Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Laurales Сем. Lauraceae (Дафинови) Канелено дърво, Канела

Канелено дърво, Канела

Сем. Lauraceae (Дафинови)

Канелено дърво, Канела - изображение

Канелено дърво, Канела (Cinnamomum zeylanicum) е малко вечно зелено тропическо дърво. Принадлежи към семейство Дафинови (Lauraceae). Думата канела, произлиза от древна еврейска дума, която в буквален превод означава сладко дърво. Според някои автори билката притежава магически свойства. В астрологията се казва, че истинската канела е Слънце в Овен. По тази причина дървото се оприличава и като растение на Слънцето. Използвала се е в магии, любовни отвари и амулети.

История на канелено дърво

история на канелено дървоВъпреки своя екзотичен и далечен произход, канелата е известна и широко използвана в древния свят. В Старият завет името и многократно се споменава - когато е било заповядано на Мойсей да използва канела в свещеното масло за помазване, в Притчи, в които се разказва за ароматизиране на леглото с канела, алое и смирна, в песента „Соломон”, описваща красотата на любимата му и ухаещите и на канела дрехи. В древните нации растението е било високо оценено, с него са се правели подаръци, подходящи дори за монаси. Египтяните са я използвали за балсамиране, като добавка в парфюми, отвари и масла. Арабите са първите, които я въвеждат на запад и доминират в търговията в продължение на векове. Тонове от растението са били разпространявани и употребявани за ритуални и светски цели. Те са контролирали търговията с подправката в продължение на 3000 години, от 1500г. преди Христа до 1500г. след Христа. Търгували с гърците и римляните, а Венеция бил най-важният град за внос на подправката е Северна Европа. След това холандците създават канелени насаждения. С течение на времето плантациите им стават много успешни и превземат част от търговията. Днес, канелата е разпространена в целия свят.

Устройство на канелено дърво:

листа на канелено дървоКанелата достига височина до 10 метра. Кората на стъблото е гладка, светло кафява, със силна миризма на канела. Клоните са цилиндрични и тънки. Листата са прости, противоположни, с дължина на дръжката около 2 сантиметра. Формата им е яйцевидна със заострен връх. Разделени са на 3-6 надлъжно разположени дяла. Дължината им достига до 16 сантиметра, а ширината им 5 см. Те носят приятен аромат. Цветчетата са белезникаво зелени, събрани в много рехави метличести съцветия. Плодовете са с елипсовидна форма и с дължина до 1,2 см. Във вътрешността им се намира едно семе.

канелени пръчки От вътрешния слой на кората се добиват пръчиците канела. След дъждовния период от кората на канеленото дърво се обелва тънко лико. То се оставя да изсъхне, като по време на този процес ликото се навива на тънко руло. В този си вид се нарича вече канела, а фармацевтичното й име е cortex cinnamoni.

Използваема част на канелено дърво: кората.

Клоните се подрязват между март и юли да дължина 15-100 сантиметра, след което се изсушават. Дозиране: 0.07 милиграма на килограм телесно тегло на ден.

Разпространение на Канелено дърво

разпространение на канелено дървоЗа родина на канеленото дърво и канелата се счита Шри Ланка (Цейлон). В Европа е пренесена още в античността от Китай, Индия и Шри Ланка. В момента канела се произвежда в Китай, Ява, Египет, Индия, Южна Америка, Африка, Австралия. Вирее най-добре в почти чист пясък, изисква само 1% от хранителни вещества. Тя предпочита защитени места с постоянни валежи и топла равномерна температура.

Разлика между „Канела от Цейлон” и „Канела от Китай” (от Индонезия)

Истинската канела или канелата от Цейлон е по-скъпа. Произлиза от Индия и Шри Ланка, но вирее и в Мадагаскар и Бразилия. Те е по-ароматна. Канелата от Китай, както подзказва името, произлиза от Китай и има много подобен вкус. Ползите за здравето на двата вида са почти едни и същи, но се различават по съдържанието на кумарин. Това вещество не присъства в истинската канела. Кумаринът се смята за токсичен за черния дроб. Двата вида канела се различават и не са много трудни за разпознаване. Канелата от Цейлон е с много тънка кора, с ронлива и неправилна текстура и с много силен аромат. Кората на канелата от Китай е по-дебела, тя е с оранжево-кафяв цвят, ароматът и е по-слаб, а вкусът и леко горчив.

