Авокадо
Авокадо (Persea americana) представлява дърво, което израства на височина до 20 метра. Класифицира се към семейство Лаврови (Lauraceae). За ацтеките плодът е бил символ на любовта и плодовитостта. Наричали са го "ахуакатъл", което означава "тестис". Преди то е било храна само за богатите хора. Съществуват около 80 вида авокадо.
Устройство на авокадо
Дървото се развива предимно във влажни, тропически гори. Короната е много разнообразна по форма и големина, както и по гъстота. Листата са от 7 до 41 см дълги, също с варираща форма - елипсовидни, овални, копиевидни. При някои сортове авокадо много бързо окапват. Цветовете са жълто-зелени, с големина 1-1,3 см в диаметър. Събрани са в терминални съцветия.
Кожата на плодовете е с променлива дебелина, текстура и цвят (зелен, черен, лилав, червеникав) в зависимост от сорта авокадо. Формата също варира от сферична до крушовидна, както и теглото им. Установени са плодове с тегло до 2,3 кг. Когато са незрели често имат червеникав цвят и са покрити с власинки, а при пълно узряване стават тъмно зелени. Вътрешността е мека, светла и жълтеникаво-зелена. Обикновено са с маса около 150-250 грама. Откриват се и много малки плодчета. Узряват след откъсване от дървото. Имат едно голямо семе, което съдържа от 3 до 30% масло.
Изображение: B.navez, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Andrew Mandemaker, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons
Разпространение на авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка. Днес се отглежда в страните с тропичен и субтропичен климат. Известно е на ацтеките и маите още от преди 8000 години. През 17-ти век е пренесено на европейския континент. Най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, Бразилия, САЩ, Колумбия. В Европа също се установяват големи плантации от дървото, предимно на Корсика и в Испания.
Използваема част на авокадо
Употребяват се плодът, семето, листата и дървесината на растението.
Химичен състав на авокадо
Плодът съдържа: 5-32% мазнини, витамини К, РР, А, C, D, Е; витамини от група В (В1, В2, В6), минерали (калий, цинк, мед, магнезий и желязо), каротеноиди в големи количества; олеинова киселина, омега-3 мастни киселини. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини и е добър източник на фолиева киселина.
Лечебни свойства и приложение на авокадо
Растението намира приложение в
- в козметиката;
- в хранителната индустрия;
- употреба като декоративно дръвче.
Изображение: Bernard DUPONT from FRANCE, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Авокадото намира голямо приложение както в кулинарията, така и в козметичната индустрия. От неговата костилка се получава мастило. При счупване от нея изтича бяла течност, която реагира с въздуха и се превръща в червена или черна боя, която много често в миналото е била използвана за писане и оцветяване на тъкани.
В научни изследвания е установено, че маслото от авокадо може да понижи нивото на холестерол в кръвта. То се използва още за лечение на витилиго и екзема. Семената и екстрактите от листата му се употребяват с други медицински цели, например като средства с антибиотично действие за лечение на диария и дизентерия.
Свойства на авокадото
- болкоуспокояващо;
- противовъзпалително;
- хипотензивно, съдоразширяващо;
- антивирусно;
- ускорява зарастването на рани;
- антиулцерозно;
- имуностимулиращо;
- подпомага дейността на нервната система;
- подпомага психичното здраве на пациента;
- подмладяващо;
- антиоксидантно;
- детоксикиращо;
- хепатопротективно;
- поддържа нормалното ниво на холестерола;
- предпазва от анемия;
- регулира сърдечния ритъм благодарение на високото ниво на калий;
- укрепва имунната система;
- засилва метаболизма;
- противораково действие;
- регулира менструацията;
- тонизира нервната система и психиката.
Поддържа дейността на сърдечно-съдовата система, не влияе върху стойностите на кръвната захар, предпазва от запушване на кръвоносните съдове. При лабораторни изследвания върху животински модели, са установени антиконвулсивните свойства на авокадото.
