Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Рожков

Рожков

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Рожков - изображение

Рожков (Ceratonia siliqua, Carob tree) представлява листопадно дърво или храст. Той е много бавнорастящ вид, принадлежащ към семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). Живее и дава плодове до 100 години. В миналото е бил важен източник на захар, преди появата на захарната тръстика и захарното цвекло. Отглежда се предимно заради лечебната и хранителната стойност на шушулките му. В исторически план, в Близкия Изток дървото се култивира от преди не по-малко от 4000 години. Оттам, заради изключителната му стойност като храна и лекарство, е било разпространено в Гърция, Испания, Италия, Португалия и Северна Африка.

Устройство на рожков

листа на рожков

Рожковът е висок около 15 метра, с кръгла или полусферична корона и стъбло, покрито с тънка кафява, груба кора, която с възрастта се напуква. Развива здрави клони. Листата му са прости, със закръглено бъбрековидна форма и целокрайни, отгоре тъмнозелени, а отдолу сивкави, кожести и гладки. През есента те се обагрят в светложълто. Имат дължина от 10 до 20 см и са разположени срещуположно по клоните.

 

цветове на рожков

Растението е двудомно, като мъжките дървета не произвеждат плодове. Цветовете са множество събрани в спираловидно съцветие. Цъфтят за около месец през есента. Характерно за рожкова е каулифлорията - цветовете и по-късно плодовете са разположени направо върху по-старите клони и ствола на дървото. Смята се, че така те са по-достъпни за опрашване.

 

плод и семена на рожков

Плодът е плосък, червеникавокафяв, представляващ бобова шушулка, дълга около 10 см и широка около 2 см. В нея са разположени от 8 до 10 елипсовидни, тъмнокафяви семена с твърда обвивка. Необходима е една година, за да узрее плодът. Рожковът започва да образува плодове след като е достигнал възраст от шест години. На двойно по-голяма възраст растението може да достигне плододаване в размер на 50 килограма. Колкото остарява дървото, толкова по-голямо количество плодове дава, като то може да достигне до 120 килограма. След узряване шушулките окапват от дърветата, като вече служат за храна на тревопасни животни (кози, овце, крави).

Разпространение на рожков

рожковРожков е характерно дърво за Средиземноморието и Югозападна Азия. Разпространено е в Южна Португалия, Южна Испания и Кипър, Близкия Изток. Там вирее на надморска височина до 1000 метра. Той е естествено разпространен в следните райони в България: Черноморско крайбрежие, Североизточна България и Стара Планина - от 0 до 500 метра надморска височина. Като декоративно растение се отглежда в дворове и градини в цялата ни страна. Цъфти рано през пролетта - април месец, преди появата на листата му. Вирее при различни климатични условия - топъл, умерен, субтропичен климат, при влага и горещина, както и при суша. Може да расте и на бедна на хранителни вещества почва. Не се развива на пълна сянка. Толерира ветрове, но не и морска експозиция. Често се засажда с цел предпазване на брегове от почвена ерозия.

Използваема част на рожков

Употребяемите части на растението са неговите плодове (шушулки със семена) и кора.

Химичен състав на рожков

Плодът на рожков се състои от пулпа и семена. Той съдържа захари (70%), инозитол, слузни вещества, калций, калий, магнезий, хром, никел, мед, манган, желязо, флавоноиди, мазнини, скорбяла, голямо количество протеини, витамини, танини, витамин B2. В шушулките се установява 3 пъти повече калций, отколкото в какаото, повече витамин B1, отколкото в ягодите, по-голямо количество витамин А, отколкото в аспержите. Етанолов екстракт от плодовете съдържа три основни въглехидрата - захароза, фруктоза и глюкоза.

Съставът на пулпата е следният: високо съдържание на захар (48-56%) захароза (32-38%), глюкоза (5-6%), фруктоза (5-7%) и малтоза. В допълнение съдържа около 18% целулоза и хемицелулоза. Минералният й състав включва калий, калций, магнезий, натрий, мед, желязо, манган, цинк. Поддържа еднакви количества на липиди - наситени и ненаситени мастни киселини. Пет аминокиселини са открити в екстракти от пулпата (аланин, глицин, левцин, пралин и валин), също тирозин и фенилаланин. Зрелите шушулки от рожковото дърво съдържат голямо количество кондензирани танини (16-20% от сухото тегло).

