Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Solanales Сем. Solanaceae (Картофови) Домат

Домат

Сем. Solanaceae (Картофови)

Домат - изображение

Домат (Solanum lycopersicum) представлява едногодишно зеленчуково растение, което принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae). Той е мощен антиоксидант, богат източник на витамини и минерали, понижава холестерола, възстановява кожата и поддържа здравето на стомашно-чревния тракт.

доматено дървоПоради важността си като храна, доматите са развъждани, за да подобрят производителността, качеството на плодовете си и устойчивостта им към биотични и абиотични фактори. Доматът е широко използван не само като храна, но и като изследователски материал. Доматеното растение има много интересни характеристики като месести плодове, различно растящи филизи и сложни листа, които други модели растения нямат. Повечето от тези особености са от значение за агрономията и не могат да бъдат проучени с други модели растителни системи.

жълти доматиИма 13 признати диви доматени вида, които показват голямо разнообразие от фенотипове и могат да бъдат кръстосани с култивирани домати. Тези диви домати са важни за развъждането на вида, като източници на желани характеристики и за еволюционни изследвания. Сегашният напредък по определянето на последователността на генома на доматите е генерирал полезна информация, която да помогне в изучаването им. В допълнение, доматите принадлежат към изключително голямото семейство Картофови и са тясно свързани с много търговски важни растения като картофи, патладжан, чушки, тютюн и петунии. Знанията, получени от проучвания, проведени върху доматите, могат лесно да бъдат приложени върху тези растения, което прави доматите важен изследователски материал. Поради тези факти, те служат като образец на растенията от семейство Solanaceae и по-специално за тези, раждащи подобни на доматите плодове.

Устройство на домат

 

Израства на височина до 3 метра в зависимост от сорта. Сезонно растение са, но отглеждани в оранжерия могат да съществуват около 3 години. Цялото растение е покрито с белезникави власинки. Стъблата и листата му са крехки и при пречупване отделят жълто-зелено багрило.

 

 

листа на домат

 

Листата на домата са с различни размери и форма, като могат да бъдат прости или сложни. Различават се два типа листа - обикновен и картофен. Имат оребрена повърхност, изразени листни вени и вълнообразен листен ръб. Дължината им е от 10 до 25 см. Сложните листа се състоят от 5 до 9 листовки, като всяка от тях има дължина до 9 см.

 

цвят на домат

 

Образуват цветчета с големина от 1 до 2 см в диаметър, оцветени в жълто и разположени в апикални съцветия. Състоят се от пет венчелистчета, а са събрани в съцветие от 3 до 12 на брой.

 

 

доматена пулпаПлодът на домата се класифицира към същинските плодове. В исторически план е прието растението да се числи към зеленчуците. Цветът на доматите може да бъде червен, розов или жълт, в зависимост от сорта им. Във вътрешността им има кухини изпълнени с по-рехава пулпа и захванати за нея множество семенца.

 

Разпространение на домат

Родината на доматите са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Днес са разпространени по целия сват с най-голяма концентрация в умерените ширини. Отглеждат се оранжериино през цялата година. Те са топлолюбиви и влаголюбиви растения. Най-добре се развиват при температура 25-30 градуса.

Използваема част на домат

Плодът на растението е известната на всички ни използваема негова част. От семената му се получава олио, което се прилага в козметиката за направата на сапуни.

Химичен състав на домат

сортове домати

 • ликопен;
 • соланин;
 • витамини B1, B2, B6, C и витамин А, ниацин и фолати в значителни количества, фолиева киселина, пантотенова киселина, биотин, витамин К;
 • въглехидрати (глюкоза и фруктоза главно);
 • минимални количества протеини и мазнини;
 • целулоза;
 • органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова) - придават характерният приятен вкус на домата и имат алкализиращ ефект;
 • минерални соли (желязо, калий, фосфор, калций, магнезий, натрий и др.) Значителен източник са на желязо;
 • растителни влакна - помагат в елиминирането на холестерола;
 • масло, добито от семената на домата.

Семената съдържат глобулин, витамини А, В и С и соланин.