Състояния и заболявания, при които употребата на авокадо влияе благотворно
- високо кръвно налягане;
- болести на сърдечно-съдовата система;
- очни заболявания;
- бъбречни заболявания;
- чернодробни увреждания;
- заболявания на жлъчката;
- язва;
- гастрит;
- анемия;
- диабет;
- гинекологични проблеми.
Наскоро е доказана антиракова активност на екстракти от листа и пресни филизи на авокадо. Части от растението понякога се използват за лечение на рак на устните и други тумори. Инфузия от листата на растението се използва за лечение на дизентерия. Кожата на плода действа противоглистно. Авокадото се оказва, че действа и спазмолитично. Семената му се смилат и се влагат в мехлеми използвани за лечение на различни кожни страдания, като краста, гнойни рани, лезии на скалпа и пърхот.
Изображение: Camelia.boban, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Авокадо в кулинарията
В кулинарно отношение се съчетава много добре със салати с моркови, спанак, домати, маруля. Може да се влага съвместно и с рибено масло в подходящи ястия. Може да се консумира и от малки деца и бебета. Лесно е за обработване до подходяща форма за прием от малчуганите.
Във вкусово отношение се съчетава и с редица подправки - сол, чесън, сок от лайм, лук.
Авокадо в козметиката
Полученото масло от плода се влага много често в козметични продукти, насочени към поддържане красотата на кожата и косата. То подхранва, предпазва от слънчево изгаряне. Смачкан на кашица плод се прилага при торбички под очите, като ефекта му е осезаем, а като маска на цялото лице, подхранва и хидратира кожата.
Маслото от авокадо прониква в кожа по-лесно в сравнение с други масла като бадемово, царевично и зехтин. В екстракти от листата на авокадо, също се установява съдържание на жълтеникаво-зелено етерично масло. Маслото се влага и в редица миещи козметични продукти, освен в такива насочени към хидратиране на кожата и косата. Масленият продукт извлечен от семената на плода притежава стягащо действие.
Плодовото месо и семената съдържат мастни киселини, като олеинова, ланолова, палмитинова, стеаринова, линолова, капринова и миристинова, които представляват 80% от съдържанието на плодови киселини в авокадото.
Дървеният материал получен от авокадото се използва в строителството на жилища, в леки дървени конструкции, за направата на мебели, селскостопански инструменти, дърворезба, скулптура, музикални инструменти, гребла, малки предмети като писалки и четкодържатели. От него се получава добро качество фурнир и шперплат. Дървесината е чуплива и податлива на термитни атаки.
Заглавно изображение: Keledjian Alexandre, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА КРЕМ ЗА ОБЕМНИ УСТНИ 30 мл DR. GREEN
ФЛЕКС КОМПЛЕКС капсули 475 мг * 60 ЗОНАФАРМ
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
ГОДЖИ БЕРИ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
М. АСАМ РЕСВЕРАТРОЛ ОКОЛООЧЕН КРЕМ 30 мл
ПИРИН ДРИЙМ КОМПЛЕКС ИНТЕНЗИВЕН ОКОЛООЧЕН СЕРУМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 15 мл
РИОР КРЕМ ЗА НАПУКАНИ КАПИЛЯРИ С ПРОБИОТИК 50 мл
МУСТЕЛА МАТЕРНИТЕ ОЛИО ПРОТИВ СТРИИ 105 мл
РИОР НОЩЕН КРЕМ С ВОДОРАСЛИ 50 мл
МОВАГЕН таблетки * 60
РИОР РИМАР ХИДРАТИРАЩ КРЕМ С АМАРАНТОВО ОЛИО И UV ФИЛТРИ ЗА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 50 мл.
СЕБА МЕД ИЗМИВАЩО ДУШ МАСЛО ЗА ТЯЛО 200 мл.
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения)
- Група Магнолииди (Magnoliids)
- Разред Laurales
- Сем. Lauraceae (Дафинови)
- Как да изберем подходящ дневен и нощен крем за лице
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Стирака, Шапива билка
- Авокадо - защо и как помага на здравето
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Храни, които помагат за отслабване
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Диета №15 - общовъзстановяваща
Коментари към Авокадо