Семената на рожков са богати на протеини и антиоксиданти. От тях се извлича и хранителна смола, която се използва като стабилизатор и сгъстяващ агент. Установеният в семената галактоманан се състои от маноза и галактоза, като е силно вискозен във вода в широк диапазон от температури и рН. Маслото от рожков е с много високо съдържание на мастни киселини.

Лечебни свойства и приложение на рожков

Поради високото съдържание на пектин и танини в рожковите шушулки, те се употребяват за направата на билкови лекарства срещу диария. Смолите от рожков пък помагат за понижаване на холестерола и регулиране нивата на кръвната захар в помощ на диабетно болни. Суровите влакнини (фибри) от билката помагат в процеса на отслабване, а прах от шушулките й при невъзпалителни и възпалителни заболявания на простатата. Рожковът е традиционно използван за премахване на брадавици, за лечение на запек, киселини и кашлица. Традиционната употреба на шушулките включва още приложението им при чревни паразити, лошо зрение и очни инфекции.

Свойства на рожков:

  • противодиарично;
  • противоповръщателно;
  • адстрингентно;
  • облекчаващо и успокояващо дискомфорт в коремната област;
  • очистително.

Диференцирани ефекти на рожков:

цвят на рожков

  • противоракови ефекти - при ин витро проучване, в което биват използвани миши хепатоцелуларен карциномен клетъчен ред (T1), два екстракта от рожков показват забележимо изменение на пролиферацията на Т1 клетките по дозозависим начин, достигайки максималния ефект при 1 мг / мл. Освен това, екстрактите са способни да индуцират апоптоза в Т1 клетъчни линии след 24 часа лечение, чрез съответните медиаторни ефекти. Тези ефекти могат да се дължат на галовата киселина, епигалокатехин-3-галат и епикатехин-3-галат в екстракт от шушулки и листа. Отново в ин витро проучване рожковът модулира растежа както на човешки карцином на дебелото черво, така и на клетки от аденом на дебелото черво по начин, зависим от кинетиката на растежа на клетъчната линия. Високопролифериращите клетки са по-податливи на инхибиращите растежа свойства, отколкото клетките с по-ниска скорост на растеж и делене, което може да се дължи на механизми на изчистване или на индуциране на ензими за отговор при стрес. Доказателствата сочат към индуциране на клетъчните защитни системи. Шушулките и листата от рожков, особено младите листа, съдържат вещества, които могат да действат върху периферни бензодиазепинови рецептори в in vitro проучване, което предполага възможното използване на листни екстракти като химиопрофилактични средства;
  • антидиабетни ефекти - при едно проучване при плъхове, добавянето на смола от рожков към орален разтвор за тест за глюкозна толерантност, значително намалява хипогликемията дозозависимо. В друго клинично изпитване, смолата от рожков намалява значително гликемичния индекс при пациенти с диабет тип 2 при консумация на храни с висок гликемичен индекс. Смолата незначително понижава инсулинемичния отговор и инсулинемичния индекс на пациентите;
  • противодиарични ефекти - в лабораторно проучване 20 от 36 бактериални щама, изолирани от дуоденума на кърмачета с диария се повлияват при консумацията на морковена супа, към която е добавен екстракт от рожков;
  • антиоксидантни ефекти - изследване на антиоксидантните свойства в ин витро условия, полифенолна фракция от рожков показва по-силен инхибиторен ефект срещу свободните радикали в сравнение с други полифенолни съединения като катехини и процианидини. В проучване in vitro, използващо липидна пероксидация, индуцирана от ултравиолетова радиация, смолата от рожков показва антиоксидантни ефекти;
  • антивирусни ефекти - в ин витро проучване, полизахаридите от плода на билката изглежда блокират стъпка в репликацията на вируса на рубеола, последвана от прикрепването им към вируса;
  • ефект при гастроезофагеален рефлукс при кърмачета - данните от проучвания не са изобилни, но въпреки това е установено, че смолата от рожков успява да намалее рефлукса (повръщането и регургитацията на кърма);
  • ефекти върху храносмилането - установено е, че смолата от рожков повлиява вискозитета и структурата на хранителните маси в стомаха, а оттам и степента на разграждане на нишестето по време на храносмилането. Не повлиява особено времето за преминаване на храната през чревния тракт, въпреки че се наблюдава увеличаване общото сухо тегло на фекалиите. Тази констатация се потвърждава и от друго клинично проучване при кърмачета. При последващо клинично изпитване, добавянето на смола от рожков към полутвърда храна силно забавя скоростта на изпразване на червата при здрави индивиди. Смолата значително намалява концентрацията на серумната пикочна киселина, а в по-малка степен абсорбцията на желязо;
  • ефект при хиперлипедимя - понижаващият липидите ефект на неразтворимите диетични фибри от шушулковата пулпа на рожков е изследван в различни клинични проучвания. Смята се, че сами по себе си или в комбинация с други хранителни влакна са ефективен и безопасен подход за контролиране на хиперлипидемията и полезно допълнение към диетичното управление на повишения холестерол в плазмата при възрастни и LDL холестерола при деца и юноши. Тези открития се подкрепят и при проучвания върху животни;
  • ефекти върху загубата на тегло - резултати от проучвания сочат, че приемът на препарат от пулпата на рожкови шушулки, довежда до засилване процесите на окисление на мастните киселини. При други подобни изследвания е установено също, че консумацията от плъхове на смола от рожков в съчетание с какаово масло, намалява натрупването на гликоген в черния дроб. Това са примери, които показват ролята на рожков в диетата.