Основната органична киселина, присъстваща в плодовете на домата е лимонената киселина. Каротеноидите, ?-каротин и ликопен са антиоксидантни вещества, които почистват свободните радикали и забавят образуването на бръчки. Алкохолният екстракт от домат има депресиращи и аналгетични ефекти върху централната нервна система.

Доматът се състои от 95% вода, 4% въглехидрати и по-малко от 1% мазнини и протеини. В 100 грама сурови домати има 18 калории и са умерен източник на витамин С - 19,1 мг / 100 г домати (17% от дневната необходимост). Зеленчукът, според съдържанието на витамин C в него, може да бъде чудесен заместител на портокалите.

кошница с доматиЛикопенът е пигмент, който придава на доматения плод червения цвят. Първоначално ликопенът се смята за маловажен за човешкото тяло, но след изследване, проведено в университета "Хайнрих-Хайн" в Германия, неговото значение бива изяснено. Сред направените изводи от изследването е, че веществото е мощен антиоксидант, като по този начин предпазва увреждането на ДНК от свободните радикали в организма. Ликопенът присъства в човешката кръв и е един от най-богатите каротеноиди в човешкото тяло. Играе роля и в контрола на клетъчния растеж.

Лечебни свойства и приложение на домат

Доматът се счита за стимулант на стомашно-чревната секреция и моторика, както и за пречистващ кръвта агент. Също така се приема и за чревен антисептик, с почистващ ефект в задните отдели на чревния тракт. Той е и един от най-добрите антиоксиданти.

Къде се използва доматът?

 • в медицината;
 • в козметиката - пулпата на плодът най-често под формата на маски за лице;
 • в кулинарията - плод; консерви, концентрати, сушени, замразени и др.

Свойства на домата, състояния и заболявания, при които се прилага:

 • особено полезен при болести на сърдечно-съдовата система - атеросклероза, ангина пекторис, сърдечен удар;
 • при заболявания с нарушение на обмяната на веществата;
 • повлиява състояния на артрит;
 • изключително полезен при затлъстяване и захарна болест;
 • притежава силни антиоксидантни свойства;
 • осигурява превенция и борба с ракови заболявания - рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на устата, рак на ректума, рак на хранопровода (всички ракови заболявания на храносмилателния тракт);
 • има имуностимулиращо действие - способността на организма да се бори с инфекциозни агенти може да бъде силно повишена чрез редовната консумация на домати. Това се дължи на наличието на значителни количества витамини, минерали и антиоксидантни каротеноиди в химичният му състав;
 • диуретичен ефект - поради него се препоръчва за консумация при подагра, бъбречна недостатъчност с последващо повишаване на уреята в кръвта, висока концентрация на токсини в организма поради диети, богати на протеини или месо;
 • алкализиращ ефект - помага за неутрализиране и елиминиране на остатъчни продукти от метаболизма;
 • антитромботични и противовъзпалителни.

Така може да се каже, че "редовната консумация на домат помага за намаляване на риска от контакт с болести".

Пулпата на домата е изключително полезна за измиване на кожата при хора с мазна такава. Тя е и бърза и лесна помощ при изгаряния от различен тип, включително слънчево.

Отвара от корена на домата се приема с цел лечение на зъбобол.

кубче от домати, сирене и кивиКакто вече бе споменато, кожата на доматените плодове е добър източник на ликопен - вещество, за което е доказано, че предпазва хората от сърдечни пристъпи. Изглежда, че е по-ефективен, когато зеленчукът се приема готвен. Установено е, че ликопенът има много благоприятен ефект върху простатата и се използва все по-често за лечение на уголемяване на същата и трудности при уринирането, които съпътстват това разстройство. В САЩ, заради съдържанието на ликопен, консумацията на домати се препоръчва при борбата с раковото заболяване. От друга страна в научен преглед на потенциалните твърдения за ликопена, които благоприятно засягат ДНК, кожата изложена на ултравиолетова радиация, сърдечната функция и зрението, Европейският орган по безопасност на храните заключава, че няма достатъчно доказателства за цялостен добър ефект на веществото върху посочените структури.

Доматените листа в смес с рициново масло, се използват при лечението на зараждащи се петна от проказа. Паста от листата се прилага върху болезнени възпалителни огнища в областта на слабините.

Ето едни от страданията и целите, с които се използва доматът в народната медицина по различни краища на света: като очистително, при астма, бронхит, заболявания на черния дроб, диспепсия, с цел подобряване жизнеността на организма, при високо кръвно налягане, за подобряване на хемопоезата.

От растението се прави хомеопатично лекарство. То се използва при лечение на ревматизъм и тежки главоболия.

Някои проучвания върху домата

Лектините, изолирани от растението, се оказват мощен мукозен имуноген, подобряващ имунния отговор. На генетично ниво се работи с доматите в университет в Лунд, където се изследва възможността да участват в лечението на мозъчни тумори за в бъдеще. Изследвани са и антиканцерогенните свойства на растението в комбинация с чесън. Резултатите показват широк спектър от антимутагенни и антикластогенни ефекти, постигнати чрез правилната комбинация на тези храни.

сок от доматРадиозащитните ефекти на воден екстракт от домат са изследвани при хромозомна аберация в клетки от костен мозък при облъчени мишки. Предварителното третиране с екстракта довежда до значително намаляване на процента аберантни метафази.

В проучване на плъхове се оказа, че оловото води до значително намаляване на много хематологични и други параметри, със значително увеличение на процента неутрофили и плазмената малондиалдехидна концентрация. Доматената паста значително предотвратява ефектите на оловния ацетат.

Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано кръстосано проучване оценява използването на екстракт от домати като хранителна добавка за предотвратяване на агрегацията на тромбоцитите. Резултатите показват значително намаляване на агрегацията на тромбоцитите, индуцирана от адипонектин и колаген. Така екстрактът от домати, приет като хранителна добавка или функционална храна, играе роля в първичната превенция на сърдечносъдовите заболявания чрез намаляване активирането на тромбоцитите.

Проучване изследва биосорбционния потенциал на прах от доматени листа, като биомаса за обработка на селскостопански отпадъци, с ниска цена, за отстраняване на никелния йон от воден разтвор. Резултатите показват, че процесът на адсорбция е осъществим, спонтанен и ендотермичен.

доматени гъбкиДруго проучване показва, че ликопенът от доматите, като фитомодулатор, може да бъде от полза при смекчаване на доксрубицин индуцираната нефротоксичност при мишки.

Научно изследване оценява антипролиферативната активност на екстракта от листата на доматите in vitro чрез МТТ анализ на три различни клетъчни линии: НЕК, С6 и МСР-7. Хидрофилните и хлороформните екстракти проявяват цитотоксична активност, сравнима с цис-платина върху С6 (глиома на плъх) клетки.

Как доматите оказват намаляване на апоптозата и невродегенерацията при пренатално и постнатално излагане на плъхове на въздействието на електромагнитно поле? Изследването разглежда хроничните ефекти на ЕМФ върху предсърдечния и постнаталния мозък на плъхове. Резултатите показват намаляване на апоптозата и невродегенерацията при плъхове, изложени на ЕМФ при екстрацелуларна терапия с домат.

Доматеният корен се оказва потенциален хиперакумулатор на олово и кадмий от почвата.

Кулинарно приложение на домата

Приложението на зеленчука в кулинарията е широко застъпено по всякакви начини и предпочитания. Той може да се използва пресен, в осолена форма, като ароматизатор във варени храни и гозби или да се консумира като десертен плод. Най-честото му приложение е под формата на салата. Сокът, произвежден от плодовете на доматитчетата се продава в магазини за здравословни храни. Доматът може да бъде изсушен и смлян на прах. Така приготвен също може да се използва като ароматизиращ и сгъстяващ агент в супи, гозби, тесто за хляб, палачинки и т.н. Изключително популярна е декорацията на различни блюда с домати - винаги удачен, атрактивен и подходящ избор за привличане вниманието на консумиращият.

