Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Рожков

Рожков

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Рожков - изображение

Описание:
Представлява листопадно дърво или храст, високо около 15 м, с кръгла корона и стъбло, покрито с тънка черна кора, която с възрастта се напуква. Листата на рожков са прости, със закръглено бъбрековидна форма и целокрайни, отгоре тъмнозелени, а отдолу сивкави, кожести и гладки. Цветовете са тъмнорозови до розово-виолетови, събрани в снопчета по около 5 цвята, без аромат и цъфтят за около месец. Характерно за рожков е каулифлорията - цветовете и по-късно плодовете са разположени направо върху по-старите клони и ствола на дървото. Смята се, че така те стават по-достъпни за опрашване. Плодът е плосък, червеникавокафяв, представлява бобова шушулка, дълга около 10 см и широка около 2 см. В нея са разположени от 8 до 10 елипсовидни, тъмнокафяви семена с твърда обвивка. През есента листата се обагрят в светложълто. Рожков е много бавнорастящо дърво. Живее до 100 години.

Разпространение:
Рожков е характерно дърво за средиземноморския регион - Средиземноморието и Югозападна Азия. Той е естествено разпространен в следните райони в България: Черноморско крайбрежие, Североизточна България и Стара Планина - от 0 до 500 метра надморска височина. Като декоративно растение се отглежда в дворове и градини в цялата страна. Цъфти рано през пролетта - април месец, преди появата на листата.

Използваема част:
Плодове и кора.

История и приложение:

  • В древен Египет са смесвали шушулки на рожков с овесена каша, с мед и восък за лекарство срещу диария. Той бил включен в рецепти за изчистване на глисти и при лечение на инфекции на очите и слабо зрение.
  • През I-ви век, Дискоридис пише, че рожков действа добре за облекчаване на болки в стомаха и нарушения в храносмилането.
  • Рожков е бил известен и в ритуалите на раннохристиянската църква.
  • Като брашно, билката придобила повече известност като заместител на шоколада, макар вкусовете им да не са напълно сходни.
  • Рожков се е отглеждал в миналото заради ядливите си шушулки, които са важен източник на захар, преди разпространението на захарното цвекло и захарната тръстика.
  • Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват за музикален перкусионен инструмент подобен на маракасите. Звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.

Съдържание:
захари (70%), инозитол, слузни вещества, флавоноиди, мазнини, скорбяла, протеини, витамини, танини.

Действие:
Изглежда противоречиво, но рожков действа както срещу диария, така и като лаксатив (слабително), в зависимост от начина на приготвената билка - отварата от месестата част на плода се използва за изчистване и облекчаване на дразненето в червата, а кората, която е силен адстрингент (стягащо действие), се използва за лечение на диария.

Използва се като хранителна добавка при остри хранителни заболявания, диария, диспепсия, ентероколити, цьолиакия и спру (глутенова болест), както и при обичайното повръщане на бебетата или за кашлица с гадене.

Брашното от семената се използва в производство на хляб без глутен и се прилага в борбата с повръщането по време на бременност, при цьолиакия и затлъстяване.

Плодът на рожков е също така богат на инозитол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

Внимание!

В проведени изследвания на плъхове с индуциран диабет, е установено, че при третирането им с водно-алкохолен екстракт получен от семената на рожков, нивото на кръвната им захар значително се понижава. Но при проведени други клинични изследвания е доказно, че плодът на рожков няма значим ефект върху гликемичния статус при пациенти (хора) с диабет тип 2.

Семената на рожков могат да се консумират от диабетноболни, като предварително този прием трябва да бъде консултиран и обоснован от медицински специалист.

Още по темата:

4.2, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЗдравни проблемиАлтернативна медицинаБотаникаЛюбопитноНовиниРецептиХранене при...СнимкиЛайфстайлМедицински изследванияДиетиОрганизацииФизиологияАнатомияСпециалистиЛеченияИсторияИнтервютаСпортКлинични пътеки