зелени шушулки на рожковБилката помага и се използва предимно при гадене, повръщане, диария, редица стомашни неразположения. Изглежда противоречиво, но рожков действа както срещу диария, така и като лаксатив (слабително), в зависимост от начина на приготвяне. Пулпът в шушулките е стягащ агент и се използва в отвара предназначена за лечение на диария, като в същото време ще помогне за очистване на чревния тракт и ще облекчи раздразнението в червата. Тези ефекти на рожков изглеждат противоречащи си, но той е пример за това как тялото реагира на различни билкови лекарства, в зависимост от начина на приготвяне на билката и от специфичния медицински проблем. Кората на дървото е силно стягаща, като отвара от нея се използва при лечението на диария. Пулпът в семената на билката е много питателна поради високото си съдържание на захар има сладък вкус и слабо слабително действие. Семената му се използват и за лечение на кашлица. Брашното, произведено от зрели семена, е овлажняващо и омекотяващо средство. Използва се при лечение на диария. Обвивките на семена действат стягащо и очистително.

Рожков се използва като хранителна добавка при остри заболявания на храносмилателната система като диария, диспепсия, ентероколити, цьолиакия и глутенова болест, както и при обичайното повръщане на бебетата или при кашлица с гадене. Брашното от семената се използва в производство на хляб без глутен и се прилага в борбата с повръщането по време на бременност, при цьолиакия и затлъстяване. Проучвания показват, че рожков може да помогне в овладяване на диария при кърмачета.

рожков бонзаиПлодът на рожков е също така богат на инозитол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и пациентки с поликистозни яйчници. Лиганите, естроген-подобни вещества, наричани още фитоестрогени, открити в растението, се смята, че притежават антивирусни, противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Те биха могли да бъдат полезни в борбата срещу някои естроген-свързани ракови заболявания. В същото време могат да се използват и като заместващи естрогена по време и след менопаузата.

Ранни проучвания, направени във Франция, показват, че билката може да бъде полезна в стимулиране функцията на бъбреците, включително и при хронични бъбречни заболявания, но са необходими повече изследвания за потвърждаване на тази нейна полезност.

Прахът, произведен от шушулките, се използва широко в билковата козметика за лице, прилагаща се за почистване и тонизиране на кожата.

Начин на употреба на рожков

Билката се приема под формата на чай, екстракт или капсули, които се предлагат в аптечните мрежи. Когато се използва като лекарство при диария, обичайната доза за възрастни е около 20 грама на ден, а при деца 15 грама на ден. Винаги трябва да се приема с много вода.

Кулинарни употреби на рожков

В много средиземноморски страни плодовете му се използват в популярни напитки и сладкарски изделия. Сухите шушулки се смилат, като полученият прах често се предлага като заместител на какаото, особено в магазини за здравословни храни. Само семената на растението също са популярен заместител на какаото. Те съдържат по-малко калории, нямат кофеин и не причиняват пристрастяване. Също така, те не пречат на усвояването на калций от тялото, за разлика от истинското какао и шоколада. Прах от рожков или парченца се използват за направата на шоколад, торти и сладкиши. В западните страни той е естествен подсладител с аромат и вид подобен на шоколада.

В Кипър, на остров Крит и в Малта от билката се приготвят напитки, които са особено популярни там. Дори в Кипър питието се нарича "черно злато". В Турция, Сицилия, Португалия, Испания и отново в Малта, шушулките се използват за направата на сиропи, ликьори и сладка.

