 мл

Коментари към Бадем

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Бадем
    www.framar.bg 
    на 30 May 2025 в 18:09
    Коментирайте "Бадем"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Розиди (Rosids)
  • Разред Rosales
  • Сем. Rosaceae (Розоцветни)
  • Висок холестерол
  • Нисък HDL холестерол
  • Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
  • Повишено ниво на VLDL-холестерол
  • Висок HDL холестерол
  • Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
  • Бадеми - полезни и вредни свойства
  • Скоруша
  • Явор, Обикновен явор
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Диагноза - висок холестерол, дефицит на вит. D и висок пролактин

преди 1193 дни, 21 часа и 1 мин.

Натурална козметика базирана на природни съставки от 4A Natural

преди 1423 дни, 4 часа и 8 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

[{{*HOT DEAL*}}] T??U UK Promo Code {ACW229016} ?100 Off + Free Gift on next purchase with free shipping

преди 1 час и 1 мин.

Услуги в България на speedybook.pro

преди 14 дни, 6 часа и 14 мин.

Какво представлява прозяването

преди 18 дни, 21 часа и 14 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 18 дни, 21 часа и 26 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Висок холестерол Висок холестерол

Висок холестерол

от 12 сеп 2024г. Прочети повече
Ефект на Зейгарник – какво представлява и как влияе на паметта Ефект на Зейгарник – какво представлява и как влияе на паметта

Ефект на Зейгарник – какво представлява и как влияе на паметта

от 15 авг 2024г. Прочети повече
Какво знаете за холестерола? Какво знаете за холестерола?

Какво знаете за холестерола?

от 07 фев 2024г. Прочети повече
Други различни вещества в кръвната плазма Други различни вещества в кръвната плазма

Други различни вещества в кръвната плазма

от 24 юни 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ГРЕВИЯ РИБЕН КОЛАГЕН + ВИТАМИН D3 капсули * 60

ГРЕВИЯ ВИТАМИН C + СИНЯ БОРОВИНКА капсули * 60

ГРЕВИЯ КИДС ПРОТЕКТ + ВИТАМИН D3 + ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА капсули * 60

ГРЕВИЯ СПИРОДЕТОКС + МОРИНГА капсули * 60

ГРЕВИЯ БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО + СИНЯ БОРОВИНКА капсули * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ОМНИК ТОКАС таблетки 0.4 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 май 2025г. в 17:07:24

ФУРОТАЛГИН 2,5 mg/31,25 mg/87,5 mg/ml капки за уши, разтвор 5 мл СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 май 2025г. в 16:52:38

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 май 2025г. в 16:30:04

ЕРИУС таблетки 5 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 май 2025г. в 16:20:25

УРИМИЛ ФОРТЕ МАКС капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 май 2025г. в 15:54:24
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival