Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Rutaceae (Седефчеви) Мандарина

Мандарина

Сем. Rutaceae (Седефчеви)

Мандарина - изображение

Мандарина (Citrus reticulata) е вечнозелено субтропично дърво, принадлежащо към семействo Rutaceae (Седефчеви). Произлиза от Китай и Япония през 16ти век. Плодът на дървото също се нарича мандарина. В Китай са я наричали "китайски меден портокал". През XIX в. дървото е донесено в Европа. Едва през втората половина на 20ти век търговското производство на Citrus reticulata става популярно.

Устройство на мандарина:

мандарина


Citrus reticulata е субтропично дърво, достигащо височина до 15 метра. Клоните са тънки с лъскави, блестящи, вечнозелени листа. Листата са прости, последователни или срещуположни, без трилистници, с яйцевидна форма.

 

 

цвят на мандарина

Цветовете са бели и ухаещи. Групирани са в съцветия по 2-3. Хермафродитни са. Венчелистчетата са с дължина 1,5 сантиметра. Тичинките са 20-25 на брой. Цъфти през пролетта. Цветовете съдържат голямо количество нектар. По тази причина дървото е предпочитано за култивиране от пчелари. Плодовете се образуват през есента. Често мандарините от преходната година все още са на дърветата, когато започва цъфтежът на нови цветя.

 

 

плодове на мандарина

 

Плодовете са с овална форма и с диаметър от 5 до 15 сантиметра. Изградени са от кора (перикарп) и вътрешна сегментирана мека част. Между сегментите има малки фиброзни филаменти. Разделени са на 8-10 малки парченца. Семената на плода обикновено са яйцевидни, закръглени в основата, с тесен и остър връх.

 

 

 

Разпространение на мандарина

Мандариновото дърво е разпространено в тропичните, субтропичните и умерено топлите райони. Толерантно е към суша и замърсяване. Обича влагата и места огрявани от слънчева светлина. Производители на мандарини са Китай, Япония, Индия, Испания, Алжир, Мароко, САЩ. В България Citrus reticulata се отглежда на много места от любители. Можете да си посъдите мандарина от семките на плода.

Използваема част на мандарина

  • плодове;
  • кора на плода;
  • етерично масло.

Химичен състав на мандарина

дърво мандарина

  • витамин С, А, В1, В2, РР, D;
  • калций;
  • калий;
  • каротин;
  • бром;
  • терпен;
  • желязо;
  • фосфор;
  • феноли и полифеноли;
  • диетични фибри;
  • фруктоза;
  • протеини;
  • вода;
  • лимонена киселина;
  • съдържание на етерично масло от мандарина- алфа-туйон, алфа-пинен, кафен, сабинен, мирцен, лимонен, гама-терпинолен, линалол, цитронелал, терпинеол, нерол и цитрал;
  • съдържание на кора от плода- флавоноиди, витамини, минерали.

Приложение на мандарина

мандаринаМандарините съдържат голям резерв от активни метаболити. От дълго време те се използват за медицински цели, в козметиката и в кулинарията. В Китай ги използват от хиляди години.

Свойства на мандарина:

  • подобрява имунната система;
  • подобрява зрението;
  • подобрява функцията на нервната система;
  • подпомага оздравяването при простудни заболявания;
  • има антибактериално действие. В in vitro условия е установено, че екстракт от плодовете на C. reticulata инхибира развитието на пет клинични щама Helicobacter pylori.
  • противотуморно действие. Дължи се на флавоноидите намиращи се в кората на плода. Изследвания показват, че те стимулират апоптозата (програмирана клетъчна смърт) на стомашни ракови клетки.
  • противовъзпалителен ефект;
  • антиоксидантен ефект;
  • антиатерогенен ефект. Аскорбиновата киселина е способна да свързва LDL и да го предпазва от окисление, т.е тя инхибира един от ключовите етапи в патогенезата на атеросклерозата. Честата употреба на мандарини понижава количеството на холестерол и триглицериди в кръвта.
  • антидиабетогенно;
  • забавя стареенето. Кората от Citrus reticulata съдържа вещество, което помага срещу различни видове рак, това показва изследване на британски учени, цитирано от Ройтерс. В допълнение кората от мандарина се използва за забявяне на стареенето на кожата. Кожата е най-големия орган на човешкото тяло и може да бъде увредена от много фактори. Стареенето на кожата се характеризара с появата на бръчки, в следствие от разграждането на колагена и еластина. Химичните вещества, съдържащи се в кората забавят разграждането на колагена и еластина, чрез своето антиколагеназно и антиеластазно действие.
  • афродизиак;
  • отхрачващ ефект;
  • подобрява метаболизма.

Заболявания, при които се прилага мандарина:

плодове и цвят на мандарина

  • астма;
  • рак;
  • атеросклероза;
  • стеноза;
  • заболявания на черния дроб;
  • запек;
  • метеоризъм;
  • гастрит, пептични язви, дуоденит;
  • заболявания на дихателната система;
  • репродуктивни проблеми;
  • мастит;
  • херния;
  • стареене;
  • диабет;
  • затлъстяване.

Начин на употреба:

  • кора от мандарина (плод). Кората от плода се изсушава и се смила. Приема се от три до девет грама на ден.
  • чай от кората на мандарина (плод). Изсушените кори се смилат и получения прах се разтваря в 100 милилитра вода.
  • консумация на плодовете в сурово състояние;
  • сок от мандарина;
  • етерично масло от мандарина.

коктейл със сок от мандарина

 

Консумацията на чай и кора на прах, както и хапването на плодове се използва при горе посочените състояния или за подобряване на тонуса.

Мандарините се консумират като пресен плод. От тях може да бъде направен сок, който е префектна добавка към напитки и коктейли. Плодовете понякога се използват за конфитюри, мармалади и за готвене. Кората (или целият плод) може да се използва за ароматизиране на ликьори и бонбони.

 

 

етерично масло от мандаринаОт цветовете се произвежда етерично масло, което се използва в ароматерапията, козметиката и парфюмерията. Мандариновото масло успокоява нервната система и има тонизиращо действие върху храносмилателната система, като помага при метеоризъм и запек, има хепатопротективно, антисептично и тонизиращо действие. Може да се смеси с различни кремове и да се използва по време на бременност за предотвратяване появата на стрии. Може да се комбинира с етерично масло от канела, бергамот, градински чай.

Начини на приложение на етеричното масло от мандарина:

  • За подхранване на кожата на тялото смесете 5 капки от мандриновото масло с базово масло;
  • Аромалампа;
  • Инхалации с дифузер за ароматерапия;
  • Прибавяне към кремове и друга козметика.

декорация с мандарина

 

Много интересно е приложението на мандарината и на плодовете й като декоративно растение. Поради красотата на цветовете си, тя често се използва за декорация на дворове и градини.

Мандарините могат да се използват за коледна украса, заедно с шишарки или за направата на различни бижута, ключодържатели и други украшения.

 

 

Още по темата:

3.3, 15 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.world-foodhistory.com

http://bioweb.uwlax.edu

http://www.floridata.com

http://www.missouribotanicalgarden.org

http://www.theflowerexpert.com

http://zipcodezoo.com

http://www.sigmaaldrich.com

Vinita D. Apraj and Nancy S. Pandita, "Evaluation of Skin Anti-aging Potential of Citrus reticulata Blanco Peel"

http://www.cir-safety.org

http://essentialoils.co.za

http://www.webmd.com/

http://tropical.theferns.info

http://www.chrysalisnaturalmedicine.com

http://aromatherapycouncil.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияЛеченияРецептиХрани и ястияСнимкиЛайфстайлТестовеНормативни актовеПроизводителиАлтернативна медицинаАнкетиМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиХранене при...ФизиологияСъставкиСпортЕ-тата в хранитеОрганизацииДиетиСоциални грижи