Хранителна стойност на 100 грама домати: енергия 18 ккал, въглехидрати 3,9 г, протеин 0,9 г, мазнини 0,2 г, холестерол 0 мг, влакна 1,2 г, фолати 15 мкг, ниацин 0,594 мкг, пиридоксин 0,080 мг, тиамин 0,037 мг, витамин А 833 IU, витамин С 13 мг, витамин Е 0,54 мг, витамин К 7,9 мкг; натрий 5 мг, калий 237 мг; калций 10 мг, желязо 0,3 мг, магнезий 11 мг, фосфор 24 мг, цинк 0,17 мг, селен 0,4 мг; каротин-? 449 мкг, каротин-а 101 мкг, лутеин-зеаксантин 123 мкг, ликопен 2537 мкг.

Други приложения на домата

Доматите растат добре съвместно с аспержи, магданоз и коприва. Те също така са добър спътник на цариградското грозде, помагайки му да се предпази от насекомни вредители. Доматеното растение не обича да расте в близост до зеле, резене, картофи. Силният му аромат отблъсква насекомите по близките на него растения. Спрей от доматени листа е ефективен, но много отровен инсектицид. Оказва много добро инсектицидно действие върху мравките. Спреят трябва да се използва с голяма предпазливост, защото в същото време може да убие полезните насекоми, а ако бъде погълнат, е токсичен за хората.

От семената на домата се получава полусухо масло. То може да се използва при производството на сапун. От друга страна, като силен антиоксидант, доматът е основна съставка в продуктите против стареене. Богатото съдържание на витамини и минерали в него поддържа цялостното здраве и младостта на организма.

Интересно за доматите

Има около 7 500 сорта домати. През 2009 г. в света са произведени около 150 милиона тона от тях. Китай, най-големият производител, представлява почти 30% от световната продукция.

За пръв път употребата на домата като храна е започнала в Мексико. След колонизацията на Америка от испанците, той започва да се консумира по целия свят.

пица с доматиОще ацтеките и другите народи в Месоамерика използвали плодовете в своето готвене. Точната дата на опитомяването на домата не е неизвестна - около 500 г. пр. Хр.

В миналото се е смятало, че тези които са поглъщали семената на доматите са имали правомощия да гадаят.

Испанският конквистадор Хернан Кортес може би е първият, който прехвърлил малкия жълт домат в Европа, след като е завладял днешно Мексико Сити през 1521 г., въпреки че Христофор Колумб може би ги е пренесъл още през 1493 г.

Най-ранното обсъждане на домати в европейската литература се появява в билкова книга, написана през 1544 г. от Пиетро Андреа Матиоли, италиански лекар и ботаник. Той предполага, че в Италия е бил донесен нов вид патладжан, който е кръвен червен или златист, когато е зрял и може да бъде разделен на сегменти и да се яде като патладжан, т.е. варен и подправен със сол, черен пипер и масло. Десет години по-късно доматите са били наречени от Матиоли "pomi d'oro" или "златни ябълки".

След испанската колонизация на Америка, испанците разпространяват доматите в колониите си в Карибите, във Филипините, откъдето достигат Югоизточна Азия, а после и целия азиатски континент. Те донасят растението в Европа. То расте лесно при средиземноморски климат, а култивацията му започва през 1540-те. Вероятно консумацията му е започнала скоро след въвеждането му на Стария континент, а със сигурност е бил използван като храна от началото на 17 век в Испания.

От популяризирането на домата, като хранителна култура по света до днес, навсякъде постоянно се провеждат изследвания върху него. Целта е създаване на по-плодовити сортове и уеднаквяване на продукцията по размери. Но това понякога довежда до красив на външен вид домат (издържан търговски продукт), който е с понижени вкусови качества.

бой с доматиЕто и едно интересно събитие свързано с домата. Това е така нареченият фестивал "Томатина". Провежда се в Испания, всяка година от 1945-та насам. Мястото на фестивала е град Буньол, автономна област Валенсия. Празниците продължават една седмица, като са съпътствани с танци, музика, фойерверки, паради. Вечерта преди деня, в който се провежда боят с домати, се организира състезание по приготвяне на паеля.

Това, което индийски учени откриват за домата в тяхно изследване

Доматът е превенция на раковото заболяване, на остеопорозата и на сърдечно-съдовите болести. При хората, които консумират домати в по-големи количества и по-редовно, е намален рискът от развитие на рак на белия дроб, простатата, стомаха, шийката на матката, рак на гърдата, рак на устата, колоректална и езофагеална неоплазия, рак на панкреаса и много други видове ракови болести.

Доматите съдържат всичките четири основни  каротеноиди: алфа- и бета-каротин, лутеин и ликопен. Тези каротеноиди са синергисти по взаимодействие. В синергизъм работят и доматите и броколите, приети едновременно и с насоченоет към тумори на простатата. Изпитани са при плъхове с тумори на показания орган, като растежът им бива забавен.

домати и чесънНякои проучвания показват, че доматите и чесънът могат да се приема при ракова болест или като превенция на такава. Защо този червен зеленчук работи срещу рака. Индийските учени смятат, че това му действие се дължи на съдържащият се в него ликопен - новооткрит биофлавоноид. Консумирани пресни или сурови, под формата на сос, сок, кетчуп, паста, те все са източник на превенция на рак.

Зеленчукът се грижи и за здравето на черния дроб. Притежава и детоксикиращ ефект за организма. Действието му на детоксикатор се дължат на присъствието на хлор и сяра в химичният му състав. В 100 грама продукт се съдържат 51 милиграма хлор и 11 милиграма сяра. За хлорът се знае, че стимулира работата на черния дроб, в частност неговата филтрираща и детоксикираща функция. Сярата от своя страна предпазва чернодробната тъкан от цироза.

Доматеният сок е известна добра енергийна напитка, която помага за Вашето подмладяване, на Вашето здраве, както и успешно се грижи за пациенти на хемодиализа. Доматен сок може да се използва за лечение на слънчево изгаряне поради високото количество витамин С в него. Можете да пиете и сока като напитка, която бързо възстановява тялото след спортуване. Той помага и при умора и сънливост.

доматено сърцеКакво тревожи хората при прием на твърде много храни като животински мазнини, масло, сирене, свинско месо, яйца, говеждо и други подобни продукти? Това е развитието на атеросклероза - втвърдяване на артериите. За да се предпазите от това заболяване, наред с посочените храни консумирайте и мощният антиоксидант домата. Той понижава и високото кръвно налягане. От друга страна витамин Е и ликопенът в доматите предотвратяват окисляването на LDL холестерола. И според билкарите, консумацията на домати и доматени продукти, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, поради съдържанието на ликопен в тях.

Вече бе споменато за антиоксидантното действие на ликопена и способността му да унищожава свободните радикали в организма, които увреждат клетъчните структури. В изследванията се установява, че той е два пъти по силен от друг антиоксидант - бета-каротина. Проучвания, проведени от изследователи от Харвард, открили, че мъжете, които консумират 10 порции домати за една седмица, могат да намалят риска от развитие на рак на простатата си с около 45%. Италиански изследователи са открити, че хората които консумират 7 порции домати на седмица, намаляват риска от развитие на тумори на ректума, стомаха и дебелото черво с до 60%. Израелските изследователи пък са установили, че ликопенът е мощен инхибитор на белодробни, гръдни и ендометриални ракови клетки. Веществото може да помогне на старите хора да бъдат по-активни. Ликопенът не е естествено произвеждащо се вещество в тялото, затова то има нужда от прием на храни богати на него, за да си го набави. Добавен към ракови култури, в лабораторни условия, ликопенът възпрепятства тяхното развитие.

доматеноИзборът на домати за консумация трябва да е добър. При тяхното готвене се освобождава още повече ликопен, който по-лесно се усвоява от организма. Когато те се обработват със зехтин, мазнината помага за по-добрата абсорбция на ликопена в тялото. Усвояването на фитохимикалите от доматите може да се увеличи с два до 15 пъти, според проучване от Държавния университет в Охайо, когато се консумират заедно със здравословни мазнини, авокадо и зехтин. Честата консумация на домати подпомага защитните механизми на организма евентуално при негово облъчване. В крайна сметка те моделират едно по-добро здраве. В Америка се смята, че тяхната консумация трябва да се препоръчва и от лекарите.