Химичен състав на канелено дърво

канелени дървета

  • фибри;
  • желязо;
  • калций;
  • канелен алдехид;
  • евгенол;
  • слузни и дъбилни вещества;
  • етерично масло;
  • танини;
  • цинамалдехид и транс-цинамалдехид – определят аромата;
  • проантоцианиди;
  • катехини;
  • полифеноли;
  • флавоноиди;
  • фибри;
  • протеини;
  • въглехидрати;
  • мазнини;
  • енергийна стойност на 100 грама – 240 килокалории.

Приложение на Канелено дърво

Употребата на канеленото дърво е широко разпространена, поради факта, че подправката, извличана от растението, се използва всеки ден. Канелата се използва в хранителната индустрия, в парфюмерията, в козметиката и за медицински цели. Тя се използва най-вече в сладкарството. Намира приложение дори в домакинството като дезинфектант на под и за премахване на миризми.

Свойства на канелено дърво:

канелени пръчки

  • антисептично действие – инхибира растежа на микроорганизмите върху жива тъкан;
  • афродизиак – предизвиква или увеличава сексуалното желание;
  • ароматизиращ агент – вещество, което има приятен вкус и мирис;
  • пречиства кръвта;
  • подобрява здравето на сърдечно-съдовата система;
  • подобрява храносмилането;
  • стимулиращ ефект – възбужда или ускорява функционалната дейност на органите;
  • репелент;
  • противодиабетно – от канеленото дърво е изолирано вещество, наречени „ инсулин потенциращ фактор”. Проучвания доказват, че билката понижава и нивата на кръвната захар, и холестерола. Подходящите дози канела от 10 милиграма/кг подпомагат гликемичния контрол при диабетно болни;
  • антиоксидантно - антиоксидантните съединения, присъстващи в храните, играят жизненоважна роля в човешкия живот, действайки като агенти за защита на здравето. Дори в хранително-вкусовата промишленост, те са използвани за забавяне или предотвратяване на развалянето на храната. Подправките и лечебните растения се разглеждат като източници на полезни антиоксиданти срещу различни заболявания. Те се считат за най-важните движещи сили в развитието и съществуването на хората, тъй като те реагират на свободните радикали, на уврежданията при метаболитни заболявания и на свързаните с възрастта синдроми. Канелата показва значителна антиоксидантна активност, определяна от съдържанието на линалол, евгенол, етер и водни екстракти;
  • противовъзпалително;
  • кръвоспиращ ефект;
  • стимулира микроциркулацията;
  • поддържа здравето на мозъка – изследвания с мишки са доказали, че употребата на канела предпазва от инсулт и исхемия на главния мозък. Други проучвания показват, че канелата се метаболизира до натриер бензоат, който има благоприятен ефект върху финкцията на мозъка. Това съединение произвеждано в организма след ядене, повишава нивата на различни фитохимикали в мозъка, наречени невротрофични фактори. Тези фактори стимулират развитието на нови неврони и насърчават оцелеляването на вече съществуващите. Тези два процеса са от решаващо значение за здрав мозък. През последното десетилетие много научни изследвания са установили, че тези невротрофични фактори могат да предотвратят или да забавят развитието на дегенеративни заболявания на мозъка, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон;
  • противотуморно действие;
  • намалява отрицателните ефекти от прием на храна с високо съдържание на мазнини;
  • подобрява когнитивните способности;
  • помага при отказ на тютюнопушенето;
  • намалява риска от рак на дебелото черво;
  • насърчава лактацията.