Богатите на протеин семена могат да се пекат и използват като заместител на кефето. В смлян вид те се употребяват като брашно за печене на различни сладкарски изделия. Прилага се така нареченият пилинг на семенцата, с който се цели отстраняване на тъмната им и твърда обвивка. Пилингът бива химичен и топлинен механичен. Обработени по един от тези начини семенцата се използват за получаване на бял прах (брашно) след смилане.

Смола от рожков

семена на рожковОт семенната сърцевина на рожков се извлича смола. Тя представлява бял прах и съдържа галактоманан. Изпозлва се като евтин сгъстител и стабилизатор в кулинарията и по-точно в сладкарството. Отличен стабилизатор е за сладолед, защото притежава способността да абсорбира вода и да набъбва. Придава гладкост на сладоледения продукт и е устойчивост при топлинно третиране на същия. Този евтин стабилизатор не се влияе от млечната киселина и калциевите соли в продукта, в чийто състав влиза, като в същото време не променя вкусът му. Действа също като свързващо и стабилизиращо вещество и в колбаси. Придава им по-плътна текстура, по-добра хомогенност и предотвратява загубата на тегло при съхранение. При производството на меко сирене, добавената към него смола от рожковите плодове, ускорява коагулацията му, увеличава добива на твърдо сирене с около 10% и улеснява образуването и отделянето на извара. Получената извара има добра структура, а отделената суроватка е лилава.

В обобщение смолата се използва като стабилизатор, сгъстител и свързващо вещество в много храни, супи, сосове и зеленчукови и рибни ястия. Тя се употребява за стабилизиране на сметана, майонеза, кетчуп и салатни дресинги.

Интересно за рожков

семена на рожков като карат

  • в древен Египет са смесвали шушулки на рожков с овесена каша, с мед и восък за лекарство срещу диария. Той бил включен в рецепти за изчистване на глисти и при лечение на инфекции на очите и слабо зрение;
  • през I-ви век, Дискоридис пише, че рожков действа добре за облекчаване на болки в стомаха и нарушения в храносмилането;
  • рожков е бил включван и в ритуалите на раннохристиянската църква;
  • като брашно, билката придобила повече известност като заместител на шоколада, макар вкусовете им да не са напълно сходни;
  • рожков се е отглеждал в миналото заради ядливите си шушулки, които са важен източник на захар, преди разпространението на захарното цвекло и захарната тръстика;
  • изсушените неотворени шушулки могат да се ползват като музикален перкусионен инструмент подобен на маракасите. Звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване на шушулките;
  • на еврейски празник - Ту Бишват, се ядът сухи шушулки от рожков, а на турският Рамадан се пие сок от растението;
  • днес семената на билката се вклюват в козметични продукти, в обработката на тютюн и производството на хартия;
  • семената му са еднакви, което налага употребата им в миналото като единица за тегло - карат.

Внимание!

листа на рожковРожковът се счита за безопасна за употреба билка. В същото време има възможност за развитие на алергична реакция към него, но такива случай са много редки. Не са известни и взаимодействия между билкови лекарства и други медикаменти и рожков, приемани едновременно.

Употребата на билката от кърмачета също се смята за безопасна, но задължително трябва да бъде дозирана, наблюдавана и постоянно консултирана от лекар или специалист, занимаващ се с билколечение.

В проведени изследвания на плъхове с индуциран диабет е установено, че при третирането им с водно-алкохолен екстракт получен от семената на рожков, нивото на кръвната им захар значително се понижава. Но при проведени други клинични изследвания е доказно, че плодът на рожков няма значим ефект върху гликемичния статус при пациенти с диабет тип 2.

Семената на рожков могат да се консумират от диабетно болни, като предварително този прием трябва да бъде консултиран и обоснован от медицински специалист.

Още по темата:

4.4, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Ceratonia_siliqua

http://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Ceratonia+siliqua

https://www.herbal-supplement-resource.com/carob-beans.html

https://simple.wikipedia.org/wiki/Cabor_tree

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/ceratonia-siliqua

https://www.sigmaaldrich.com/life-science/nutrition-research/learning-center/plant-profiler/ceratonia-siliqua.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЗдравни съветиЗдравни проблемиЛюбопитноРецептиАлт. медицинаХранене при...СнимкиЛайфстайлИзследванияОрганизацииДиетиЛеченияИсторияФизиологияВидеоИнтервютаСимптомиСпортЗаболявания (МКБ)Клинични пътеки