Установените в домата хлорогенна и кумаринова киселини, защитават тялото от канцерогените, които се произвеждат от цигарения дим. Те блокират ефектите от нитрозамините. Това са съединения, които не само че се формират естествено в тялото, но и са най-силен канцероген в тютюневия дим. Блокирането на ефектите на нитрозамините намалява възможността за развитие на рак на белите дробове.

Фолатите в зеленчука участват в превръщането на опасния за организма хомоцистеин в неутрални молекули. Високите нива на хомоцистеин в организма увреждат кръвоносните съдове, което е предпоставка за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Ако в продължение на 8 седмици консумирате редовно домати и страдате в същото време от високо кръвно, ще усетите благотворното влияние на зеленчука върху кръвното Ви налягане.

Все още не е изучената напълно ползата от доматите за здравето на човека. Освен всички изредени свойства на зеленчука до тук е доказано, че той предотвратява и липидното окисление. Високото съдържание на витамин А в него предпазва от увреждане на зрението, развитие на нощна слепота и намалява риска от макулна дегенерация на окото. Домата укрепва костите, поради значителното количество на калций в него. Както вече бе споменато редовната му консумация предпазва от развитието на сърдечен инфаркт, инсулт, други сърдечни неразположения. Грижи се и за здравето и на зъбите ни.

доматена тортаДоматите са подходяща храна за диабетици. Те са богати на хром, който помага на болните от диабет да поддържат нормално ниво на кръвната захар.

Доматът е изключително добър съюзник на човека в диетата за отслабване. В същото време поддържа добрата работа на имунната система и защитава ДНК от действието на свободните радикали.

Витамин С, присъстващ в големи количества в доматите, играе ключова роля в производството на невротрансмитери, които покачват настроението на човека, помага в заздравяването на рани, улеснява растежа на съединителната тъкан, помага на диабетиците да се справят с болестта.

Доматите оказват тонизиращ ефект върху нервната система, поради което са подходяща част от лечението на нервни разстройства.

Полезни са за консумация при диария и дизентерия, особено в комбинация с чесън. А в летните месеци предпазва от топлинен удар и инсулт. Зеленчукът е много ефективен при киселини, газове, диспепсия и лошо храносмилане

Интересно за доматите отново:

Те не са се консумирали в САЩ до началото на 1800 година. Тогава ексцентричен Ню Джърски джентълмен полковник Робърт Гибън Джонсън се връща от пътуване в чужбина. Така на 26.09.1820 година, той шокира родния си град Салем, като изяжда цяла кошница с домати пред тълпа свои съграждани. Всички те са очаквали той да припадне, но това не се случва. Оттогава доматите заемат основно място в храненето и диетите на американците.

Отрицателно въздействие на домата върху организма

доматена кравичка

 

Съдържанието на пурини и оксалова киселина (вещество, което образува неразтворими калциеви соли) могат да бъдат причина за образуване на бъбречни камъни и камъни в жлъчния мехур. Зеленчукът може да предизвика и стомашно-чревен дискомфорт, поради своята изразена киселинност. При тези факти се препоръчва умерената му консумация.

 

 

Още по темата:

3.6, 14 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://tropical.theferns.info
http://foodsanddiseases.com
http://practicalplants.org
http://www.pfaf.org/
http://www.himalayawellness.com
http://www.stuartxchange.com/
http://www.phytojournal.com/vol1Issue1/Issue_may_2012/3.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиИсторияЛеченияЕ-тата в хранитеСъставкиРецептиНовиниЛайфстайлТестовеСнимкиВидеоНормативни актовеПроизводителиХранене при...ИзследванияФизиологияДиетиСпортАлт. медицинаПатологияСпециалистиЗаведенияСоциални грижиИнтервютаОрганизацииКлинични пътеки