Заболявания и състояния, при които се прилага канелено дърво:

смляна канела

  • вкусов коректор на препарати съдържащи желязо и такива с неприятна миризма;
  • метеоризъм;
  • леки спазматични проблеми;
  • намалена секреция на стомашен сок;
  • други стомашно-чревни нарушения;
  • простуда;
  • настинка;
  • диабет;
  • инсулинова резистентност;
  • дисменорея;
  • сърцебиене;
  • нервни разстройства;
  • воднянка;
  • загуба на гласа;
  • главоболие;
  • химически отравяния;
  • лошо храносмилане;
  • пикочни и генитални инфекции;
  • болест на Паркинсон;
  • болест на Алцхаймер;
  • исхемия на главния мозък;
  • множествена скероза;
  • ХИВ - проучване на индийски медицински растения разкри, че канелата може потенциално да бъде ефективна срещу HIV4.;
  • простуда и грип;
  • вирусни инфекции;
  • зъбобол;
  • когнитивни проблеми;
  • затлъстяване.

Канела и отслабване

отслабване с канела В статията, публикувана в „Journal of Diabetes Science and Technology“ през май 2010 г. се казва, че канелата спомага за понижаване на кръвната захар и за забавяне на изпразването на стомаха. И двата ефекта помагат на хората, които се опитват да отслабнат. Колкото по-дълго време храната остава в стомаха, толкова по-дълго не изпитвате чувство за глад. Това ще ви помогне да консумирате по-малко храна и да създадете калориен дефицит, за да отслабнете. В допълнение екстрактът от канела намалява телесните мазнини, което е още един фактор за по-лесна загуба на тегло. За най-добрите резултати за загуба на тегло не можете да разчитате само на канела, а трябва и да намалите приемът на калории и да добавите физическа активност в ежедневието си. Несъмнено обаче канелата е част от здравословната диета. Тя ще ви помогне да намалите желанието си за прием на сладко.

Начин на употреба:

отвара от канела

  • при проблеми със стомашно-чревния тракт, в чаша вряща вода се прибавя 1 ч.л. канелена кора, кисне 10 мин. и се прецежда. От запарката се приема количество от 2–3 чаши по време на хранене;
  • етерично масло от канела;
  • отвара от канелени пръчки – добавете 1 канелена пръчка в 500 милилитра вода. Оставете на ври в продължение на 15-20 минути;
  • таблетъчна форма;
  • чай с канела -  билката е страхотна добавка към зелен, черен чай, както и към ройбос;
  • в кулинарията.

При прием на прах от канела е много важно да не се консумира в дневна доза повече от 1 до 6 грама - 0.07 милиграма на килограм телесно тегло на ден. Превишената показана доза от билката може да се окаже токсична. Отворен пакет с прах от канела се съхранява до 6 месеца, а пръчки от канела до 1 година. Канелата трябва да се съхранява на тъмно и хладно място в добре затворен съд.

Канела в кулинарията

десерт с канелаКанелата, добивана от дървото е широко използвана подправка. Подправката под формата на пръчки се получава чрез отстраняване на външната кора на дървото и изстъргването от него на вътрешната кора, която се изсушава и се смила на прах. Култивираните дървета могат да бъдат изкоренени (намалени, за да се стимулира размножаването на растения), така че изкоренените издънки да могат да бъдат събрани. Подправката основно се употребява в готварството и като ароматизиращ агент. Добавя се към десерти, шоколад, ябълков пай, понички, пикантни бонбони, чай и ликьори. В Близкия изток, се използва в пикантни ястия от пилешко и агнешко. В САЩ комбинацията канела и захар се прибавя на хляб и други тестени изделия. Тази смес дори се продава отделно. Канела на прах е важна подправка в персийската кухня, добавяна към широка гама от ястия. Високо ценения вкус на растението се дължи на ароматното етерично масло и в по-тесен смисъл на съединенията канелен алдехид и цинамалдехид.

Етерично масло от канела

етерично масло от канелаКанеленото растение се използва по няколко различни начина, за да се получат медицински изгодни продукти. Вероятно сте запознати с обикновена подправка канела, която се продава в почти всеки магазин за хранителни стоки в България. Масло от канела е малко по-различно, защото е много по-силен "екстракт" от растението и съдържа специални съединения. Употребата му носи многобройни ползи за здравето. Канеленото масло е един от най-силните антисептици използвани в стоматологията и фармацията. Използва се още и в ароматерапията. Дава чудесни резултати включено в терапии при простуда, грип, вирусни инфекции, брадавици. Най-голямо значение има ефектът му да понижава кръвното налягане, чрез подобряване на функцията на азотния оксид, който е важен вазодилататор. Други благоприятни ефекти върху човешкия организъм са противовъзпалителен ефект, подобряване на микроциркулацията, антиоксидантно действие, антидепресивно и противопаразитно действие, афродизиак.

Етерично масло от канела и сърдечно-съдова система

здраве на сърдечно-съдова системаКанеленото масло поддържа стените на артериите чисти, не позволява образуването на плаки. Вътрешната повърхност на артериите е покрита от ендотелни клетки, чиято дисфункция предшества патогенезата на атеросклерозата. При наличие на плака синтезата и отделянето на азотен оксид е затруднено. Благодарение на действието на това чудодейно масло се нормализира функцията на азотния оксид и се подобрява състоянието на хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания. В допълнение то съдържа и антитромбогенни съединения, които допълнително благоприятстват артериалното здраве.

Етерично масло от канела и либидо

либидоЛошото кръвообращение има отрицателен ефект и върху либидото и еректилната функция. Основната причина за понижено либидо и еректилна дисфункция е запушена артерия. Намаления кръвоток затруднява функцията на репродуктивните органи, тъй като те не могат да получат достатъчно кислород и хранителни вещества. Канеленото масло би могло да бъде сравнено с виагра, защото това лекарство повлиява ензимите в пътя на азотния оксид, каквото прави и канелата. Етеричното масло от канела е естествено средство за лечение на инпотентност.

Етерично масло от канела и отслабване

Употребата на канелата като подправка е известна с това, че понижава усвояването на мазнините. Етеричното масло има същата функция и е отличен съюзник при загуба на тегло. Способността му да регулира нивата на кръвната захар в здравословни граници намалява желанието за консумация на храни със сладък вкус. Нестабилната кръвна захар може да доведе по преяждане и ниско усвояване на енергия. Добавянето на канелено масло към кафе, чай или печени продукти забавя скоростта на освобождаване на глюкоза в кръвта и подпомага отслабването.

Етерично масло от канела и стомах

стомахЕтеричното масло от канела, както и подправката, съдържат евгенол. Това съединение спомага за зарастването на язвите в стомашната лигавица. То е способно да се бори с ефектите на лошата диета, да намали болката, свързана със симптомите на язвата, да редуцира броят им и интензивността, с която се развиват.

Етерично масло от канела и паразитози

Проучвания са установили, че канеленото масло потиска растежа на някои вредни паразити, което го прави отлично за лечение на паразитози. В комбинация с масло от мащерка и риган ефектът е невероятен.

Етерично масло от канела и главоболие

Канеленото масло помагат за увеличаване на кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове. Благодарение на този механизъм на действие субстанцията лекува главоболието.

Декорация с канелено дърво

декорация с канелени пръчкиОсвен, че притежава редица ползи за здравето, от дървото се произвеждат канелени пръчки, които са много красиви и влизат в състава на различни предмети за декорация за празници или просто за интериор на дома. С купчина от тях ще превърнете дома си в уютно и топло място, на което вашите гости ще се възхищават. В допълнение те носят и невероятен аромат. Най-често приложение намират в домашно направената украса за Коледа. Предложения за подобен декор са свещи с канелени пръчки, венци, рамки за снимки, коледни играчки и други.

Внимание!

Не превишавайте препоръчаната дневна доза! Билката взаимодейства с лекарства за диабет и хепатотоксични медикаменти.

Още по темата:

4.0, 24 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sacredearth.com/

https://www.globalherbalsupplies.com

http://eol.org

https://www.mdidea.com/

http://www.botanical.com

https://ileauxepices.com

https://www.hindawi.com

http://www.medicalnewstoday.com/

http://www.organiclifestylemagazine.com

https://draxe.com

https://www.organicfacts.net/

http://www.webmd.com

http://www.designrulz.com

https://wendypolisi.com/

http://www.livestrong.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаСнимкиЛюбопитноНовиниИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияХранене при...Медицински изследванияИнтервютаБотаникаКлинични пътекиСпортЗаведенияРецептиДиетиТестовеХрани и ястияАнкетиОрганизацииСпециалистиПроизводители